Може ли биполярно разстройство да се лекува с инжекция?

Инжекционните препарати с продължително действие са ефективна алтернатива, ако предпочитате да не се притеснявате, че ще пропуснете доза от вашето лекарство.

Биполярното разстройство е хронично състояние на психичното здраве, което засяга милиони хора по света. Симптомите на разстройството могат да бъдат тежки и непредвидими, често водещи до значително увреждане на ежедневното функциониране.

Въпреки че пероралните лекарства за биполярно разстройство са ефективни, може да е трудно да запомните да ги приемате постоянно, особено по време на маниен или депресивен епизод. Пропуснатото лекарство може да доведе до по-голяма нестабилност на настроението или хоспитализация.

План за лечение, който включва употребата на дългодействащи инжекционни препарати, може да помогне за справяне със симптомите и да намали риска от рецидив.

Какво представлява дългодействащата инжекция за биполярно разстройство?

Дългодействащата инжекция (LAI) за биполярно разстройство е интрамускулна инжекция, която осигурява продължително освобождаване на лекарството за определен период от време, обикновено седмици до месеци.

Тези инжекции, които помагат за справяне със симптомите на биполярно разстройство, могат да ви улеснят да се придържате към плана си за лечение, тъй като не е необходимо да приемате лекарства толкова често.

Можете ли да получите месечна инжекция за лечение на биполярно разстройство?

Да, има няколко опции за месечна инжекция за лечение на биполярно разстройство. Тези лекарства се прилагат от медицински специалист веднъж месечно след първоначалната доза.

Какви са видовете инжекции за биполярно разстройство?

Има няколко инжекционни лекарства за биполярно разстройство. Но само Abilify Maintena в момента е одобрен от FDA.

 • Арипипразол (Abilify Maintena): Това е дългодействаща инжекционна форма на второ поколение антипсихотик арипипразол. Прилага се веднъж месечно в седалището или горната част на ръката за поддържащо лечение на биполярно I разстройство при възрастни.
 • Арипипразол лауроксил (Aristada): Това е антипсихотично лекарство от второ поколение, използвано за поддържащо лечение на биполярно I при възрастни. Прилага се веднъж на всеки 4 до 8 седмици в седалището или горната част на ръката след първоначална доза (Aristada Initio).
 • Оланзапин памоат (Zyprexa Relprevv): Това е антипсихотично лекарство от второ поколение, използвано за лечение на мания и възбуда при биполярно I разстройство. Това е глутеална инжекция, прилагана веднъж на всеки 2 до 4 седмици след първоначалната доза.

Коя е най-добрата инжекция за биполярно разстройство?

Всяка дългодействаща инжекция има своите предимства и рискове и най-добрата за вас зависи от вашите специфични симптоми, медицинска история и други фактори.

Например, някои LAI могат да бъдат по-ефективни при лечението на определени симптоми, като възбуда, докато други може да имат по-малко странични ефекти или да бъдат по-лесни за прилагане.

Вашият специфичен план за лечение трябва да бъде определен от вашия психиатър след задълбочена консултация.

Колко време отнема Abilify Maintena да подейства?

Abilify Maintena е инжекционно лекарство, което освобождава арипипразол за продължителен период от време. Необходими са няколко седмици, за да започне да действа, така че е важно да продължите да приемате перорални антипсихотични лекарства поне 2 седмици след първата инжекция.

Какви са страничните ефекти от биполярните инжекции?

Специфичните странични ефекти на дългодействащите инжекционни препарати ще зависят от използваното лекарство, но някои често срещани странични ефекти включват следното:

 • реакции на мястото на инжектиране като болка, подуване, зачервяване или сърбеж на мястото на инжектиране
 • наддаване на тегло и промени в апетита
 • сънливост или умора
 • главоболие
 • гадене или повръщане
 • замаяност или замаяност
 • промени в кръвното налягане или сърдечната честота
 • безпокойство или възбуда
 • тремор или мускулна скованост

 • сексуална дисфункция
 • безсъние или нарушения на съня

Кой е кандидат за биполярни инжекции?

Ако имате затруднения с придържането към ежедневен режим на прием на лекарства, което около 40% от хората с биполярно разстройство, може да сте добър кандидат за дългодействащи инжекции.

Приемането на лекарствата навреме е много важно и ако не го направите, това може да доведе до нарушено функциониране, рецидив и в някои случаи хоспитализация.

LAI могат да помогнат за избягване на тези проблеми, тъй като поддържат стабилно ниво на лекарства в тялото ви. А 2018 проучване на хора с биполярно разстройство установиха, че инжекционните препарати с продължително действие и литий са най-ефективните лечения за предотвратяване на хоспитализация.

Долен ред

Инжекционните препарати с продължително действие се появиха като ефективна възможност за лечение на биполярно разстройство. LAI могат да помогнат за подобряване на придържането към лечението и удобството, да намалят риска от рецидив и хоспитализация и потенциално да подобрят качеството на живот.

Важно е да обсъдите потенциалните ползи и недостатъци на LAI със здравен специалист, за да можете да вземете информирано решение относно вашите възможности за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss