Може ли марихуаната да предизвика разстройство на преяждането?

Какво представлява разстройството на преяждането?

Всички сме имали такива моменти, когато ядем повече, отколкото обикновено. Преяждането може да причини болка в стомаха или киселини, но това не винаги е знак, че имате проблем.

Ако от време на време преяждате, това не означава, че имате разстройство на преяждането. Хората, които имат разстройство на преяждането, преяждат и след това стават много разстроени или ядосани за това. Когато хората с това разстройство се хранят по този начин, те чувстват липса на контрол върху действията си. Те не знаят как да спрат поведението. Разстройството на преяждането често върви ръка за ръка със стрес, тревожност или дори депресия.

Хората с разстройство на преяждането могат да получат наддаване на тегло, диабет и сърдечни заболявания в по-късните етапи.

Според Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK), разстройството на преяждането е най-често срещаното хранително разстройство в Америка. По-често се среща при жените, отколкото при мъжете. Сред жените със заболяването е най-често в ранна зряла възраст. Преяждането при мъжете е най-често срещано през средната възраст. Преяждането често води до затлъстяване и проблеми с теглото, но не всеки, който е с наднормено тегло или затлъстяване, има това разстройство. Всъщност само двама от всеки трима души с разстройство на преяждането са с наднормено тегло.

Статистика за преяждането: познайте фактите

Връзката между марихуаната и увеличаването на глада

Вероятно сте чували фразата, че хората, които пушат марихуана, получават „мънки“. Това не винаги е вярно, но много хора изпитват значително увеличаване на глада, когато използват марихуана.

Ефектите на марихуаната върху тялото

Учените знаят, че тетрахидроканабинолът (THC), активната съставка в марихуаната, стимулира апетита. Те се опитват да разкрият защо това води до преяждане.

Според Природна невронаука, едно проучване установи, че наличието на THC в мозъците на мишките увеличава способността за миризма и вкус на храна. Всъщност употребата на марихуана може да направи яденето и дегустацията на храна много по-приятно преживяване, защото хората всъщност могат да вкусят по-добре.

Друго проучване, докладвано в Природна невронаука установи, че химикалите в канабиса могат да стимулират специфични неврони, които предизвикват преяждане. Това проучване установи, че невроните, които изглежда се включват при употребата на канабис, са невроните, които обикновено изключват сигналите за глад на тялото. Изглежда, че канабисът превключва окабеляването на мозъка и изпраща силни съобщения за глад, дори когато току-що сте яли или не сте гладни.

Връзката между преяждането и употребата на марихуана

Дали преяждането, причинено от употребата на марихуана, в крайна сметка води до разстройство на преяждането?

Обратното може да е вярно.

Изследванията показват, че преяждането и преяждането при млади възрастни могат да доведат до употреба на марихуана. Едно проучване, докладвано в Вестникът на Американската медицинска асоциация (JAMA) установи, че преяждането води до увеличаване на затлъстяването и симптомите на депресия сред младите възрастни. Тези симптоми включват ниско самочувствие, ниска удовлетвореност от тялото и допълнителни психични разстройства. Наличието на тези симптоми е свързано с употребата на вещества и злоупотребата при тези млади възрастни.

Разстройство на преяждането срещу преяждане поради марихуана

Преяждането е класифицирано психично разстройство. Американската психиатрична асоциация е установила критерии за диагностициране на разстройство с преяждане. Вашият лекар или терапевт ще използва този списък, за да Ви диагностицира. Ако отговаряте на критериите, можете да започнете да обсъждате възможностите за лечение.

Ще предприемете много стъпки, когато лекувате разстройство на преяждането. Психотерапията, лекарствата и програма за подпомагане на отслабването често се използват, за да помогнат на хората с този проблем и да се справят с причините. Възстановяването от разстройство на преяждането може да помогне и за прекратяване на някои от свързаните проблеми. Това включва злоупотреба с вещества.

Колкото повече пушите марихуана, толкова по-вероятно е да преядете. Ограничаването на употребата на марихуана може да е важно, защото преяждането увеличава риска от здравословни проблеми. Тези проблеми включват затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет.

Говорете с Вашия лекар

Много хора с тези проблеми стават много добри да ги крият от приятели, семейство и дори медицински специалисти. Най-добрият начин да намерите помощ при преяждане е да признаете, че имате проблем. Разпознаването на разстройство на преяждането не винаги е лесно. Може да го осъзнаете сами, или приятел или член на семейството може да ви помогне. Осъзнаването и приемането са първите стъпки към намирането на помощта, от която се нуждаете за лечение на разстройството и всички свързани проблеми.

Лесно е да намерите помощ, ако я търсите. Ако се интересувате от прекратяване на навика за употреба на марихуана, Вашият лекар може да говори с Вас за намаляване и евентуално отказване. Двамата можете да разберете защо използвате лекарството, как ви кара да се чувствате и как можете да се научите да се справяте без него. Когато вече не използвате марихуана, ще имате по-малко склонност към преяждане.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss