Може ли хиропракторът да помогне с тинитус?

Някои данни сочат, че гръбначният стълб или шията, които не са подравнени, могат да причинят звънене в ушите ви. Но дали хиропрактикът може да лекува шум в ушите все още е предмет на дебат.

Хиропракторът може да не е първият човек, за когото се сещате за лечение на звънене в ушите ви. Аудиолог, невролог или специалист по уши, нос и гърло може да изглежда като по-интуитивен избор.

Но това, което е важно да запомните е, че шумът в ушите не е заболяване, а по-скоро резултат от друго основно заболяване. И някои доказателства сочат, че едно от тези основни състояния може да бъде неправилно подравнен гръбначен стълб.

Какво е тинитус?

Шумът в ушите е неврологично състояние, характеризиращо се със звънене, бръмчене или други звуци в едното или двете уши, които не са причинени от външен източник. Някои хора дори описват звука като смилане на стомана, щурци, вятър, стичаща се вода или комбинация от звуци.

Шумът в ушите не е заболяване сам по себе си, а симптом на основно състояние, което нарушава слуховия път или частта от мозъка, която интерпретира звука.

Примери за основни заболявания, които могат да причинят шум в ушите, включват:

 • нараняване на главата или врата
 • увреждане на вътрешното ухо
 • нарушение на темпоромандибуларната става (TMJ)
 • натрупване на ушна кал
 • реакция към определени лекарства

Шумът в ушите може да бъде временен или хроничен и може да окаже значително влияние върху качеството ви на живот, причинявайки тревожност, депресия и нарушения на съня.

Проучване предполага, че около 10%-15% от възрастните имат тинитус. При тези на възраст над 60 години този брой нараства до около 18%.

Може ли хиропрактор да помогне на шума в ушите?

Връзката между хиропрактиката и шума в ушите не е добре разбрана и е тема на дебат в здравната общност.

Много хиропрактици предполагат, че шумът в ушите може да възникне поради неправилна позиция на гръбнака или врата. И може да има връзка: една 2018 преглед установиха, че заболяванията на шийния отдел на гръбначния стълб са по-чести сред хората с шум в ушите, отколкото сред тези без него.

Смята се, че изкривяването на гръбначния стълб, особено в шийния отдел на гръбначния стълб (региона на шията), може да доведе до удряне на нерв или дразнене, водещо до смущения в нервните сигнали, които могат да засегнат слуховата система и да доведат до шум в ушите.

И докато липсват изследвания за ефективността на хиропрактиката за тинитус, има няколко анекдотични доклада и няколко обещаващи малки проучвания.

А Казус от 2010 г описва жена с болест на Мениер (заболяване на вътрешното ухо) и левостранен шум в ушите, която е претърпяла хиропрактика, включително манипулация на горната шийна и гръдна част на гръбначния стълб. В рамките на 2 седмици от лечението шумът в ушите й изчезна.

Хиропрактика за тинитус

Хиропрактиците могат да използват различни техники за лечение на шум в ушите, включително:

 • Корекция на гръбначния стълб: Хиропрактикът може да използва манипулация или корекции на гръбначния стълб, за да подреди гръбначния стълб и да облекчи натиска върху нервите, който може да допринася за шум в ушите.
 • Ортогонална техника на атласа: Тази техника се фокусира върху горната част на шийния отдел на гръбначния стълб, особено атласния (C1) прешлен. Хиропракторът ще използва нежен инструмент, за да коригира атласния прешлен, което може да помогне за облекчаване на натиска върху нервите и подобряване на притока на кръв към вътрешното ухо.
 • Краниална сакрална терапия: Тази техника включва нежна манипулация на черепа и сакрума, за да се възстанови правилното подреждане и движение на костите в областта на главата и шията. Чрез подобряване на движението на костите и потока на цереброспиналната течност, краниалната сакрална терапия може да помогне за облекчаване на шума в ушите.
 • Масаж на врата: Масажирането на челюстта и шията може да помогне за освобождаване на напрежението в мускулите и подобряване на кръвообращението. Това може да намали интензивността на симптомите на шум в ушите.

Могат ли корекциите на врата да помогнат за шум в ушите?

Корекциите на шията, като техниката на ортогоналния атлас, могат да помогнат на хора, чийто шум в ушите е свързан с нараняване на врата или неправилно положение.

По-специално, цервикогенният шум в ушите е вид шум в ушите, за който се смята, че е причинен от дисфункция или нараняване на шийния отдел на гръбначния стълб (врата). По-специално се смята, че нервните сигнали от областта на шията се възприемат от мозъка като звук, което води до усещане за шум в ушите.

Лечението на цервикогенния шум в ушите може да включва овладяване на основното състояние на шията, като физиотерапия, хиропрактика или медикаменти.

В случай проучване от 2016 г. човек, който е живял с хроничен „нелечим“ цервикогенен шум в ушите в продължение на 20 години, е получил ремисия в рамките на 4 седмици след поставянето на цервикална яка.

Стандартно лечение на тинитус

Подходите, които могат да помогнат за управлението и намаляването на тежестта на шума в ушите, могат да включват:

 • Обърнете внимание на основните условия: Лечението на всякакви основни заболявания, като загуба на слуха, ушни инфекции или неврологични разстройства, може да помогне за намаляване на тежестта на шума в ушите.
 • Звукова терапия: Различни базирани на звук терапии, като бял шум, розов шум или природни звуци, могат да се използват, за да помогнат за маскирането на звука от шум в ушите и да го направят по-малко забележим.
 • Когнитивно-поведенческа терапия (CBT): CBT е форма на разговорна терапия, която може да помогне на хората с шум в ушите да се научат да се справят със състоянието и да намалят отрицателното му въздействие върху качеството им на живот.
 • Терапия за повторно обучение на тинитус (TRT): TRT е форма на звукова терапия, която съчетава консултиране с маскиране на звука, за да помогне на мозъка да се научи да игнорира звука от шум в ушите.
 • Лекарства: Някои лекарства, като антидепресанти и лекарства против тревожност, могат да бъдат предписани, за да помогнат за справяне с емоционалните и психологически симптоми, свързани с шум в ушите.
 • Премахване на ушна кал: В някои случаи тинитусът може да бъде причинен или влошен от запушване на ушна кал, така че отстраняването на ушна кал може да облекчи симптомите.

Какъв лекар лекува шум в ушите?

Няма конкретен тип лекар, който лекува изключително шум в ушите. В зависимост от основната причина за тинитус, различни здравни специалисти могат да бъдат включени в плана за лечение.

Ето някои примери за здравни специалисти, които могат да участват в лечението на шум в ушите:

 • лекари от първичната медицинска помощ
 • аудиолози
 • специалисти по уши, нос и гърло
 • невролози

Долен ред

Въпреки че все още е тема на дебат в рамките на здравната общност, способността на хиропрактиците да лекуват шум в ушите може да събере повече доказателства след време.

Ако изпитвате шум в ушите, важно е да се консултирате с квалифициран медицински специалист за правилна оценка и диагностика. Те могат да определят основната причина за вашия шум в ушите и да препоръчат подходящи възможности за лечение въз основа на вашето конкретно състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss