Може ли химиотерапията да увеличи риска от заразяване с COVID-19?

Химиотерапията може да отслаби имунната ви система чрез намаляване на нивата на борещите се с инфекцията бели кръвни клетки. Ако броят на белите ви кръвни клетки е твърде нисък, това може да увеличи риска от получаване на COVID-19.

Химиотерапията или химиотерапията е едно от най-разпространените лечения за рак. Въпреки това, един от известните странични ефекти на химиотерапията е, че може да отслаби имунната ви система.

Тъй като химиотерапията може да повлияе на имунната система, може би се чудите дали хората, които са на химиотерапия, са изложени на по-висок риск от заразяване с COVID-19. Продължете да четете, докато проучваме този въпрос и други.

Как химиотерапията влияе на имунната ви система?

Химиопрепаратите са насочени към процеса на клетъчен растеж и делене. Тъй като раковите клетки растат и се делят по-бързо от много други клетки в тялото ви, химиотерапията е насочена предимно към клетки, които се репликират бързо. Когато една клетка не може да се дели правилно, тя умира.

Химиотерапията обаче може да засегне и здравите клетки. Това е особено вярно за клетки, които се делят по-бързо. Клетките в костния мозък са един пример. Те ще се превърнат в бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите, наречени неутрофили.

Наличието на ниско ниво на неутрофили се нарича неутропения и може да увеличи риска от заразяване с инфекции. Нивата на неутрофилите обикновено са най-ниски в 7–12 дни след всяка доза химиотерапия и може да остане ниска до една седмица.

Докато химиотерапията е най-честата причина на отслабена имунна система при хора, подложени на лечение за рак, важно е да знаете, че точният ефект на химиотерапията върху имунната ви система може да зависи от много фактори, като например:

 • вида и дозата на използвания химиотерапевтичен(и) медикамент(а).
 • колко често сте на химиотерапия
 • вида рак, който имате и колко напреднал е той
 • вашата възраст и цялостно здравословно състояние

Какво се случва, ако получите COVID-19 по време на химиотерапия?

Едно проучване от 2020 г установи, че самата химиотерапия не е свързана с тежка форма на COVID-19. Но наличието на нисък брой бели кръвни клетки или нисък брой неутрофили преди или по време на диагностицирането на COVID-19 е свързано с по-малко от благоприятни резултати.

Няколко друго проучвания са открили, че получаването на химиотерапия през седмиците преди диагнозата COVID-19 не е свързано с по-висок риск от смърт поради COVID-19.

Факторите, свързани с по-малко оптимистичната перспектива за COVID-19 при хора, лекувани от рак, са:

 • напреднала възраст
 • други съществуващи здравословни състояния, като диабет, високо кръвно налягане или сърдечни заболявания
 • някои видове рак, като рак на белия дроб или рак на кръвта като остра левкемия или миелом

Ако получавате химиотерапия и се заразите с COVID-19, вашето лечение може да се забави докато симптомите ви отшумят или вече нямате положителен тест за COVID.

Има и няколко лекарства, които могат да помогнат за предотвратяване на сериозно заболяване от COVID-19, включително:

 • нирматрелвир с ритонавир (Paxlovid)
 • молнупиравир (Lagevrio)
 • ремдесивир (Veklury)

Вашият лекар ще вземе решения за лечение въз основа на вашата индивидуална ситуация. Понастоящем няма доказателства, че наличието на COVID-19 ще повлияе на ефективността на вашето лечение на рак.

Как да намалите риска от COVID-19 по време на химиотерапия

Ако в момента получавате химиотерапия, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от заразяване с COVID-19:

 • престой актуални за вашите ваксини срещу COVID-19 и насърчавайте вашето семейство, приятели и лица, които се грижат за вас, също да го направят.
 • Избягвайте контакт с хора, които в момента имат или се предполага, че имат COVID-19.
 • Мийте ръцете си често и правилно. Използвайте дезинфектант за ръце, ако сапун и вода не са налични.

 • Редовно дезинфекцирайте силно докосваеми повърхности във вашия дом, като дръжки на врати, ключове за осветление и дръжки на кранове.
 • Преместете дейностите на открито или увеличете вентилацията в дома си, ако е възможно. Избягвайте претъпкани места или закрити места с лоша вентилация.
 • Помислете за носене на маска и практикуване на физическо дистанциране, когато сте извън дома си.

Ако развиете симптоми на COVID-19, незабавно си направете тест за COVID-19. Ако тестът е положителен, изолирайте се и се свържете с Вашия лекар за препоръчани следващи стъпки.

Долния ред

Химиотерапията може да отслаби имунната ви система, като намали броя на белите кръвни клетки, които се борят с инфекцията. Ако броят на белите ви кръвни клетки е твърде нисък, може да сте изложени на повишен риск от заразяване с COVID-19.

Ако получавате химиотерапия и се заразите с COVID-19, лечението ви може да бъде отложено, докато се възстановите. Вашият лекар може също да предпише лекарства, които да помогнат за предотвратяване на сериозна инфекция.

Ако получавате лечение за рак, важно е да предприемете стъпки за предотвратяване на COVID-19. Това включва да сте в крак с вашите ваксини срещу COVID-19, да избягвате контакт с болни и да миете ръцете си правилно и често.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss