Може ли вашата CPAP машина да ви причини инфекция на горните дихателни пътища?

Здравните специалисти често препоръчват машини за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) за хора, живеещи с обструктивна сънна апнея. CPAP машина доставя постоянен поток от въздух под налягане през куха тръба и в маска, за да ви помогне да дишате, докато спите.

Използването на добре поддържана CPAP машина няма да причини инфекция на горните дихателни пътища. Използването на неправилно почистена машина обаче може да доведе до инфекция. Това е така, защото CPAP машините използват вода, за да поддържат въздуха влажен.

Ако не сменяте редовно водата в CPAP, тя може да създаде гостоприемна среда за бактерии и други инфекциозни организми. Важно е винаги да следвате указанията на производителя за почистване и съхранение на вашето устройство, за да намалите риска от инфекция.

Използването на CPAP машина няма да ви попречи да получавате редовни респираторни инфекции, така че също има шанс да развиете симптоми на несвързана респираторна инфекция.

Какви са симптомите на респираторна инфекция?

Ако развиете респираторна инфекция, като сезонна настинка или инфекция на синусите, несвързана с вашата CPAP машина, можете да очаквате симптоми като:

 • кашлица
 • възпалено гърло
 • хрема

Ако развиете инфекция от неправилно почиствана или поддържана CPAP машина, може да сте изложени на риск от по-тежки инфекции, като стафилококова пневмония или легионерска болест. Симптомите на тези инфекции могат да включват:

 • задух
 • висока температура
 • втрисане
 • кашлица, която не се подобрява
 • мускулни болки
 • главоболие
 • болка в гърдите

Кога да се свържете с лекар

Ако имате респираторна инфекция, която изглежда не се подобрява, може да имате инфекция от замърсена CPAP машина или инфекция, която изобщо не е свързана с употребата на CPAP. Обадете се на вашия медицински специалист, ако не се чувствате по-добре или развиете симптоми като:

 • болка в гърдите
 • задух
 • висока температура, която не изчезва
 • кашлица, която не се подобрява

Може да се нуждаете от лечение за различни респираторни инфекции, включително COVID-19, грип, пневмония или стрептокок в гърлото.

Трябва ли да използвате вашия CPAP, ако имате инфекция на горните дихателни пътища?

Ако Вашият лекар Ви предпише CPAP машина, значи има медицинска причина. Обикновено е за лечение на обструктивна сънна апнея.

Използването на CPAP машина при редовна инфекция на горните дихателни пътища няма да ви навреди, но може да е неудобно. Въпреки това е важно да продължите да използвате устройството, за да поддържате дихателните си пътища отворени по време на сън.

Ако сте загрижени за вашите респираторни симптоми, докато използвате вашата CPAP машина, добра идея е да се обадите на медицинския специалист, който наблюдава вашата CPAP терапия, за да обсъдите вашите притеснения.

Как да избегнем CPAP инфекции

Въпреки че редовното използване на CPAP машина не води до повишени респираторни инфекции, има случаи на инфекции, дължащи се на замърсени или неправилно поддържани CPAP устройства.

Уверете се, че следвате инструкциите за почистване и поддръжка на производителя и редовно почиствайте всички части на вашата машина, включително маската, водната камера и гъвкавите тръби. Бактериите могат да растат на всички тези повърхности.

Също така е важно редовно да сменяте водата, която добавя хидратация към вашата CPAP машина. Всички видове организми могат да живеят във вода и a Доклад по казус за 2017 г показаха, че легионерската болест е свързана с използването на замърсена CPAP машина.

Освен това вземете мерки за поддържане на цялостното ви респираторно здраве, особено при съпътстващи респираторни заболявания като обструктивна сънна апнея. Това може да включва предприемане на стъпки като:

 • миене на ръцете си често
 • носенето на маска, когато е възможно
 • избягване на близък физически контакт с болни хора
 • ваксинирайте се срещу грип всяка година

 • оставане в крак с ваксинациите за състояния като COVID-19 и пневмония

Важно е да използвате CPAP машина, както е предписано, и да я почиствате според инструкциите на производителя.

Използването на CPAP няма да ви причини респираторна инфекция, но бактерии и други организми могат да растат в различните части на вашата машина. Хората са развили различни инфекции от неправилно почистени CPAP машини. Ето защо е важно редовно да почиствате устройството си.

Възможно е също така да получите респираторна инфекция, която няма нищо общо с използването на CPAP, но продължете да използвате вашия CPAP апарат, освен ако не е указано от медицински специалист.

Обсъдете с Вашия лекар, ако имате проблеми с носенето на вашето устройство или ако смятате, че имате инфекция, която може да изисква друго лечение, като антибиотици.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss