Може ли кафето да причини рак?

Кафето е популярна напитка, но много хора са загрижени, че пиенето на кафе може да причини рак. Други хора твърдят, че пиенето на кафе носи ползи за здравето и дори може да предотврати рака. И така, какво казват доказателствата?

В тази статия разглеждаме възможната връзка между кафето и рака и разглеждаме дали пиенето на кафе може да осигури някакви ползи за здравето.

Кафето причинява ли рак?

Може ли кафето да причини рак?
Няма изследвания, които да доказват, че кафето е канцероген.

Ракът е сложно заболяване и не винаги е лесно да се определи причината. Изследователите са изследвали много различни вещества, за да установят дали увеличават риска от рак на човек. Веществата, които могат да причинят рак, са известни като канцерогени.

Международната агенция за изследване на рака (IARC) прегледан повече от 1000 проучвания при хора и животни и не са намерили адекватни доказателства, които да показват, че кафето е канцероген.

Необходими са обаче повече изследвания за връзката между кафето и рака. Проучване от 2017 г. предполага, че пиенето на кафе всъщност може да намали риска от развитие на специфични форми на рак.

Въпреки че по -старите проучвания понякога намират връзка между пиенето на кафе и развитието на рак, причината често е пушенето на тютюн, а не кафето. Хората, които пушат тютюн, също са склонни да пият кафе.

Печените кафени зърна съдържат вещество, наречено акриламид, което е страничен продукт от процеса на печене.

IARC класифицирайте акриламид като вероятен канцероген от група 2А. Това означава, че има значителни доказателства, предполагащи, че акриламидът може да причини рак при животни. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се определи дали акриламидът също увеличава риска от рак при хора.

Вашето кафе не съдържа акриламид, ако не е от печено кафе на зърна. Хората, които са загрижени за акриламида, могат да изберат алтернативен вид кафе.

Има и акриламид в:

 • цигарен дим
 • промишлени процеси, като производство на пластмаса, хартия и багрила
 • нишестени храни, които се нуждаят от готвене на висока температура, например пържени картофи и картофен чипс
 • опаковки за храни и някои лепила, в малки количества

Хората могат да ограничат излагането си на акриламид, като са наясно с методите на готвене и не пушат тютюн. Трябва да печете или печете картофи, вместо да ги пържите и да препечете хляба, докато стане светъл, а не тъмнокафяв.

Съществува и връзка между пиенето на много горещи течности и рак на хранопровода. Пиенето на кафе, което е по -горещо от 149ºF (65 градуса С), може да увеличи риска от развитие на рак на хранопровода. Ето защо е най -добре да оставите кафето да се охлади леко, преди да го изпиете, особено ако кафето ви не съдържа мляко.

Какви са рисковете от развитие на рак?

Нездравословната диета може да увеличи риска от рак.
Нездравословната диета може да увеличи риска от рак.

Повечето видове рак възникват поради комбинация от фактори, включително гените на хората, околната среда и начина на живот.

Някои важни рискови фактори за рак включват:

 • пушене на тютюн
 • да бъдеш с наднормено тегло
 • нездравословна диета
 • пия алкохол
 • излагане на слънчева светлина
 • рискове на работното място, като излагане на определени химикали и радиация
 • специфични наследствени гени, въпреки че това е сравнително рядка причина

Тези рискови фактори могат да се комбинират, за да увеличат вероятността човек да развие рак. Например, някой може да има нездравословна диета и да не прави достатъчно упражнения.

Пиенето на кафе като част от здравословния начин на живот е малко вероятно да представлява риск за здравето, но прекомерната консумация на кафе може да причини здравословни проблеми. Кафето съдържа кофеин, който е стимулант, който прави мозъка по -буден и временно повишава кръвното налягане.

Хората, които имат проблеми със сърцето, могат да изберат да избягват кафето, ако изпитат сърцебиене след пиенето му. Кафето също може да причини киселинен рефлукс при някои хора и може да раздразни стомаха.

Пиенето на кафе вечер може да наруши съня, а добрият сън е от съществено значение за здравето. Трябва да замените кафето с безкофеинов вариант или билков чай ​​по -късно през деня.

Печените кафени зърна съдържат малко акриламид. Пиещите кафе могат да избегнат този химикал, като изберат непържени кафени зърна, въпреки че непечените кафени зърна имат много различен вкус.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) препоръчва на възрастните да пият не повече от 4-5 чаши кафе на ден. Американската академия по педиатрия съветва децата или юношите да не консумират продукти, съдържащи кофеин.

Лекарите също така предполагат, че жените, които са бременни или кърмят, ограничават консумацията на кофеин. Насоките по този въпрос обаче варират и може да бъде трудно да се следват, тъй като силата на кафето също се различава. Хората, които се опитват да ограничат приема на кафе, може да поискат да потърсят лекарска помощ или напълно да изрежат кафето и други продукти с кофеин.

Ако човек иска да намали количеството кафе, което пие, трябва да намали бавно. Намаляването на кофеина може да причини главоболие. Замяната на кафе с чай, кафе без кофеин, вода или билкови чайове може да намали приема на кофеин на човек. Черните чайове и някои билкови чайове, като зелен чай, съдържат кофеин, но обикновено по -малко от чаша кафе.

Има ли ползи за здравето от пиенето на кафе?

Някои проучвания показват, че кафето може да има ползи за здравето.
Някои проучвания показват, че кафето може да има ползи за здравето.
Проучване от 2017 г. прегледа широк спектър от доказателства и стигна до заключението, че пиенето на умерени количества кафе като цяло е безопасно. Според това проучване пиенето на кафе също може да има ползи за здравето.

Това проучване сравнява хората, които не пият кафе с хора, които пият следните количества кафе всеки ден:

 • приблизително 4-7 чаши
 • около 1–3 чаши
 • една допълнителна чаша

Изследователите установяват, че всички групи, пиещи кафе, имат по -нисък процент на рак от тези, които не пият кафе. Хората, които са пили повече кафе, са имали намален риск от развитие на следните видове рак:

 • рак на простатата
 • рак на ендометриума
 • меланом и немеланомна кожа
 • рак на устната кухина
 • левкемия

Това проучване не открива силна връзка между консумацията на кафе и следните видове рак:

 • рак на стомаха
 • колоректален рак
 • рак на яйчниците
 • рак на щитовидната жлеза
 • рак на гърдата
 • рак на панкреаса
 • рак на ларинкса
 • лимфом

Други ползи от пиенето на кафе включват по -нисък риск от смърт от всички причини и по -нисък риск от сърдечни заболявания, чернодробни заболявания и болест на Паркинсон. Изследователите установяват, че пиенето на 3-4 чаши кафе на ден дава най -голяма полза.

Кафето съдържа и антиоксиданти. Това са вещества, които могат да спрат или забавят увреждането на клетките. Но имаме нужда от повече изследвания за потенциалните ползи за здравето от антиоксидантите.

Настоящите изследвания показват, че е малко вероятно кафето да причини рак. Кафето може да намали риска от развитие на някои видове рак, но все още няма достатъчно научни доказателства, които да потвърдят това.

Като част от здравословна диета, кафето вероятно ще бъде от полза. Пиенето на до 4 чаши кафе на ден не трябва да представлява риск за здравето и може да намали риска от някои заболявания.

.

Открийте повече

No Content Available

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss