Може ли пролапсът на тазовите органи да причини подуване на корема?

Подуването е един от възможните симптоми на пролапс на тазовите органи, но обикновено не е основният. Има няколко други симптома на пролапс.

Пролапсът на тазовите органи възниква, когато един или повече органи на тазовата област се изместят от мястото си и се избутат във вагиналната област. Те могат да включват вашата матка, черва или пикочен мехур.

Пролапсът на тазовите органи е свързан с отслабване на мускулите на тазовото дъно. Рисковите фактори могат да включват бременност, вдигане на тежести и основни здравословни проблеми, които натоварват областта.

Самият пролапс може да създаде ефект на изпъкналост във вагиналната област, както и усещане за подуване и други симптоми.

Научете повече за подуването на корема, причинено от пролапс на тазовите органи, включително възможности за лечение, възможни усложнения и друга важна информация, която трябва да знаете за това състояние.

Може ли пролапсът да причини подуване?

Въпреки че не всички случаи на пролапс на тазовите органи причиняват симптоми, някои хора могат да изпитат дискомфорт в резултат на пролапс. Един от възможните симптоми е подуване в долната част на корема.

Въпреки това, вместо натрупване на течност, това усещане може да бъде причинено от изпъкналост на тазовите органи, свързана с пролапса. Всъщност изпъкналостта във вагиналния отвор се счита за най-често срещания симптом на пролапс на тазовите органи.

Подуването може също да е свързано с други проблеми, причинени от типа пролапс, който имате. Например, ако имате ректален пролапс, може да изпитате запек и други проблеми, свързани с движенията на червата. Газовете могат да се натрупат при запек, което след това може да доведе до подуване на корема.

Други усложнения на пролапса

Освен подуването, може да изпитате други симптоми и усложнения в зависимост от вида на пролапса. Също така е възможно да изпитате повече от един вид пролапс едновременно.

Помислете за следното, което може да обсъдите допълнително с лекар.

Усложнения на пролапса на матката

Пролапсът на матката възниква, когато матката ви изпъкне или се придвижи надолу във влагалището. Това може да причини:

 • горната част на вагината да увисне надолу
 • чувство или усещане за изпъкналост във влагалището
 • дискомфорт по време на секс

Усложнения на пролапса на пикочния мехур

Наричан още преден пролапс, този тип пролапс възниква, когато пикочният ви мехур се притисне към предната стена на вагиналната област. Това може да причини:

 • често уриниране
 • уринарна инконтиненция
 • стрес инконтиненция
 • усещане, че пикочният ви мехур не се изпразва напълно след уриниране
 • инфекция на пикочните пътища (UTI)

Усложнения на ректалния пролапс

Известен също като пролапс на червата или задната стена, ректалният пролапс възниква, когато червата ви се избутат напред към ануса. Това може да причини:

 • мека тъкан, която излиза от ануса след движение на червата
 • болезнени движения на червата
 • чревна (фекална) инконтиненция
 • кървави или съдържащи слуз изпражнения

Как се лекува подуване на корема след пролапс?

Подуването, свързано с пролапс на тазовите органи, може да бъде отстранено чрез лечение на основното заболяване. Лечението на пролапс зависи от тежестта, като леките случаи се лекуват с промени в начина на живот, като например:

 • упражнения за тазовото дъно
 • диета с високо съдържание на фибри за предотвратяване на запек
 • избягване на повдигане на тежки предмети
 • загуба на тегло, ако лекар го препоръча

Хормонална терапия, вагинални песари и операция може да са необходими при тежки случаи на пролапс на тазовите органи.

Кога да потърсите медицинска помощ

Посетете лекар, ако изпитвате възможни симптоми на пролапс на тазовите органи, включително необясними бучки или подуване на корема. Освен това, тъй като самото подуване на корема има много причини, може да помислите да говорите с лекар, ако имате хронично подуване на корема.

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате силно подуване на корема в допълнение към едно или повече от следните:

 • необичайно вагинално кървене
 • кръв в изпражненията
 • треска
 • диария
 • гадене или повръщане
 • стомашни киселини
 • неволна загуба на тегло

Често задавани въпроси относно страничните ефекти на пролапса

Признаците и симптомите на пролапс на тазовите органи са индивидуални и могат да варират между различните видове пролапс. По-долу са дадени някои често срещани въпроси относно страничните ефекти на пролапса, които трябва да имате предвид.

Може ли пролапсът да ви разболее?

Не всеки с пролапс изпитва симптоми. Въпреки това, освен директните симптоми като изпъкване, възможно е да се почувствате зле и от други симптоми, като затруднения с уринирането или движението на червата.

Възможни са и чести инфекции на пикочните пътища.

Може ли пролапсът да причини наддаване на тегло?

Подуването може да ви накара да се почувствате сякаш сте напълняли и дори да промените начина, по който дрехите ви стоят. Самият пролапс обаче включва изместване на един или повече тазови органи и обикновено не причинява наддаване на тегло.

От друга страна, наддаването на тегло и затлъстяването са рискови фактори за пролапс на тазовите органи и могат да доведат до по-лоши симптоми поради прекомерно налягане в таза.

Може ли пролапсът да ви накара да се чувствате уморени?

Анекдотично, някои хора съобщават, че се чувстват уморени от пролапс на тазовите органи. Не е ясно дали умората е често срещан симптом на това състояние или може да е свързана с една от основните причини за пролапс, като менопауза или скорошна операция.

Може ли пролапсът на матката да ви накара да изглеждате бременна?

Пролапсът на матката може да причини изпъкналост във вагината ви и може да се почувствате като малка топка, заседнала в областта. Подуването също може да направи корема ви да изглежда по-голям, но пролапсът на матката обикновено не ви кара да изглеждате като бременна.

Ходенето ще влоши ли пролапса?

Вдигането на тежести може да причини или да влоши пролапс. Не е ясно дали по-умерените дейности като ходене могат да влошат пролапса.

Може да обмислите да говорите с лекар дали трябва да избягвате по-напрегнати дейности като вдигане на тежки тежести.

Мирише ли пролапс?

Пролапсът на тазовите органи не мирише. Понякога пролапс на орган може да увеличи риска от UTI. Освен честото уриниране, UTI може също да причини мътна и миришеща урина.

За вкъщи

Тъй като подуването е често срещано оплакване, което има редица основни причини, то не е непременно признак на пролапс.

Въпреки това, ако имате други симптоми на пролапс, като изпъкване, или вече сте били диагностицирани с пролапс и изпитвате силно подуване, помислете дали да не посетите лекар за следващите стъпки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss