Може ли водородният пероксид да лекува акне?

Водороден пероксид (H2О2) се използва като дезинфектант или белина. Той е евтин, лесен за намиране и известен с антибактериалните си приложения. Вероятно вече имате малка бутилка водороден прекис някъде в къщата.

Според някои хора водородният прекис също има невероятни способности за борба с акнето. За съжаление, това може да не е чудодейното лекарство, което търсите.

Какво казва науката

Теорията зад използването на водороден пероксид като лечение на акне е, че той убива бактериите по кожата ви и помага за изсушаване на себума.

Водородният пероксид е окислител. Това означава, че може ефективно да убива живи клетки, като бактерии, чрез процес, известен като оксидативен стрес.

Но това също така означава, че може да увреди вашите собствени кожни клетки, включително вашите фибробласти. Фибробластите са клетки, които помагат за образуването на съединителна тъкан и за възстановяване на рани. Фибробластите играят критична роля в заздравяването на рани. Ако способността на кожата ви да заздравява е отслабена, е по-вероятно да развиете белези.

Скорошно проучване на фибробластните клетки установи, че водородният прекис може действително да забави ролята на фибробластите в процеса на заздравяване на рани.

Друг проучване установи, че водородният прекис пречи на заздравяването на рани и води до образуване на белези. Това не е добра новина за хората, които се справят с белези от акне.

В миналото водороден прекис е бил препоръчван от лекарите, за да помогне за почистването на малки порязвания и ожулвания. Докато е доказано, че водородният пероксид убива много различни видове бактерии в паничка на Петри, всъщност има малко доказателства, че може ефективно да убива бактериите в раната. Може дори да раздразни здравите ви клетки.

В днешно време лекарите препоръчват просто да изплакнете малките рани с вода.

Друг проучване всъщност откри връзка между водородния прекис, естествено произвеждан от тялото, и възпалението на акне. В проучването хората с възпаление на акне са имали значително по-високо количество водороден прекис, произведен от неутрофили (вид бели кръвни клетки) в сравнение със здрави контроли.

Когато на хората с акне се дава лекарство, което инхибира производството на водороден пероксид от неутрофилите, всъщност има намаляване на възпалителната активност на техните акне лезии.

Как се използва

Трябва да говорите с Вашия лекар или дерматолог, преди да опитате водороден прекис за акне.

Ако решите да опитате да използвате водороден пероксид, не забравяйте да го разредите, преди да го поставите върху кожата си. Повечето домашни бутилки с водороден прекис съдържат 3 процента концентрация.

За да използвате водороден пероксид върху кожата си, ще искате да го разредите до 1% концентрация. Не забравяйте да прочетете внимателно етикета.

За 3 процента водороден прекис всичко, което трябва да направите, е да смесите следното:

  • три супени лъжици вода
  • една супена лъжица водороден прекис

След като сместа е готова, нанесете тънък слой върху чистото си лице с помощта на памучен тампон. Внимавайте да избягвате очите си. Също така се опитайте да избегнете попадането на разтвора върху веждите или косата си, защото може да изруси косата ви.

Изплакнете лицето си след пет минути и подсушете. Можете да повторите процедурата няколко пъти седмично. Използвайте овлажнител без масло, ако кожата ви се чувства суха.

Странични ефекти от използването на водороден прекис върху вашето акне

Най-честият страничен ефект на локалния водороден прекис е дразнене на кожата на мястото на контакт.

По-високите концентрации на водороден прекис могат да причинят сериозни изгаряния на кожата и мехури.

Когато се инжектира в тялото или отворена рана, водородният прекис може да създаде кислородни мехурчета, които блокират потока от наводнения и да доведат до емболии. Това може да бъде фатално.

Съществува и риск от сериозна алергична реакция към водороден пероксид.

По-добри продукти за акне

Няма доказателства, че водородният прекис може безопасно и ефективно да лекува акне.

В действителност водородният пероксид може действително да увеличи белези по кожата, като пречи на процеса на заздравяване на рани. Може също да причини дразнене на кожата и изгаряния, ако се използва в твърде висока концентрация.

Най-добре е да се придържате към използването на водороден прекис като почистващ продукт за домакински повърхности.

Бензоил пероксидът, от друга страна, е подобно съединение, което е доказано, че е ефективно срещу акне. Бензоил пероксидът не е водоразтворим и образува филм, когато се прилага върху кожата. Продукти, съдържащи бензоил пероксид, могат да бъдат намерени лесно онлайн и в магазините.

Ако се притеснявате за акнето си (и нека си го кажем, повечето хора са), посетете дерматолог. Дерматолог ще работи с вас, за да намери лечение или комбинация от няколко лечения, които ще работят най-добре за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss