Може ли контролът на раждаемостта да причини мигрена?

Мигрената не е ежедневно главоболие. Заедно с интензивната пулсираща болка, те могат да причинят гадене, светлинна чувствителност и понякога аури, които са проблясъци на светлина или други странни усещания. Повече от 40 процента от жените в Америка е трябвало да се справят с мигрена в един или друг момент. Много от тези жени са в репродуктивна възраст и използват хормонални методи за контрол на раждаемостта като хапчетата.

За някои жени приемането на противозачатъчни хапчета може да донесе облекчение от мигрена. При други хапчето усилва главоболието. Ако получите мигрена и обмисляте да вземете противозачатъчни хапчета, ето няколко неща, които трябва да знаете.

Как действат противозачатъчните хапчета?

Хапчетата за контрол на раждаемостта обикновено се приемат за предотвратяване на бременност. Повечето хапчета съдържат изкуствени версии на женските хормони естроген (етинил естрадиол) и прогестерон (прогестин). Те се наричат ​​комбинирани хапчета. Минихапчето съдържа само прогестин. Количеството естроген и прогестин във всеки тип противозачатъчни хапчета може да се различава.

Обикновено приливът на естроген по време на вашия менструален цикъл ви кара да овулираш и да освободиш зряла яйцеклетка. Хормоните в противозачатъчните хапчета поддържат нивата на естроген стабилни, за да предотвратят освобождаването на яйцеклетка. Тези хормони също сгъстяват цервикалната слуз, което затруднява сперматозоидите да плуват. Те също така могат да променят лигавицата на матката, така че всяка оплодена яйцеклетка да не може да се имплантира и да расте.

Каква е връзката между противозачатъчните хапчета и мигрената?

Понякога противозачатъчните хапчета помагат при мигрена. Понякога те влошават главоболието. Как контролът на раждаемостта влияе на мигрената зависи от жената и от нивото на хормоните, присъстващи в хапчето, което приема.

Намаляването на нивата на естроген може да предизвика мигрена. Ето защо някои жени получават главоболие точно преди менструацията, когато нивата на естроген намаляват. Ако имате тези менструални мигрени, противозачатъчните хапчета могат да ви помогнат да предотвратите главоболието, като поддържате нивата на естроген стабилни през целия менструален цикъл.

Други жени започват да получават мигрена или установяват, че мигрената им се влошава, когато приемат комбинирани противозачатъчни хапчета. Главоболието им може да намалее, след като са били на хапчетата в продължение на няколко месеца.

Въпроси и отговори: Лечение на тежка мигрена

Други странични ефекти, причинени от хапчето

Освен че предизвикват мигрена при някои жени, противозачатъчните хапчета могат да причинят и други странични ефекти. Те могат да включват:

 • кървене между менструациите
 • чувствителност на гърдите
 • главоболие
 • промени в настроението
 • гадене
 • подуване на венците
 • повишено вагинално течение
 • качване на тегло

Рискови фактори, които трябва да имате предвид

И противозачатъчните, и мигрената могат много леко да увеличат риска от инсулт. Ако получите мигрена с аура, приемането на комбинирани хапчета може да увеличи риска от инсулт още повече. Вашият лекар вероятно ще Ви предложи да приемате хапчета, съдържащи само прогестин.

Повишеният риск от съсирване на кръвта е свързан и с хормоналния контрол на раждаемостта. Това може да доведе до:

 • дълбока венозна тромбоза
 • сърдечен удар
 • удар
 • белодробна емболия

Рискът от съсирване на кръвта е нисък, освен ако:

 • са с наднормено тегло
 • имат високо кръвно налягане
 • пуши цигари
 • са на почивка на легло за продължителни периоди

Ако някое от тях се отнася за Вас, говорете с Вашия лекар относно възможностите за контрол на раждаемостта. Те може да са в състояние да препоръчат подходящ вариант с по-малък риск.

Как да избегнем мигрена по време на контрол на раждаемостта

Комбинираните опаковки с противозачатъчни хапчета съдържат 21 активни хапчета с хормони и седем неактивни или плацебо хапчета. Внезапният спад на естрогена по време на неактивните ви дни на хапчета може да предизвика мигрена. Едно от решенията е да преминете към хапче с по-ниско съдържание на естроген, за да не изпитате този рязък хормонален спад. Друг вариант е да вземете хапче, което съдържа ниска доза естроген в дните на приема на плацебо.

Билкови лекарства за мигрена от цял ​​свят

Преминаването към противозачатъчни хапчета с непрекъсната доза, като Seasonale или Seasonique, също може да помогне. Ще приемате активни хапчета за три 28-дневни цикъла, последвани от четири до седемдневна почивка. Друга непрекъсната опция е Lybrel, който има само активни хапчета и няма прекъсване. Постоянната доза естроген, която тези хапчета осигуряват, трябва да ви направи по-малко вероятно да имате мигрена.

Избор на подходящ за вас метод за контрол на раждаемостта

Ако хапчето влошава мигрената ви или се случва по-често, може да се наложи да преминете към друг метод за контрол на раждаемостта. Говорете с Вашия лекар за намиране на нов тип защита, преди да спрете хапчето. Не спирайте просто да го приемате. относно 20 процента непланираните бременности се дължат на жени, които спират контрола на раждаемостта, без да имат резервен план.

Вашият лекар ще ви помогне да решите кое хапче е най-добро за вас въз основа на вашата медицинска история. Въпреки че комбинираното хапче може да помогне на вашите мигрени, това може да не е най-безопасният вариант. Можете също да проучите други контрацептивни опции като вътрематочни пръстени, вагинални пръстени и инжекции.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss