Може ли колоноскопията да открие анален рак?

Анален рак обикновено не се открива по време на рутинни колоноскопски прегледи за рак на дебелото черво. Тест, наречен аноскопия, може по-добре да открие и диагностицира анален рак.

Ракът на ануса е рядък вид рак, който се развива вътре в аналния тракт. По-малко от 10 000 американци се диагностицират с този вид рак всяка година.

По време на рутинни прегледи на колоноскопия за рак на дебелото черво лекарите търсят аномалии или заболявания в дебелото черво и обикновено не изследват ануса. Тестове като аноскопия и проктоскопия са по-добри за изследване на ректума и ануса и за потвърждаване на диагнозата рак на ануса.

В тази статия ще разгледаме какво може и какво не може да открие колоноскопията и тестовете, които лекарите обикновено използват за диагностициране на анален рак.

Какво може да открие колоноскопията?

Колоноскопията е медицинска процедура, която лекарите използват за изследване на вътрешността на дебелото черво и ректума. Понякога по време на тази процедура се вземат и проби от тъкани.

Колоноскопията се използва като рутинен скрининг за рак на дебелото черво. Лекарите използват колоноскопии, за да изследват язви и полипи и да търсят причините за симптоми като анално кървене, необяснима загуба на тегло, честа диария или хронична стомашна болка.

Колоноскопията обикновено не може да открие анален рак, а рутинният колоноскопски скрининг често не открива анален рак. Колоноскопията изследва тъкан, която е по-навътре в ректума и дебелото черво.

Колоноскопията понякога се използва по време на изследване за рак на ануса, за да се изключи ракът на дебелото черво или ректума като причина за симптомите, но те не потвърждават рака на ануса.

Как лекарите диагностицират анален рак?

Вероятно ще имате няколко теста, за да потвърдите диагнозата анален рак. Вашият лекар обикновено ще започне с обсъждане на вашите симптоми, вашата здравна история и здравната история на вашето семейство. След това Вашият лекар ще назначи тестове, за да открие причината за симптомите Ви. Те могат да включват:

 • Дигитален ректален преглед: Лекар или медицинска сестра ще прегледат ректума ви, за да усетят бучки или други аномалии по време на цифров ректален преглед. Тази процедура може да се извърши в офиса.
 • Аноскопия: При аноскопия къса и тънка осветена тръба се вкарва в ректума, за да се изследва областта.
 • Проктоскопия: Проктоскопията използва къса, тънка, осветена тръба с обектив на камера, наречена проктоскоп. Проктоскопът се вкарва в ануса, за да видите ануса и ректума и да направите снимки. Понякога отстраняването на тъкан и биопсията се извършват едновременно.
 • Ендоанален ултразвук: Ултразвукова сонда се вкарва в ануса за създаване на детайлни изображения по време на ендоанален ултразвук.

Какви са симптомите на рак на ануса?

Симптомите на анален рак включват:

 • малки бучки близо до ануса
 • сърбеж или болка около ануса
 • отделяне на слуз от ануса

 • кървене от ануса
 • загуба на контрол на червата (инконтиненция)

Струва си да се отбележи, че други здравословни състояния също могат да причинят горните симптоми на рак на ануса. Добра идея е да си уговорите час при лекар, ако изпитвате някой от тези симптоми, особено ако ги изпитвате повече от седмица.

Какви са рисковите фактори за рак на ануса?

Има множество рискови фактори, свързани с рак на ануса. Те включват:

 • инфекция с човешки папиломен вирус (HPV)
 • инфекция от вируса на човешката имунна недостатъчност (HIV)
 • над 50 години
 • като пушач
 • правене на секс без използване на бариерен метод
 • имате анамнеза за други видове рак, особено цервикален, вулварен или вагинален рак
 • има анални брадавици
 • с отслабена имунна система
 • приемане на лекарства, които потискат имунната ви система

Има стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите от рак на ануса. HPV ваксината е добър начин за предотвратяване на HPV и намаляване на риска от рак на ануса.

Практикуването на безопасен секс е друг важен начин, по който можете да намалите риска. Можете да прочетете повече за начините да се предпазите в нашето ръководство за безопасен секс. Редовното изследване за полово предавани болести и отказването от тютюнопушенето също могат да ви помогнат да намалите риска.

Колоноскопията е тест, който се използва за изследване на дебелото черво и ректума. Тази процедура обикновено се използва като рутинен скрининг за рак на дебелото черво и може да се използва и за изследване на полипи и язви.

Понякога този тест се използва като част от тестовете за рак на ануса, за да се изключат други възможни причини за симптоми на рак на ануса. Но колоноскопията не може да открие рак на ануса. Вместо това лекарите използват тест, наречен аноскопия, за да изследват аналната област и да потвърдят диагнозата рак на ануса.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss