Може ли гладуването да помогне в борбата с рака?

Постенето може да помогне за лечение на рак. Има все повече доказателства, подкрепящи ролята на гладуването както в лечението, така и в превенцията на рака.

Някои изследвания показват, че гладуването помага в борбата с рака, като намалява инсулиновата резистентност и нивата на възпаление. Постенето може също да обърне последиците от хронични състояния като затлъстяване и диабет тип 2, които и двете са рискови фактори за рак.

Също така изследователите смятат, че гладуването може да направи раковите клетки по -чувствителни към химиотерапията, като същевременно предпази други клетки. Постенето може също да засили имунната система, за да помогне в борбата с вече съществуващия рак.

Тази статия описва ефектите от гладуването върху лечението и превенцията на рака.

Постенето подобрява инсулиновата чувствителност

Може ли гладуването да помогне в борбата с рака?
Постенето може да подобри ефективността на химиотерапията.

Инсулинът е хормон, който позволява на клетките да извличат глюкоза от кръвта, за да се използват като енергия.

Когато има повече храна, клетките в тялото стават по -малко чувствителни към инсулина. Тази инсулинова резистентност означава, че клетките вече не реагират на инсулинови сигнали, което води до по -високи нива на глюкоза в кръвта и по -голямо складиране на мазнини.

Когато хранителните запаси са оскъдни, човешкото тяло се опитва да спести възможно най -много енергия.

Един от начините, по които тялото изпълнява тази задача, е като направи клетъчните мембрани по -чувствителни към инсулина. Клетките могат да метаболизират по -ефективно инсулина, премахвайки глюкозата от кръвта.

По -добрата инсулинова чувствителност затруднява растежа или развитието на раковите клетки.

Постенето обръща ефекта на хроничните заболявания

Някои изследвания е показал, че заболявания като затлъстяване и диабет тип 2 са рискови фактори за рак. И двете заболявания са свързани с по -висок риск от множество видове рак и по -ниска преживяемост.

Казус от 2017 г. разгледа ефекта от краткотрайното гладуване върху диабет тип 2. Участникът в проучването е гладувал 24 часа два до три пъти седмично.

След 4 месеца гладуване участникът е имал 17,8% намаление на теглото и 11% намаление на талията.

Също така, те вече не се нуждаят от лечение с инсулин след 2 месеца от този модел на гладно.

Постенето насърчава автофагията

Автофагията е клетъчен процес, при който части от клетките се разпадат за по -късна повторна употреба. Автофагията е от решаващо значение за поддържане на правилната клетъчна функция и също така помага за защита на клетките в тялото. Автофагията играе важна роля за предотвратяване и лечение на рак.

Няколко проучвания при мишки предполагат, че автофагията може да предотврати рака. Тези проучвания показват как липсата на автофагия води до по-ниски нива на тумор-потискащи гени.

Докато по -ниската автофагия може да даде възможност за първоначално образуване на тумор, тя не е отговорна единствено за растежа или разпространението на злокачествен тумор.

Постенето подобрява качеството на живот по време на химиотерапия

Гладуването може да намали свързаните с химиотерапията главоболия и гадене.
Гладуването може да намали свързаните с химиотерапията главоболия и гадене.
Някои изследователи смятат, че гладуването подобрява реакцията на хората към химиотерапията, защото:
  • насърчава клетъчната регенерация
  • предпазва кръвта от вредните ефекти на химиотерапията
  • намалява въздействието на странични ефекти, като умора, гадене, главоболие и спазми

Проучване от 2018 г. установено, че гладуването може да подобри качеството на живот при хора, подложени на химиотерапия за рак на гърдата или рак на яйчниците. Проучването използва 60-часов период на гладно, започващ 36 часа преди началото на химиотерапевтичното лечение.

Резултатите показват, че участниците на гладно по време на химиотерапия съобщават за по-висока толерантност към химиотерапията, по-малко странични ефекти, свързани с химиотерапията, и по-високи нива на енергия в сравнение с тези, които не са постили.

Постенето засилва имунната система за борба с рака

Проучване от 2014 г. изследва дали гладуването предизвиква ефекти в борбата с рака в стволовите клетки на мишки. Стволовите клетки са важни поради своите регенеративни способности.

Изследователите разкриха, че гладуването в продължение на 2-4 дни може да защити стволовите клетки от негативните ефекти на химиотерапията върху имунната система.

Постенето също активира стволовите клетки на имунната система да се обновяват и възстановяват.

Това проучване показва, че гладуването не само намалява увреждането на клетките, но и попълва белите кръвни клетки и замества увредените бели кръвни клетки.

Белите кръвни клетки се борят с инфекцията и унищожават клетки, които могат да причинят заболяване. Когато нивата на белите кръвни клетки спаднат в резултат на химиотерапия, този проблем влияе отрицателно върху имунната система. Това означава, че тялото по -трудно се бори с инфекциите.

Броят на белите кръвни клетки в организма намалява по време на гладуване. Когато обаче цикълът на гладно приключи и тялото получи храна, нивата на белите кръвни клетки се увеличават.

Резюме

Постенето означава да не ядете изобщо или да консумирате много малко калории за определен период от време. Циклите на гладно могат да продължат от 12 часа до 3 седмици.

Кратки и продължителни периоди на гладуване имат обещаващи резултати в лечението и профилактиката на рака, според множество проучвания. Но в момента изследователите не знаят ясно кой график на гладуване дава най -добри резултати.

Хората, които се интересуват от гладуването и дали този метод ще им бъде от полза по време на лечението на рак, трябва да обсъдят с лекаря си.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss