Може ли хмелът да ви помогне да заспите?

Какво е хмел?

Хмелът е женските цветя от растението хмел, Humulus lupulus. Най -често се срещат в бирата, където помагат за производството на горчив вкус. Хмелът също има дълга история на употреба в билколечението, датираща поне от 9 -ти век в Европа. Те традиционно се използват за лечение на различни заболявания, вариращи от лошо храносмилане до проказа.

След като хмелът се превърна във важна съставка за производителите на бира, учените започнаха да изучават ефектите, които могат да окажат върху тялото ви. Общите области на изследване включват потенциалната полезност на хмела за лечение на нарушения на съня. Въпреки че са необходими повече изследвания, проучванията показват, че хмелът може да помогне за подобряване на качеството на съня.

Използвайте техниката за отпускане на Джейкъбсън, за да лекувате безсънието си »

Как хмелът влияе на съня?

Отдавна започнаха да се появяват анекдотични доказателства, че хмелът има потенциал да насърчава съня. В Европа хората започнаха да забелязват, че полските работници, които отглеждат хмелни растения, са склонни да заспят на работа повече от обикновено. Тяхната работа не беше по -трудна физически от всяка друга работа на терен, така че хората започнаха да се чудят дали хмелът има успокоителни свойства.

Ранните научни изследвания не откриха солидни доказателства в подкрепа на твърденията за потенциала на хмела да предизвиква сън. Съвсем наскоро изследователите разгледаха по-отблизо хмела и неговия ефект върху тревожността и нарушенията на съня. Няколко научни изследвания показват, че хмелът има седативен ефект.

Например проучване, докладвано в списанието PLOS One изследва ефекта от пиенето на безалкохолна бира с хмел по време на вечеря. Изследователите установили, че жените, които са го пили, са подобрили качеството на съня си. Участниците съобщават и за намалени нива на тревожност. Друго проучване, публикувано в Acta Physiological Hungarica свързва пиенето на безалкохолна бира с хмел с подобряване на качеството на съня сред студентите.

Защо хмелът се комбинира с валериана?

Въпреки че хмелът е обещаващ за облекчаване на тревожността и нарушенията на съня самостоятелно, той може да бъде дори по-ефективен, когато се комбинира с билка, наречена валериана. Тази билка има много общо с хмела. Той също така има дълга история на употреба като билково лечение за безсъние.

Според обзорна статия, публикувана в Australian Family Physician, някои научни доказателства сочат, че валериана може да помогне за подобряване на качеството на съня, когато се приема самостоятелно или с хмел. Необходими са обаче допълнителни изследвания.

Докато валерианът може да причини леки странични ефекти, Национален център за допълнително и интегративно здраве отбелязва, че обикновено е безопасно да се използва за кратки периоди от 4 до 6 седмици.

Може ли хмелът да се използва за лечение на други състояния?

Освен успокоителните си свойства, хмелът има и естроген-подобни характеристики. Подобно на соята и лененото семе, те съдържат фитоестрогени. Тези вещества от растителен произход споделят много от свойствата на естрогена. Като такива, учените също проучват потенциалната употреба на хмел за лечение на симптомите на менопаузата.

Например, проучване, публикувано в Planta Medica, показва, че хмелът може да помогне за облекчаване на някои симптоми на менопаузата. Но авторите отбелязват, че са необходими повече изследвания за ефикасността и безопасността на лечението на хмел.

Изследователи от British Journal of Nutrition предполагат, че хмелът може също да помогне за предотвратяване на затлъстяването при мишки, които са били на дългосрочна диета с високо съдържание на мазнини. Необходими са повече изследвания за ефекта на хмела върху затлъстяването при хората.

Какви са рисковете от използването на хмел?

Докато хмелът обикновено се счита за безопасен, винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да опитате нова хранителна добавка. Хмелът може да представлява някои рискове от странични ефекти, особено при хора със заболяване на щитовидната жлеза или естроген-положителен рак на гърдата. Изследователи в холандското списание Тийдшрифт на Холандия за Geneeskunde също така предположи, че хранителните добавки, съдържащи хмел, могат да повишат риска от кървене след менопаузата.

Също така е важно да изберете разумно източника си на хмел. Ако решите да опитате да приемате хмел за безсъние или други състояния, помислете два пъти, преди да изпиете допълнителна халба бира през нощта. Пиенето на твърде много алкохол всъщност може да понижи качеството на съня ви, дори ако ви помага да заспите по-бързо. Това също може да повиши риска от много хронични здравословни състояния, включително чернодробни заболявания, сърдечни заболявания и някои видове рак. Повечето проучвания за хмела използват добавки или безалкохолна бира, съдържаща хмел.

Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че хмелът може да Ви помогне да спите по -добре през нощта. Ако решите да вземете хмел, напълнете се от безалкохолни източници, които няма да увредят черния дроб.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss