Може ли стресът да причини болки в гърба?

Стресът може да доведе до възпаление, мускулни спазми и напрежение в гърба.

Болката в гърба е едно от най-честите медицински състояния, засягащо милиони хора по света.

Но знаете ли, че освен физически причини (като издърпване на мускул или изплъзване на диск), болките в гърба могат да бъдат причинени или влошени от стрес? Болката в гърба и стресът имат сложна връзка, която може да протича и в двете посоки.

Каква е връзката между стреса и болките в гърба?

Доказателство предполага, че хроничният стрес може да доведе до хронична болка и обратно. За много хора това включва болки в гърба.

Според а Проучване от 2021 гхроничният стрес в крайна сметка води до дисфункция на кортизола, както и до проблеми с възпалителния отговор на тялото. Проблемите с кортизола и възпалението водят до оксидативен стрес, увреждане от свободните радикали, клетъчно увреждане или стареене и дегенерация на тъканите, като всичко това може да доведе до хронична болка.

В допълнение, изследвания показа, че стресът има пряк ефект върху обработката на болката.

Като цяло стресът може да бъде свързан с болките в гърба по няколко начина:

 • Мускулна треска: Стресът може да накара мускулите на гърба ви да се напрегнат, което може да доведе до скованост и болка.
 • Повишена чувствителност към болка: Стресът може да направи тялото по-чувствително към болка. Проучване показва, че критичните житейски събития могат да предизвикат промени в лимбичната система и свързаните с нея невротрансмитери, които могат да променят инхибиращите болката механизми.
 • Възпаление: Хроничният стрес може да доведе до възпаление в цялото тяло, включително в гърба, което може да причини болка.
 • Лоша поза: Когато сте стресирани, моделите на дишане се променят и раменете ви се извиват, което може да доведе до напрежение и напрежение в средната и горната част на гърба.
 • Намален кръвен поток: По време на стресови моменти кръвоносните ви съдове може да се свият, намалявайки притока на кръв към мускулите на гърба и причинявайки болка.

Ан анализ от 8 473 души установиха, че тежкият стрес е свързан с 2,8-кратно повишен риск от хронична болка в кръста в сравнение с общата популация.

Друг проучване от 77 полицейски следователи установиха, че стресът е значително свързан с горната мускулно-скелетна болка. Това конкретно проучване обаче не открива връзка между стреса и болките в долната част на гърба.

Как се чувстват болките в гърба от стрес?

Индуцираната от стрес болка в гърба варира от човек на човек и може да се прояви по различен начин в зависимост от местоположението.

Болката в долната част на гърба често се характеризира с тъпа или остра болка, скованост или мускулни спазми и може също да се излъчва към краката или задните части.

Обратно, болката в горната част на гърба може да причини усещане за парене или пробождане или усещане за стягане или натиск между лопатките. В някои случаи болката в горната част на гърба може също да причини болка в ръцете или гърдите.

Как да разберете дали болката в гърба е от стрес

Може да бъде предизвикателство да се определи дали болката в гърба е конкретно причинена от стрес, тъй като болката в гърба може да има много различни причини. Въпреки това, ето някои признаци, които могат да подскажат, че болката в гърба ви е свързана със стрес:

 • Физически и емоционален стрес: Ако сте изпитвали голямо физическо или емоционално напрежение, например от взискателна работа или трудна връзка, болките ви в гърба може да са свързани със стрес.
 • Постепенно начало: Ако болката в гърба ви се е развила бавно с течение на времето, а не внезапно, това може да е знак, че е причинено от свързано със стрес напрежение в мускулите ви.
 • Липса на други симптоми: Ако нямате никакви други симптоми, като изтръпване, изтръпване или слабост и болката ви не е силна, тя може да е причинена от стрес.
 • Болка, която идва и си отива: Свързаната със стрес болка в гърба може да се появи и изчезне в зависимост от нивата на стрес, докато болката, причинена от нараняване или състояние, вероятно ще бъде по-постоянна.
 • Подобрение с техники за управление на стреса: Ако болката ви се подобри с дейности за намаляване на стреса като упражнения или дълбоко дишане, това може да е свързано със стрес.

Колко дълго продължава свързаната със стрес болка в гърба?

Продължителността на свързаната със стрес болка в гърба може да варира в зависимост от няколко фактора. В някои случаи може да изчезне от само себе си в рамките на няколко дни или седмици. Въпреки това, ако не се обърне внимание на основния стрес, болката може да продължи или да се влоши с течение на времето.

Някои изследвания показват, че стресът може да предскаже наличието на болки в гърба по-късно. А проучване от 588 души установиха, че в рамките на 2-годишно проследяване следните типове стрес са идентифицирани като рискови фактори за интензивност на болки в гърба и увреждане:

 • склонност към безпокойство
 • социална изолация
 • социални конфликти
 • възприеман дългосрочен стрес

Как облекчавате болките в гърба от стрес?

Има няколко неща, които можете да направите, за да намалите причинената от стрес болка в гърба, включително:

 • Болкоуспокояващи: Болкоуспокояващите без рецепта като ибупрофен (Advil) или ацетаминофен (Tylenol) могат да помогнат за облекчаване на болката и намаляване на възпалението.
 • Топлинна терапия: Прилагането на топлина върху засегнатата област може да помогне за отпускане на мускулите и намаляване на болката. Можете да използвате грейка или бутилка с гореща вода или да вземете топла вана.
 • Масаж: Масажирането на засегнатата област може да помогне за облекчаване на напрежението и намаляване на болката. Можете да опитате техники за самомасаж или да посетите професионален масажист.
 • Опъвам, разтягам: Разтяганията, насочени към долната част на гърба, като разтягане от колене до гърди и разтягане на котка-крава, могат да помогнат за облекчаване на напрежението в мускулите на гърба.

Съвети за облекчаване на стреса

Ето няколко съвета за облекчаване на стреса:

 • Упражнявай се редовно: Упражненията помагат за предотвратяване на дегенерацията на ставите и мускулите и подобряват психичното здраве.
 • Яжте питателна диета: Храненето на балансирана диета, която включва много плодове и зеленчуци, може да намали възпалението и да ви накара да се почувствате по-добре навсякъде.
 • Практикувайте техники за релаксация: Техники като дълбоко дишане, медитация и прогресивна мускулна релаксация могат да помогнат за намаляване на стреса и насърчаване на релаксацията.
 • Свържете се с други: Социалната подкрепа е важна за облекчаване на стреса. Прекарайте време с приятели и семейство или се присъединете към група за поддръжка.
 • Практикувайте внимателност: Внимателността включва присъствие в момента и наблюдение на вашите мисли и чувства без преценка.
 • Наспи се: Получаването на достатъчно сън е важно за намаляване на стреса и позволяване на мускулите да се отпуснат.

Долен ред

Стресът и болките в гърба са две взаимосвързани състояния, които могат значително да повлияят на качеството ви на живот. Редовните упражнения, разтягането и добрата стойка могат да помогнат за облекчаване на болките в гърба, докато техники за управление на стреса като медитация и дълбоко дишане могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес.

Ако живеете с болки в гърба, свързани със стрес, потърсете помощта на медицински специалист, като физиотерапевт или консултант, който може да ви даде ценни насоки и подкрепа при справянето с тези проблеми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss