Може ли пушенето да причини остеопороза?

Пушенето може да повлияе негативно на костната плътност и да ви изложи на риск от остеопороза. Предприемането на стъпки за отказване от пушенето може да подобри здравето на костите ви и да намали риска от костни фрактури.

Остеопорозата е заболяване на костите, което води до намалена костна маса и плътност. Хората с остеопороза са изложени на повишен риск от костни фрактури.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) остеопорозата засяга над 10 милиона хора в Съединените щати.

Някои медицински състояния като хипертиреоидизъм или употребата на определени лекарства могат да причинят остеопороза. Но други рискови фактори като възраст, диета с ниско съдържание на калций или тютюнопушене могат да допринесат за остеопороза.

Тютюнопушенето може да увеличи вероятността от остеопороза поради ефекта си върху хормоните и костните клетки. Спирането на пушенето, упражненията и приемането на лекарства могат да помогнат за обръщане на тези ефекти.

Как пушенето допринася за остеопорозата?

Тютюнопушенето може да повлияе отрицателно върху функционирането на вашите костни клетки, допринасяйки за остеопороза. Начините, по които пушенето може да повлияе на костите ви, включват:

 • намаляване на количеството кръв, пътуваща до костите и другите телесни тъкани. Това може да доведе до загуба на костна маса, тъй като пушенето блокира функцията на костообразуващите клетки и увеличава костната резорбция.
 • инхибиране на калций и витамин D абсорбциякоито са от съществено значение за здравето на костите
 • намеса в хормоните, които играят роля в здравето на скелета. Например никотинът може да намалее нива на естрогенкоето води до повишена костна резорбция.
 • увеличаване на костната резорбция и водещо до по-ниска костна маса

Пушенето също е имало доказано, че повишава нивата на кортизола на индивидите както и нивото на свободните радикали в организма.

В допълнение към тези косвени ефекти, никотинът в цигарите засяга директно остеобластите, или костообразуващите ви клетки. Никотинът се свързва с рецепторите в остеобластните клетки по такъв начин, че намалява способността им да функционират.

Дори и да не пушите, костите ви могат да бъдат засегнати, ако сте заобиколени от цигарен дим. Изследвания върху животни показват, че пасивното пушене може да има ефект върху образуването на кости и да увеличи риска от остеопороза.

Необходими са повече изследвания в бъдеще, за да се отговори на многото оставащи въпроси за това как пушенето увеличава риска от остеопороза.

Намалява ли риска отказването от цигарите?

Проучване показва, че отказването от цигарите подобрява здравето на костите. Костната плътност при хора, които са пушили, изглежда се подобрява за по-малко от 10 години.

Всъщност жените, които са преминали през менопаузата и са спрели да пушат, могат да изпитат по-добро образуване на кости 6 седмици и подобряване на костната плътност в по-малко от година.

Съвети за отказване от тютюнопушенето

Ако ви е трудно да откажете цигарите, може да ви помогне:

 • попитайте Вашия лекар за никотинова заместителна терапия
 • изследвайте хипнотерапията
 • вземете акупунктура
 • присъединете се към група за поддръжка
 • практикувайте медитация
Беше ли Ви полезно?

Как се лекува остеопорозата?

Ако имате остеопороза, Вашият лекар може да препоръча:

 • лекарства като Prolia (денозумаб) и Evenity (ромозозумаб)
 • хормонозаместителна терапия
 • увеличаване на количеството на витамин D и калций във вашата диета
 • упражнения за укрепване на костите

Може ли да се предотврати остеопорозата?

Някои рискови фактори за остеопороза като възраст, пол и фамилна анамнеза не са променливи. Но някои неща можете да направите, за да помогнете предотвратяват остеопороза включват:

 • не пуши
 • ограничаване на приема на алкохол, ако пиете
 • поддържайте умерено тегло
 • консумиране на препоръчителните дневни количества витамин D и калций
 • правете упражнения за носене на тежести
 • обсъждане на ползите и рисковете от хормонозаместителната терапия с Вашия лекар, ако сте жена

Пушенето е рисков фактор за остеопороза. Може да повлияе на вашите хормони, усвояването на хранителни вещества и клетките, участващи в образуването на костна тъкан. Вие сте изложени на по-голям риск от фрактури, когато имате по-ниска костна плътност.

Здравето на вашите кости може да се подобри, ако спрете да пушите. Можете също така да подобрите костната си плътност, като спортувате, приемате предписани лекарства и увеличите количеството на витамин D и калций в диетата си.

Важно е да обсъдите здравето на костите си с Вашия лекар, ако имате рискови фактори за остеопороза. Те могат също да предложат ресурси, които да ви помогнат да спрете да пушите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss