Може ли стресът да причини гъбична инфекция?

Въпреки че стресът не може директно да ви причини гъбични инфекции, той може да бъде рисков фактор за развитието им. Научете как двете са свързани.

млада жена с работен стрес, която има гъбична инфекция
Getty Images/JLco – Джулия Амарал

Гъбична инфекция възниква, когато обикновена гъбичка (обикновено Candida albicans), който се намира във влагалището, устата, кожата и червата, расте извън контрол. Когато това се случи, може да изпитате симптоми като бучки вагинално течение, болезненост, болка или усещане за парене по време на уриниране.

Стресът може да повлияе сериозно на физическото ви здраве – така че ако сте били под голям натиск и внезапно сте развили гъбична инфекция, може да се чудите дали двете събития са свързани.

Ето какво трябва да знаете за връзката между стреса и гъбичните инфекции.

Научете повече за гъбичните инфекции.

Може ли стресът да причини гъбична инфекция?

Въпреки че свръхрастежът на гъбичките е действителната причина за гъбични инфекции, стресът често е важен фактор за това дали имунната ви система може да държи гъбичките под контрол.

Стресът може да отслаби имунната ви система, което ви прави по-податливи на инфекции. А Проучване от 2020 г показват, че сред участниците жените със стрес, тревожност и депресия са имали по-високи нива на вагинални гъбични инфекции.

Друга причина, поради която стресът може да подхранва гъбични инфекции: когато се чувствате тревожни или претоварени, тялото ви освобождава хормона кортизол, който повишава кръвната захар. От захарни фуражи Кандидатова също може да допринесе за свръхрастеж на гъбичките.

Какво друго причинява гъбична инфекция?

Инфекциите с дрожди могат да се развият поради много причини. Някои от причините, поради които може да изпитате вагинална гъбична инфекция, включват:

 • хормонални промени поради бременност или орални контрацептиви

 • употреба на определени антибиотици
 • отслабена имунна система
 • неконтролиран диабет
 • промени в личната ви хигиена
 • мокри или влажни дрехи, които сте носили дълго време

Как се диагностицира гъбична инфекция?

Ако често страдате от гъбични инфекции, можете да ги идентифицирате сами. Симптомите могат да включват:

 • бяло или жълто вагинално течение
 • болезненост
 • сърбеж
 • болка по време на секс
 • болезнено уриниране

Лекарят може да ви помогне да потвърдите дали имате гъбична инфекция. По време на среща те вероятно ще извършат физически преглед и ще вземат вагинален тампон, който медицински специалист ще анализира, за да идентифицира гъбичките, причиняващи вашата инфекция.

Какво е лечението на гъбична инфекция?

Лечението на вагинална гъбична инфекция може да зависи от нейната тежест. Можете да лекувате някои инфекции ефективно с домашни средства, но много от тях изискват лекарства без рецепта (OTC) или лекарства с рецепта.

Курсът на лечение за гъбична инфекция може да продължи от 1 до 14 дни. Те могат да бъдат под формата на хапчета, супозитории или кремове. Общите рецепти включват:

 • флуконазол (дифлукан)

 • бутоконазол (гиназол)
 • миконазол (монистат)

 • клотримазол (лотримин)
 • Терконазол (Теразол)

Какво може да помогне за лечение на гъбична инфекция у дома?

Някои гъбични инфекции реагират на домашно лечение – и дори ако домашното лекарство не изчисти инфекцията ви, то може да ви помогне да се чувствате по-комфортно междувременно.

Пробиотици

Изследванията все още не са показали, че пробиотичните храни или добавки ефективно лекуват гъбични инфекции, но някои щамове са обещаващи. Лактоферин и лактобацилиможе да бъде особено полезно за възстановяване на баланса на дрождите и бактериите във влагалището, например.

Кокосово масло

Някои хора изпитват облекчение от вагинален сърбеж и болезненост чрез прилагане на кокосово масло локално. Освен успокояващата си текстура, кокосовото масло изглежда има противогъбично действие, което помага за намаляване Кандида свръхрастеж.

Етерично масло от риган

Подобно на кокосовото масло, етеричното масло от риган може да помогне за изчистване на гъбична инфекция поради своята способността да убива гъбичките. Вместо да прилагате това масло във вагиналната област, експертите препоръчват да го използвате като ароматерапия или да го приемате под формата на капсули.

Намаляване на стреса

Намаляването на нивата на стрес може да не е бързо решение за предпазване от гъбични инфекции, но може да намали честотата им с течение на времето. Преглед на изследване от 2019 г. установи, че психологическите интервенции за намаляване на стреса подобряват цялостното имунно здраве.

Какви са перспективите за хората с гъбична инфекция?

В зависимост от лечението, много гъбични инфекции могат да преминат в рамките на около 2 седмици. Леките инфекции могат да изчезнат с домашно лечение или лекарства без рецепта, но по-сериозните случаи може да изискват лекарства с рецепта.

Ако се сблъсквате със симптоми на вагинална гъбична инфекция повече от седмица или две, потърсете лечение от вашия медицински специалист.

Често задавани въпроси

Защо внезапно получавам гъбични инфекции?

Промените в нивата на стрес, личната ви хигиена или хормоните могат да доведат до внезапно повишаване на вероятността от гъбични инфекции.

Кой е най-бързият начин да се отървете от гъбична инфекция?

Лечебните кремове или пероралните хапчета могат да ви помогнат да се отървете от гъбична инфекция по-бързо от домашните средства. Като част от някои насоки за медицинска практика от 2016 г., едно проучване установи, че или единична доза, или 3-дневна доза от противогъбичното лекарство флуконазол ефективно лекува 90% на неусложнени вагинални гъбични инфекции.

Какво причинява повтарящи се гъбични инфекции?

Различни фактори са в основата на честите гъбични инфекции, включително неконтролиран диабет, определени антибиотици и отслабена имунна система. Ако имате повтарящи се гъбични инфекции, говорете с Вашия лекар какво ги причинява.

Вземането

Стресът може да не причинява директно гъбични инфекции, но определено е фактор за тяхното развитие. Предприемането на стъпки за минимизиране на стреса (като практикуване на внимание, отделяне на време за себе си или ангажиране с редовни упражнения) може в крайна сметка да укрепи имунната ви система, което води до по-малко гъбични инфекции.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss