Може ли пиенето на алкохол да предизвика астматичен пристъп?

Консумацията на алкохол може да има пряк ефект върху вашата астма, но алкохолът ли е този, който ви причинява астматичен пристъп? Ако е така, какво означава това за вас? Научете повече за връзката и дали все пак трябва да пиете алкохолни напитки.

Как астмата засяга тялото?

Въпреки че лекарите все още не разбират напълно астмата, е ясно, че тежестта й пада в спектър. Поради това начинът, по който сте засегнати от астма, може да не е същият, по който някой друг е засегнат от астма.

За някои хора астмата е сравнително лесна за управление. Симптомите могат да се считат за неудобни. Те могат да включват кашлица, хрипове и общ задух няколко пъти през седмицата или месеца. Симптомите могат да се влошат при упражнения или по време на всякакъв вид физическо натоварване.

При някои хора обаче атаките се случват по-често. Те могат да се случат и когато спите. Ако това звучи познато, астмата ви може да ви затрудни участието в значително количество физическа активност. Може да успеете да участвате с помощта на медикаментозен инхалатор.

Независимо от това колко тежка е вашата астма, атаката ще се появи по същия начин вътрешно. Вашите дихателни пътища ще имат бронхоспазъм. Това е стягане около дихателните ви пътища. Слузта в възпалените дихателни пътища също ще се сгъсти, което може да затрудни дишането.

Какво общо има алкохолът с астмата?

Въпреки че има много неща, които изследователите все още откриват за връзката между алкохола и астмата, проучванията показват, че алкохолът може да влоши симптомите. Може също да предизвика пълен пристъп на астма.

Хистамините и сулфитите, две съставки в различни видове алкохол, обикновено са виновникът.

хистамини

Хистамините се произвеждат от бактерии и дрожди, когато алкохолът ферментира. Те са особено разпространени в червеното вино. Хистамините са известен проблем за хората с алергии. Това е особено вярно за тези с астма.

Сулфити

Сулфитите също могат да причинят алергична реакция при хора, които са чувствителни към тях. До 10 процента от хората, които се занимават с астма, са чувствителни към тези добавки. Тази чувствителност може да причини редица симптоми. Някои хора могат да получат хрипове, а други може да имат астматичен пристъп. Хората с по-тежки астматични симптоми трябва да бъдат по-внимателни, когато пият.

Безопасни ли са за пиене някакви алкохолни напитки?

Важно е да запомните, че не всеки с астма изпитва началото или влошаването на пристъп, когато пие алкохол. В едно проучване около 33% от участниците казаха, че алкохолът е свързан с астматично събитие поне два пъти.

Виното, което съдържа както сулфити, така и хистамини, беше виновник номер едно, когато ставаше дума за предизвикване на симптоми. Бялото вино обикновено съдържа по-малко хистамини от по-сърдечно червено вино или пенливо бяло. Вината, които са 100 процента органични, нямат добавени сулфати или не съдържат сулфати.

Същото проучване установи също, че от субектите, които са имали реакции, 40 процента от тези реакции са причинени от вино. Като цяло се казва, че червеното вино е най-разпространеният индуктор.

Изследванията също така показват, че виното е довело до сравнително бързо начало на усложнения от астма. Тези усложнения обикновено започват в рамките на по-малко от час.

Има налични опции, които са с ниско съдържание на сулфити и хистамини или са напълно без тези компоненти. Спиртните напитки са по-добри от бирата, твърдия сайдер и вина. Струва си да се отбележи, че много миксери за напитки могат да съдържат и сулфити, тъй като в тях има консерванти.

Прочетете повече: Чести причини за астма и как да ги избегнем »

Какви са някои алтернативи?

Възходът на нишовите коктейли доведе до създаването на коктейла. Моктейлът може да бъде също толкова освежаващ и празничен, колкото коктейла, и идва без потенциални странични ефекти.

Сулфитите са консерванти, които често могат да бъдат намерени в миксери. Когато поръчвате моктейл, не забравяйте да потърсите такъв, който има пресни съставки.

Можете също да търсите в детското меню или да променяте напитките, които сте поръчвали при специални детски поводи. Какво ще кажете за пораснала версия на Шърли Темпъл? Комбинирайте пресен сок от череша и лайм, съчетан с газирана сода, за да създадете такъв.

Искате ли да си направите коктейл у дома? Това също е лесно. Комбинирайте газирана вода с малко прясно изцеден сок или объркани плодове и билки.

Какво представлява Outlook?

Единственият начин да се уверите, че алкохолът не затруднява дишането ви, е да го избягвате напълно. Въпреки че алкохолът може да не ви е създавал проблеми в миналото, все още има шанс да го направи в бъдеще. Ако все пак пиете алкохол, обърнете специално внимание на дишането си и отбележете всички промени.

Всеки път, когато пиете алкохол или извършвате някаква дейност, която затруднява дишането ви, носете инхалатора със себе си и незабавно потърсете медицинска помощ, ако не можете да си поемете дъх.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss