Може ли болестта на Паркинсон да причини халюцинации?

Халюцинациите и заблудите са потенциални усложнения на болестта на Паркинсон (PD). Те могат да бъдат достатъчно тежки, за да бъдат класифицирани като PD психоза.

Халюцинациите са възприятия, които всъщност не съществуват. Заблудите са вярвания, които не се основават на реалността. Един пример е параноята, която продължава дори когато на човек се представят противоположни доказателства.

Халюцинациите по време на PD могат да бъдат плашещи и изтощителни.

Има много фактори, които могат да допринесат за халюцинации при хора с PD. Но по-голямата част от случаите се появяват като странични ефекти на лекарствата за PD.

Връзката между болестта на Паркинсон и халюцинациите

Халюцинациите и заблудите при хора с PD често са част от PD психоза.

Психозата е доста често срещана при хора с PD, особено тези в по-късни стадии на заболяването. Изследователите смятат, че се среща до 50 процента на хора с PD.

Проучвания показват, че симптомите на психоза са свързани с повишена активност на мозъчен химикал, наречен допамин. Това често се случва в резултат на лекарства, които се използват за лечение на PD.

Въпреки това, причината, поради която някои хора с PD изпитват психоза, докато други не, все още не е напълно разбрана.

Видове халюцинации

Повечето халюцинации с PD са мимолетни и обикновено не са вредни. Те обаче могат да станат плашещи или досадни, особено ако се появяват често.

Халюцинациите могат да бъдат:

 • видяно (визуално)
 • чут (слухов)
 • мирише (обонятелно)
 • филц (тактилен)
 • вкусен (вкусен)

Заблуди от болестта на Паркинсон

Заблудите засягат само около 8 процента от хората, живеещи с PD. Заблудите могат да бъдат по-сложни от халюцинациите. Може да са по-трудни за лечение.

Заблудите често започват като объркване, което се развива в ясни идеи, които не се основават на реалността. Примери за видовете заблуди, които хората с PD опит включват:

 • Ревност или притежание. Човекът вярва, че някой в ​​живота му е неверен или нелоялен.
 • Преследване. Те вярват, че някой иска да ги вземе или да им навреди по някакъв начин.
 • соматични. Те вярват, че имат нараняване или друг медицински проблем.
 • Вината. Човекът с PD има чувство за вина, което не се основава на реално поведение или действия.
 • Смесени заблуди. Те изпитват множество видове заблуди.

Параноята, ревността и преследването са най-често съобщаваните заблуди. Те могат да представляват риск за безопасността на лицата, които се грижат за тях, и на самите лица с PD.

Продължителност на живота

PD не е фатално, въпреки че усложненията от заболяването могат да допринесат за по-кратка очаквана продължителност на живота.

Деменцията и други психотични симптоми като халюцинации и заблуди допринасят за увеличаване на хоспитализациите и повишени нива на смъртност.

Едно проучване от 2010 г. установи, че хората с PD, които са имали заблуди, халюцинации или други симптоми на психоза, са около 50 процента по-вероятно да умрат рано от тези без тези симптоми.

Но ранното предотвратяване на развитието на симптоми на психоза може да помогне за увеличаване на продължителността на живота при хора с PD.

Какви лечения са налични за психоза на Паркинсон?

Вашият лекар може първо да намали или промени лекарството за PD, което приемате, за да види дали това намалява симптомите на психоза. Тук става дума за намиране на баланс.

Хората с PD може да се нуждаят от по-високи дози допаминови лекарства, за да помогнат за управлението на двигателните симптоми. Но допаминовата активност не трябва да се увеличава толкова много, че да доведе до халюцинации и заблуди. Вашият лекар ще работи с вас, за да намери този баланс.

Медикаменти за лечение на психоза при болест на Паркинсон

Вашият лекар може да обмисли предписване на антипсихотично лекарство, ако намаляването на Вашето PD лекарство не помогне за управлението на този страничен ефект.

Антипсихотичните лекарства трябва да се използват с изключително внимание при хора с PD. Те могат да причинят сериозни странични ефекти и дори да влошат халюцинациите и заблудите.

Обичайните антипсихотични лекарства като оланзапин (Zyprexa) могат да подобрят халюцинациите, но често водят до влошаване на двигателните симптоми на PD.

Клозапин (Clozaril) и кветиапин (Seroquel) са две други антипсихотични лекарства, които лекарите често предписват в ниски дози за лечение на PD психоза. Въпреки това има опасения относно тяхната безопасност и ефективност.

През 2016 г., Администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри първото лекарство, специално за употреба при PD психоза: пимавансерин (NuPlazid).

В клинични проучванияДоказано е, че пимавансерин намалява честотата и тежестта на халюцинациите и заблудите, без да влошава първичните двигателни симптоми на PD.

Лекарството не трябва да се използва при хора с психоза, свързана с деменция, поради повишен риск от смърт.

Симптомите на психоза, причинени от делириум, могат да се подобрят, след като се лекува основното състояние.

Какво причинява халюцинации и заблуди?

Има няколко причини, поради които някой с PD може да изпита заблуди или халюцинации.

Медикаменти

Хората с PD често трябва да приемат няколко лекарства. Тези лекарства помагат за лечение на PD и други състояния, свързани със стареенето. Въпреки това, тези лекарства могат да имат много странични ефекти.

Приемането на лекарства, които влияят на допаминовите рецептори, е значителен рисков фактор. Това е така, защото някои лекарства за PD повишават активността на допамина. Високата активност на допамина може да доведе до халюцинации и емоционални симптоми при хора с PD.

Лекарствата, които могат да допринесат за халюцинации или заблуди при хора с PD, включват:

 • амантадин (Symmetrel)
 • лекарства против припадъци
 • антихолинергици, като трихексифенидил (Артан) и бензтропин
  мезилат (когентин)
 • карбидопа/леводопа (Sinemet)
 • COMT инхибитори, като ентакапон (Comtan) и толкапон (Tasmar)
 • допаминови агонисти, включително ротиготин (NeuPro), прамипексол
  (Mirapex), ропинирол (Requip), перголид (Permax) и бромокриптин
  (Parlodel)
 • MAO-B инхибитори, като селегилин (Eldepryl, Carbex) и разагилин (Azilect)
 • наркотици, съдържащи кодеин или морфин
 • НСПВС, като ибупрофен (Motrin IB, Advil)
 • успокоителни
 • стероиди

деменция

Химическите и физически промени в мозъка могат да допринесат за халюцинации и заблуди. Това често се наблюдава при случаи на деменция с телца на Леви. Телцата на Леви са анормални отлагания на протеин, наречен алфа-синуклеин.

Този протеин се натрупва в области на мозъка, които контролират:

 • поведение
 • познание
 • движение

Един от симптомите на състоянието е наличието на сложни и подробни визуални халюцинации.

Делириум

Промяната в концентрацията или осъзнаването на човек причинява делириум. Има много ситуации, които могат да предизвикат временен епизод на делириум.

Хората с PD са чувствителни към тези промени. Те могат да включват:

 • промяна в средата или непознато местоположение
 • инфекции
 • електролитен дисбаланс
 • висока температура
 • недостиг на витамини
 • падане или нараняване на главата
 • болка
 • дехидратация
 • увреждане на слуха

депресия

Депресията сред хората с PD е доста често срещана. Изследователите смятат, че поне 50 процента от хората с PD ще изпитат депресия. Травмата от диагноза PD може да окаже влияние върху психичното и емоционалното здраве на човек.

Хората с тежка депресия също могат да имат симптоми на психоза, включително халюцинации. Това се нарича психотична депресия.

Хората с PD, които имат депресия, могат да злоупотребяват с алкохол или други вещества. Това също може да предизвика епизоди на психоза.

Антидепресантите могат да се използват за лечение на депресия при хора с PD. Най-често използваните антидепресанти при PD са селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs), като флуоксетин (Prozac).

Какво да направите, ако някой има халюцинации или заблуди

Спорът с някой, който изпитва халюцинации или заблуди, рядко е полезен. Най-доброто, което можете да направите, е да се опитате да останете спокойни и да признаете мислите на човека.

Целта е да се намали стреса им и да не изпадат в паника.

Психозата е сериозно състояние. Това може да накара човек да навреди на себе си или на другите. Повечето халюцинации при хора с PD са визуални. Обикновено не са животозастрашаващи.

Друг начин да помогнете е да си правите бележки за симптомите на лицето, като например какво е правил преди да започнат халюцинациите или налудностите и какви възприятия твърди, че изпитва. След това можете да споделите тази информация с тях и техния лекар.

Хората с PD психоза са склонни да мълчат за подобни преживявания, но е от съществено значение техният екип за лечение да разбира пълния спектър от симптомите им.

Важно е да знаете, че изживяването на халюцинации или заблуди, причинени от PD, не означава, че човек има психиатрично заболяване.

През повечето време PD психозата е страничен ефект от някои лекарства за PD.

Говорете с Вашия лекар, ако вие или някой, за когото се грижите, изпитвате халюцинации.

Ако симптомите на психозата не се подобрят със смяна на лекарството, Вашият лекар може да предпише антипсихотично лекарство.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss