Може ли диабетът да доведе до загуба на памет?

Разбиране на диабета

През 2012 г. 9,3% от хората в Съединените щати са имали диабет. Това означава, че около 29,1 милиона американци са имали диабет през 2012 г. Този брой расте. Всяка година лекарите диагностицират около 1,4 милиона нови случая в Съединените щати.

Диабетът е заболяване, което включва по-високи от нормалните нива на кръвната захар. Това е известно като хипергликемия. Хипергликемия се появява, когато тялото ви не може да произвежда или да реагира на инсулин. Вашият панкреас произвежда хормона инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. Поради намаленото производство на инсулин или резистентността към хормона, нивата на кръвната захар обикновено са високи.

Диабет тип 1

Това е известно още като ювенилен диабет. Автоимунен процес може да причини диабет тип 1. Ако имате диабет тип 1, антителата на тялото ви атакуват клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса. Имате нужда от инсулин, за да помогнете на глюкозните молекули да влязат в клетките. След като глюкозата влезе в клетките, тялото ви може да я използва за създаване на енергия. Хората с диабет тип 1 не произвеждат достатъчно количество инсулин. Това води до по-високи от нормалните нива на кръвната захар.

Инсулиновите инжекции са необходима част от живота на хората, живеещи с диабет тип 1. Към 2012 г. приблизително 1,25 милиона американци са имали диабет тип 1.

Диабет тип 2

Това е най-честата форма на диабет в световен мащаб. Ако имате диабет тип 2, тялото ви произвежда инсулин, но не може да го използва по начина, по който би трябвало. Тази резистентност кара панкреаса да произвежда повече инсулин. Добавеният инсулин повишава нивата на хормоните в кръвта. Това може да има дългосрочни отрицателни ефекти върху мозъка.

Вижте: Диабетът в числата: Факти, статистика и вие »

Разбиране на загубата на памет

Загубата на паметта е нормален феномен на стареенето. Има разлики между загубата на паметта, която настъпва с възрастта, и сложните промени в паметта, причинени от болестта на Алцхаймер (AD) и други свързани дегенеративни заболявания.

Забравянето на имена и неправилното поставяне на обекти са свързани със загуба на памет, свързана с възрастта. Тези симптоми обикновено няма да повлияят на способността ви да живеете независимо.

По-сериозните симптоми на загуба на паметта могат да включват:

  • забравяне на често използвани думи, понякога по време на говорене
  • повтаряйки едни и същи въпроси
  • изгубване по време на ходене или шофиране
  • изпитват внезапни промени в настроението
  • неспособност да следват указанията

Тези симптоми показват възможното начало на деменция. Ако изпитвате някой от тези симптоми, трябва да посетите Вашия лекар. Заедно можете да разберете какво причинява симптомите ви.

Най-често срещаният тип деменция е AD. Последни изследвания предполага, че AD може да е силно свързана с високите нива на кръвната захар.

Как диабетът се свързва със загубата на памет

Загубата на паметта и общото когнитивно увреждане, които са и двата симптоми на AD, могат да бъдат свързани с диабет тип 2. Увреждането на кръвоносните съдове е често срещано при хора с диабет. Това увреждане може да доведе до когнитивни проблеми и съдова деменция. Те често се наблюдават със симптоми на AD.

Резултатите от едно проучване показват, че AD е тясно свързана с инсулиновата сигнализация и метаболизма на глюкозата в мозъка. Мозъкът съдържа инсулинови рецептори. Тези структури разпознават инсулин. Инсулинът влияе върху познанието и паметта. Когато инсулинът в тялото ви е дисбалансиран, това увеличава риска от AD. Този дисбаланс може да възникне при хора с диабет тип 2.

Учените също така разгледаха как симптомите на метаболитния синдром влияят на паметта. Метаболитният синдром е рисков фактор за диабет тип 2. Симптомите на синдрома могат да включват:

  • повишено кръвно налягане
  • високи нива на кръвната захар
  • анормални нива на холестерол
  • повишени телесни мазнини, особено около кръста

Проучването стига до заключението, че връзката между високите нива на захар и AD е в двете посоки. Хората с метаболитен синдром имат по-висок риск от развитие на AD. Хората с AD често развиват хипергликемия и инсулинова резистентност.

Тези заключения са подсилени от преглед, публикуван в Граници в невронауката. Въпреки че в момента изследователите не знаят пълната степен на връзката, връзката между инсулиновата сигнализация и болестта на Алцхаймер е ясна.

Продължете да четете: Старост или нещо друго? 10 ранни признаци на деменция »

Каква е перспективата?

След като Вашият лекар определи причината за загубата на паметта Ви, той ще работи с Вас, за да създаде Вашия план за лечение. Това може да включва промени в начина на живот, ако сте изложени на риск или вече сте били диагностицирани с диабет тип 2.

Ако AD причини загуба на паметта Ви, Вашият лекар може да препоръча започване на инхибитори на холинестеразата. Тези инхибитори са склонни да забавят влошаването на симптомите и могат да подобрят функционалността при хора с деменция. В зависимост от това как протича заболяването, те могат да предпишат допълнителни лекарства.

Съвети за ограничаване или предотвратяване на загубата на памет

Следвайте тези съвети, за да подобрите мозъчното познание и да предотвратите загуба на памет

Преминете към здравословна диета, базирана на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и постно месо. Трябва също така да ограничите приема на храни с високо съдържание на мазнини. Това е известно като „средиземноморска диета“. Тази диета е била свързани до по-нисък риск от хронични дегенеративни заболявания като AD.

Добавете повече омега-3 мастни киселини към вашата диета. Омега-3 могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето и за предотвратяване на когнитивния спад.

Имало е лечение от традиционната китайска медицина положителни резултати за управление на симптомите на метаболитен синдром. Активни съединения като берберин или тези, открити в женшен и горчив пъпеш, могат да помогнат за метаболизма на глюкозата и липидите.

Трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да приемате каквито и да е добавки. Ако се консултирате с алтернативен лекар, не забравяйте да запазите списък с всички добавки, които приемате, и се консултирайте с Вашия лекар. Трябва да обсъдите всички възможни взаимодействия с други лекарства, които може да приемате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss