Може ли хемохроматозата да повлияе на продължителността на живота ви?

Хемохроматозата се случва, когато тялото ви абсорбира твърде много желязо. Това излишно желязо се съхранява в органи като черния дроб, панкреаса или сърцето и може да ги увреди. Ако не се лекува, хемохроматозата може да съкрати живота ви.

Наталия Гдовская/Гети изображения

Когато става въпрос за желязо, определено можете да имате твърде много добро нещо.

Хемохроматозата, наричана също претоварване с желязо, е когато тялото ви абсорбира твърде много желязо – може би два до три пъти повече, отколкото би трябвало.

Желязото започва да се натрупва в тялото ви и да се натрупва в тъканите. Може да причини увреждане на вашите органи, включително черния дроб, сърцето, панкреаса и надбъбречните жлези.

Въпреки това, можете да управлявате хемохроматозата. Колкото по-скоро се диагностицира и започне лечението, толкова по-добре.

Ето повече информация за хемохроматозата.

Каква е очакваната продължителност на живота на хората с хемохроматоза?

Няма лек за хемохроматоза, но има ефективни възможности за лечение за справянето с нея.

Всъщност, ако състоянието ви бъде диагностицирано рано и получавате редовно лечение, продължителността на живота ви може да не бъде засегната.

За хората, които получават диагноза и започват лечение, преди органите да бъдат увредени, продължителността на живота им е добра – подобно на хората без хемохроматоза.

един Проучване от 2006 г с 95 души с цироза и хемохроматоза установиха, че над половината от тях са живи след 20 години.

Смъртоносна ли е хемохроматозата?

Високите нива на желязо могат да бъдат токсични. Ако хемохроматозата не бъде уловена навреме и не се лекува по подходящ начин, тези високи нива на желязо могат да причинят големи щети на някои от вашите органи, включително черния дроб и панкреаса.

В зависимост от това къде и колко тежко е увреждането, това може да доведе до животозастрашаващи състояния, като например:

 • хепатоцелуларен карцином, вид рак на черния дроб

 • сърдечна недостатъчност
 • цироза
 • диабет

Всяко от тези състояния може да съкрати продължителността на живота ви.

Какво е лечението на хемохроматозата?

Няма лечение за хемохроматоза. Но лечението може да управлява състоянието, да облекчи симптомите и да увеличи дълголетието.

Възможности за лечение за хемохроматоза включват:

Медицинско лечение

Възможностите за медицинско лечение се фокусират върху премахването на излишното желязо от тялото ви. Има две основни възможности за лечение:

Флеботомия

Това е най-често срещаното лечение за хемохроматоза. Той премахва излишното желязо от тялото ви, като премахва малко кръв по редовен график.

На повечето хора ще бъде извадена половин литър кръв веднъж или два пъти седмично, докато нивата им на желязо и феритин се върнат в нормални граници. Този процес може да отнеме няколко месеца.

Обикновено можете да вземете кръвта в кръвна банка, точно както бихте направили, ако дарявате кръв.

След като нивата на желязо и феритин се върнат към нормалното, може да сте в състояние да започнете по-рядко флеботомия. По време на този етап на поддържане може да се нуждаете от вземане на кръв само веднъж на всеки 1 до 3 месеца. В крайна сметка това може дори да намалее до два или три пъти годишно.

Вашият лекар ще продължи да следи желязото ви, за да се увери, че сте на път за правилното количество отстраняване на кръвта.

Хелатиращи лекарства

Ако сте развили хемохроматоза след кръвопреливания за лечение на анемия, няма да можете да се подложите на флеботомия. Вместо това Вашият лекар може да Ви предпише хелатиращи лекарства. Той се свързва с желязото, така че да може да излезе от тялото ви с урината.

Тези лекарства се предлагат в перорална и инжекционна форма. Те обаче може да не са толкова ефективни, колкото лечението с флеботомия за отстраняване на желязото.

Обменни трансфузии

Бебета, които развиват неонатална хемохроматоза, много рядка форма, която засяга новородени бебета, може да се нуждаят от обменно кръвопреливане. По време на това лечение кръвта се отстранява и се заменя със здрава донорска кръв.

Някои бебета може да се нуждаят от интравенозен имуноглобулин и инфузия на антитела от здрави донори. Рядко някои бебета може да се нуждаят от чернодробна трансплантация.

Лечение на други свързани състояния

Хемохроматозата може да причини други здравословни проблеми. Те могат да бъдат лекувани с неща като:

 • лекарства
 • дребни медицински процедури
 • операция
 • чернодробна трансплантация

Какво можете да правите у дома

Вашият лекар може да препоръча диета за хемохроматоза. Той включва плодове и зеленчуци, както и бобови растения и зърнени храни, които възпрепятстват усвояването на желязото.

Вашата диета може също да включва постни източници на протеини с по-ниско съдържание на желязо, както и чай и кафе, които съдържат танини, които също възпрепятстват усвояването на желязото.

Вашият лекар може също да Ви посъветва да избягвате тези храни:

 • сурови морски дарове
 • твърде много червено месо
 • храни, които са обогатени с желязо
 • храни, които са богати на витамини А и С (които подобряват усвояването на желязо)
 • добавки с желязо

Тъй като алкохолът може да увреди черния ви дроб, който вече е изложен на риск, когато имате хемохроматоза, вашият лекар може също да предложи избягване на алкохолни напитки.

Какви са перспективите за хората, които имат хемохроматоза?

Ако имате хемохроматоза и не сте развили увреждане на органите си или други заболявания поради високи нива на желязо, това може да не повлияе на продължителността на живота ви.

Въпреки това през целия си живот вероятно ще имате нужда от лечение, за да поддържате нивата на желязо под контрол.

Важно е да следвате стриктно своя план за лечение. Незабавно уведомете Вашия лекар, ако забележите, че развивате симптоми, които предполагат, че нивата на желязо са твърде високи, като например:

 • кожа, която изглежда обезцветена, като по-тъмна, сива или бронзова кожа

 • болка в ставите
 • липса на енергия или умора
 • болка в корема
 • намалено либидо
 • сърдечни проблеми

Често задавани въпроси

Колко вида хемохроматоза има?

Според Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK)има три основни вида хемохроматоза:

 • Първична или наследствена хемохроматоза: Генетична мутация на HFE ген обикновено причинява този тип.
 • Вторична хемохроматоза: Твърде много желязо от кръвопреливания или диета с високо съдържание на желязо причинява този тип.
 • Неонатална хемохроматоза: Този тип се появява при плода, когато черният дроб е увреден в утробата, което води до натрупване на излишно желязо.

Какви са възможните усложнения от нелекуваната хемохроматоза?

В резултат на хемохроматоза може да развиете състояния като:

 • понижена активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)
 • диабет тип 2
 • сърдечно заболяване, като сърдечна недостатъчност

Когато хемохроматозата прогресира до по-напреднало състояние, това може да доведе и до сериозни чернодробни усложнения, като например:

 • чернодробна недостатъчност
 • рак на черния дроб
 • цироза

Когато се диагностицира и лекува своевременно, хемохроматозата не трябва да съкращава живота ви.

Въпреки това, когато хемохроматозата не се лекува по подходящ начин, тя може да прогресира до напреднала форма, която може сериозно да увреди тялото ви достатъчно, за да повлияе на продължителността на живота ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss