Може ли болестта на Crohn да доведе до страх от храна?

Болестта на Crohn е автоимунно състояние, засягащо храносмилателния тракт. Това е вид възпалително заболяване на червата (IBD).

Храната не причинява болестта на Crohn или започва пристъп, но изборът на храна може да играе роля в подпомагането на справянето със симптомите на пристъп. Симптомите на болестта на Crohn могат да повлияят на психичното здраве на човек и да предизвикат негативни асоциации с храната.

Има много рискови фактори за хранителни разстройства. Хората с болестта на Crohn може да са изложени на по-висок риск от развитие на хранително разстройство. Много хора с IBD стават свръхфокусирани върху това какво да ядат и избягват като начин да се опитат да управляват симптомите.

Хората с болестта на Crohn може да са по-склонни да развият хранително разстройство, наречено разстройство с ограничаване на приема на храна (ARFID). Хората с ARFID изпитват страх от яденето на определени храни или имат обща липса на интерес към храненето.

За разлика от други хранителни разстройства, ARFID обикновено не засяга образа на тялото. ARFID обаче може да увеличи риска от недохранване, което вече е риск за хората с болестта на Crohn. Има значително припокриване на симптомите на болестта на Crohn и ARFID.

Ето какво знаем за връзката между тези две състояния, признаците на ARFID и как да получите помощ.

Как болестта на Crohn може да причини ARFID?

Храната може да играе роля в управлението на симптомите на болестта на Crohn по време на обостряне. Въпреки че храната не предизвиква пристъпи, много хора започват да свързват определени храни с увеличаване на техните симптоми.

Основен рисков фактор за развитие на ARFID е нежеланата реакция към храната. Много хора с болестта на Crohn изпитват страх от хранене, защото не искат да влошат симптомите си.

Социалната изолация е често срещана при хора с болест на Crohn и ARFID. Безпокойството относно избора на храна и симптомите могат да попречат на излизането за хранене или храненето с другите.

Keren Reiser е регистриран диетолог със седалище в Онтарио, Канада. Тя работи с клиенти, които имат IBD и съпътстващи хранителни разстройства. Тя също е живяла с улцерозен колит повече от 25 години.

„Страхът от стомашна болка или спешно движение на червата кара пациентите с IBD да започнат да елиминират храни, когато подозират, че има модел между приема на храна и техните влошаващи се симптоми“, казва Reiser. „Обичайно е страдащият от IBD да проявява характеристики на ARFID.“

Крон кара ли ви да не искате да ядете?

Много хора с болестта на Crohn пропускат хранене, ограничават определени храни и ядат по-малки количества като начин да се опитат да управляват симптомите.

Проучване на хора с активни симптоми на IBD показа, че 92% избягват една или повече храни. Това число не е изненадващо. Много хора откриват, че някои видове храни могат да влошат симптомите, когато са в обостряне.

Може да е изненадващо, че дори в ремисия, 74% от хората с IBD продължават да избягват една или повече храни. Това е въпреки факта, че няма доказателства в подкрепа на избягването на храна, след като симптомите отзвучат.

Челси Крос е регистриран диетолог и собственик на MC Dietetics в Онтарио, Канада. Крос страда от болестта на Крон от много години и развива хранително разстройство като тийнейджър. Сега тя подкрепя клиенти с храносмилателни разстройства, за да подобрят връзката си с храната.

Cross разпознава връзките както на професионално, така и на лично ниво. „Намирам, че има огромни връзки“, казва тя. „Проблемът е, че в ремисия клиентите все още се борят със страхове, подобни на посттравматичното стресово разстройство, когато опитват нови неща. Те се притесняват, че ще го „накарат“ да се върне с една хапка храна за страх.“

А Проучване от 2021 г установи, че ARFID е по-вероятно да се развие при тези, които имат IBD. Проучването подчертава значението на обучението на клиницистите. Това е от съществено значение за подходящ скрининг и справяне с ARFID при хора, които имат IBD.

Ан по-старо проучване от 2012 г. показват, че само 8% до 16% от хората смятат, че са достатъчно обучени за ролята на диетата при IBD.

Крос вижда това твърде често на практика. „Когато са избухнали, на клиентите често не се казва нищо и са оставени на произвола“, казва тя. „Ако се справя сам с това и клиентът има някакъв симптом след или около времето на ядене на определена храна, той просто спира да я яде. Тогава списъкът с храни, които не се чувстват безопасни, просто става по-дълъг.

„Стресът е основен компонент на IBD“, добавя Reiser. „Много е трудно да се определи дали храната или стресът причинява влошаващите се симптоми. много [people with IBD] ще елиминира и избягва много храни и ще яде много ограничена диета.

Как да разбера дали е ARFID или нещо друго?

Много от признаците и симптомите на ARFID присъстват при хора с болест на Crohn. В едно проучване група от над 160 души с IBD са били изследвани за ARFID. Резултатите показват, че 17% от тях отговарят на критериите за ARFID.

ARFID е новопризнато хранително разстройство, така че много здравни специалисти може да не знаят за него. Другото предизвикателство е, че толкова много от симптомите на ARFID и IBD се припокриват.

Признаците и симптомите на ARFID включват:

 • страх от последствията от храненето
 • значителна загуба на тегло
 • нисък интерес към храна или хранене
 • хранителни дефицити
 • ограничаващо хранене, което пречи на нормалното социално функциониране
 • замаяност или замаяност
 • умора

Много от тези симптоми вече присъстват при човек, живеещ с болестта на Crohn. Симптомите стават много по-лоши с развитието на ARFID.

„Вярвам, че хранителните разстройства могат да бъдат добре скрити в популацията на IBD“, казва Райзер. „Важно е лекарите и диетолозите да получат добра диета и история на храненето.“

ARFID усложнения

Животът с ARFID увеличава риска от недостиг на хранителни вещества. Ограничената диета с нисък прием на храна прави почти невъзможно задоволяването на нуждите на тялото.

ARFID може да доведе до:

 • анемия
 • отслабване
 • ниски нива на други хранителни вещества
 • умора
 • промени в настроението

Проучванията изчисляват, че между 16% и 68% от хората с IBD са недохранени. Животът с IBD и ARFID увеличава този риск още повече. Недохранването е свързано с по-дълъг болничен престой и по-лоши резултати.

Лечение на ARFID

Подобно на други хранителни разстройства, хората с ARFID се справят най-добре с екипен подход към грижите.

Медицинските специалисти, участващи в лечението на ARFID, включват:

 • лекари от първичната медицинска помощ
 • консултанти по психично здраве
 • логопеди
 • ерготерапевти
 • диетолози

Има различни подходи за лечение, в зависимост от редица фактори.

Крос използва много постепенен подход за повторно въвеждане на храни както за своите клиенти, така и за себе си. „Опитайте МАЛКИ количества нови неща за малко, преди да увеличите“, казва Крос. „Например, вземете обичайната си закуска, но добавете към нея супена лъжица нова храна.“

Крос също подчертава значението на получаването на подкрепа за справяне с безпокойството около храната и храносмилането. „Работа с терапевт [is important] за нормализиране на усещанията на тялото, така че да не причинява такава травма. Симптоми като къркорене, пълнота и газове могат да ужасят някой с IBD, сякаш това са първите предупредителни знаци [of a flare].”

Много хора с болестта на Crohn също живеят с тревожност и депресия. Изчислено е, че 21% от хората, живеещи с IBD, също имат тревожност. Процентът на депресия сред тези с IBD е 16%. Тези състояния на психичното здраве увеличават риска от развитие на хранително разстройство.

Подкрепата за психично здраве е от съществено значение, особено когато човек също има тревожност или депресия.

Как да намеря помощ

Хранителните разстройства са трудни за справяне, но могат да бъдат лекувани. Тъй като повече здравни специалисти осъзнават ARFID, надеждата е, че повече хора ще получат необходимата помощ. По-ранната намеса подобрява резултатите при лечението на хранителни разстройства.

Добро начало е да говорите с Вашия лекар относно вашите притеснения. Вашият лекар може да ви насочи към програми и други здравни специалисти, които могат да ви помогнат да излекувате връзката си с храната.

Признаците и симптомите на болестта на Crohn и ARFID могат да се припокриват. Хората, живеещи с болестта на Crohn, може да са изложени на повишен риск от развитие на хранително разстройство.

Много хора с IBD ограничават диетата си като начин за справяне със симптомите. Това може да доведе до страх от хранене.

Хората, живеещи с болестта на Crohn, са изложени на по-голям риск от недохранване. Развитието на ARFID допълнително увеличава риска от недохранване. Ако вашите симптоми засягат връзката ви с храната, обърнете се към медицински специалист. Има налична помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss