Може ли моят холестерол да е твърде нисък?

Нивата на холестерола

Проблемите с холестерола обикновено са свързани с висок холестерол. Това е така, защото ако имате висок холестерол, сте изложени на по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания. Холестеролът, мастно вещество, може да запуши артериите ви и потенциално да причини сърдечен удар или инсулт, като пречи на притока на кръв през засегнатата артерия.

Възможно е холестеролът да е твърде нисък. Това обаче е много по-рядко срещано от високия холестерол. Високият холестерол е силно свързан със сърдечни заболявания, но ниският холестерол може да бъде фактор за други медицински състояния, като рак, депресия и тревожност.

Как може холестеролът да повлияе на толкова много аспекти на вашето здраве? Първо, трябва да разберете какво е холестерол и как функционира в тялото ви.

Какво точно е холестерол?

Въпреки връзката си със здравословни проблеми, холестеролът е нещо, от което тялото се нуждае. Холестеролът е необходим за производството на определени хормони. Той участва в производството на витамин D, който помага на тялото да абсорбира калция. Холестеролът също играе роля в производството на някои от веществата, необходими за смилането на храната.

Холестеролът пътува в кръвта под формата на липопротеини, които са малки молекули мазнини, обвити в протеин. Има два основни типа холестерол: липопротеини с ниска плътност (LDL) и липопротеини с висока плътност (HDL).

LDL понякога се нарича “лош” холестерол. Това е така, защото това е вид холестерол, който може да запуши артериите ви. HDL, или „добрият“ холестерол, помага за пренасянето на LDL холестерола от кръвния поток в черния дроб. От черния дроб излишният LDL холестерол се отстранява от тялото.

Черният дроб играе друга ключова роля в холестерола. По-голямата част от вашия холестерол се произвежда в черния дроб. Останалото идва от храната, която ядете. Диетичният холестерол се намира само в животински хранителни източници, като яйца, месо и домашни птици. Не се среща в растенията.

Какви са опасностите от ниския холестерол?

Високите нива на LDL могат да бъдат намалени от лекарства, като статини, както и редовни упражнения и здравословна диета. Когато холестеролът ви спадне поради тези причини, обикновено няма проблем. Всъщност по-ниският холестерол е по-добър от високия през повечето време. Когато холестеролът ви спадне без очевидна причина, трябва да обърнете внимание и да го обсъдите с вашия доставчик на здравни услуги.

Въпреки че точните ефекти на ниския холестерол върху здравето все още се проучват, изследователите са загрижени за това как изглежда, че ниският холестерол се отразява негативно на психичното здраве.

Проучване на университета Дюк от 1999 г. върху здрави млади жени установи, че тези с нисък холестерол са по-склонни да имат симптоми на депресия и тревожност. Изследователите предполагат, че тъй като холестеролът участва в производството на хормони и витамин D, ниските нива могат да повлияят на здравето на мозъка ви. Витамин D е важен за растежа на клетките. Ако мозъчните клетки не са здрави, може да изпитате тревожност или депресия. Връзката между ниския холестерол и психичното здраве все още не е напълно разбрана и се изследва.

Проучване от 2012 г., представено в научните сесии на Американския колеж по кардиология, установи възможна връзка между ниския холестерол и риска от рак. Процесът, който засяга нивата на холестерола, може да повлияе на рака, но са необходими повече изследвания по темата.

Друго притеснение относно ниския холестерол включва жени, които може да забременеят. Ако сте бременна и имате нисък холестерол, сте изправени пред по-висок риск да родите бебето си преждевременно или да имате бебе с ниско тегло при раждане. Ако сте склонни да имате нисък холестерол, говорете с Вашия лекар какво трябва да направите в този случай.

Симптоми на нисък холестерол

За хората с висок LDL холестерол често няма симптоми, докато не настъпи инфаркт или инсулт. Ако има сериозно запушване на коронарна артерия, може да изпитате болка в гърдите поради намален приток на кръв към сърдечния мускул.

При нисък холестерол няма болка в гърдите, която да сигнализира за натрупване на мастни вещества в артерия.

Депресията и тревожността могат да възникнат от много причини, включително вероятно нисък холестерол. Симптомите на депресия и тревожност включват:

  • безнадеждност
  • нервност
  • объркване
  • възбуда
  • трудности при вземане на решение
  • промени в настроението, съня или режима на хранене

Ако изпитвате някой от горните симптоми, посетете Вашия лекар. Ако Вашият лекар не Ви предложи кръвен тест, попитайте дали трябва да си направите такъв.

Рискови фактори за нисък холестерол

Рисковите фактори за нисък холестерол включват фамилна анамнеза за заболяването, приемане на статини или други програми за лечение на кръвно налягане и нелекувана клинична депресия.

Диагностициране на нисък холестерол

Единственият начин за правилно диагностициране на нивата на холестерола е чрез кръвен тест. Ако имате LDL холестерол под 50 милиграма на децилитър (mg/dL) или общият ви холестерол е по-малък от 120 mg/dL, имате нисък LDL холестерол.

Общият холестерол се определя чрез добавяне на LDL и HDL и 20 процента от вашите триглицериди, които са друг вид мазнини в кръвта ви. Нивото на LDL холестерол между 70 и 100 mg/dL се счита за идеално.

Важно е да следите холестерола си. Ако не сте проверявали холестерола си през последните две години, насрочете среща.

Лечение на нисък холестерол

Ниският ви холестерол най-вероятно е причинен от нещо във вашата диета или физическо състояние. За да се лекува нисък холестерол, важно е да се разбере, че простото хранене на богати на холестерол храни няма да реши проблема. Като вземете кръвни проби и се подложите на оценка на психичното здраве, могат да бъдат направени предложения за вашата диета и начин на живот за лечение на ниския ви холестерол.

Ако нивото на холестерола ви засяга психическото ви здраве или обратно, може да ви бъде предписан антидепресант.

Възможно е също така приемът на статини да е причинил прекалено нисък холестерол. Ако случаят е такъв, може да се наложи коригиране на предписаната Ви доза или лекарство.

Предотвратяване на нисък холестерол

Тъй като наличието на твърде ниско ниво на холестерол не е нещо, за което повечето хора се тревожат, много рядко хората предприемат стъпки, за да го предотвратят.

За да поддържате баланса на нивата на холестерола си, правете чести прегледи. Поддържайте здравословна диета и активен начин на живот, за да избегнете необходимостта да приемате статини или лекарства за кръвно налягане. Бъдете наясно с всяка фамилна анамнеза за проблеми с холестерола. И накрая, обърнете внимание на симптомите на тревожност и стрес, особено на тези, които ви карат да се чувствате насилствени.

Перспективи и усложнения

Ниският холестерол е свързан с някои сериозни здравословни усложнения. Това е рисков фактор за първичен интрацеребрален кръвоизлив, който обикновено се случва при възрастни хора. Също така носи риск от ниско тегло при раждане или преждевременно раждане при бременни жени. Най-вече, ниският холестерол се счита за рисков фактор за самоубийство или насилствено поведение.

Ако Вашият лекар забележи, че холестеролът Ви е твърде нисък, уверете се, че говорите дали трябва да се притеснявате. Ако усещате симптомите на депресия, тревожност или нестабилност, ниският холестерол може да бъде фактор.

Въпроси и отговори: Кои храни съдържат здравословни мазнини?

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss