Можете ли наистина да получите ползите (и рисковете) от слънчевата светлина през прозорец?

жена гледа слънцето през прозореца

Някога седяли ли сте и се припичали в топлия блясък на слънцето през прозореца през зимния ден, докато мечтаете за лято и се надявате да се целунете малко на слънце? Всички сме го правили.

Слънчевият ден може да направи чудеса с настроението ви, дори когато сте затворени вътре. Но можете да имате твърде много добро нещо, когато става въпрос за слънчевите лъчи.

Прочетете, за да научите колко от слънчевите ефекти – добри и лоши – можете да получите през прозореца.

Можете ли да получите тен през прозорец?

Малко вероятно е, но наистина зависи от прозореца, до който случайно седите и колко дълго, както и от силата на слънчевите лъчи.

Според Американско дружество за борба с ракатипичните прозорци за дома, офиса и колата блокират повечето UVB лъчи, но по-малко количество UVA лъчи.

Обикновеното стъкло, което все още намирате в много по-стари домове, предлага по-малко защита от новите прозорци, които са по-дебели, с двойно или тройно стъкло или покрити с UV филтър.

Когато става въпрос за автомобили, предните стъкла – които са направени от ламинирано стъкло от съображения за безопасност – филтрират много повече UV светлина, отколкото страничните прозорци и люковете. Изработени са от закалено стъкло.

Както UVA, така и UVB могат да увредят кожата, но го правят по различен начин:

  • UVA прониква в по-дълбоките слоеве на кожата, задействайки клетките, наречени меланоцити, да произвеждат меланин, кафявият пигмент, който придава на кожата почернял вид. Той също така причинява бръчки и преждевременно стареене, както и някои видове рак на кожата.
  • UVB прониква в клетките в горните слоеве на кожата, причинявайки слънчево изгаряне. UVB също е отговорен за повечето видове рак на кожата.

Ако прекарвате дълго време в седене до прозорец, който получава пряка слънчева светлина, когато слънцето е особено силно, може да успеете да получите лек тен от UVA, който прониква през стъклото.

Като оставим настрана блестящите златисти тен, имайте предвид, че UVA също причинява слънчеви петна и бръчки. По-лошото е, че може също да засегне кръвоносните съдове и нервите под кожата и да увреди вашата ДНК и имунна система.

Ами слънчево изгаряне?

Да, все още можете да получите слънчево изгаряне през прозорец. Но отново зависи от типа прозорец, на който седите, и други фактори, като времето на деня и силата на слънцето.

Слънчевото изгаряне е по-вероятно при по-дълго излагане на слънце в дни, когато UV индексът е висок. UV лъчите обикновено са най-интензивни по обяд – обикновено от около 10 сутринта до 16 часа

Когато става въпрос за UV лъчи и слънчево изгаряне, това, което е извън прозореца, също има значение.

UV лъчите могат да се отразят от определени повърхности и да увеличат експозицията ви. Повърхностите, за които е известно, че правят това, са вода, пясък и сняг.

По принцип, ако имате сладка гледка, шансовете за слънчево изгаряне са по-високи, ако седите там достатъчно дълго в слънчев ден.

Можете ли все още да получите витамин D?

Съжалявам но не. Витамин D – известен още като слънчевият витамин – се произвежда, когато кожата ви е изложена на UVB лъчи, които повечето прозорци блокират.

Без да ставаме прекалено технически, същността е, че кожата ви абсорбира UVB и превръща холестерола в кожата ви във витамин D.

Ако искате да получите витамин D от слънцето, за да можете да извлечете всичките му предимства, най-добрият начин е да изложите кожата си на пряка слънчева светлина.

Колкото повече кожа, толкова по-добре, според експертите, които Препоръчвам излагане на поне една трета от кожата си (помислете за шорти и потник) на слънчева светлина за 10 до 30 минути три пъти седмично.

Ако имате по-тъмна кожа, трябва да прекарате много повече време на слънце, за да произведете същото количество витамин D като някой с по-светла кожа – от 30 минути до 3 часа по-дълго.

Това е така, защото по-тъмната кожа има повече меланин, който намалява количеството UVB светлина, абсорбирана от кожата ви.

Но се уверете, че все още нанасяте много слънцезащитен крем. По-тъмната кожа все още може да изгори и дори да развие рак на кожата. (Не се притеснявайте, все пак ще получите достатъчно лъчи, за да задействате производството на витамин D със слънцезащитен крем.)

Можете също да ядете повече храни, богати на витамин D.

Може ли честото шофиране наистина да увеличи риска от рак на кожата?

да! Както вече споменахме, ултравиолетовите лъчи преминават през прозорците на автомобила, особено страничните прозорци и люковете. Хората, които прекарват много време в колата – особено шофьорите – имат по-висок риск от развитие на рак на кожата.

Има дори име за него: в Австралия го наричат ​​„рак на таксиста“, защото хората, които прекарват цял ​​ден в колата си, са по-податливи.

Според Фондация за рак на кожатамеланомният и немеланомният рак на кожата са по-чести от лявата страна на тялото в Съединените щати – страната на колата, където седят шофьорите.

Долния ред

Windows филтрира някои – но не всички – от лъчите, които водят до тен и изгаряния.

Макар че теоретично бихте могли да получите лек тен, ако сте прекарали всичките си дни на светъл прозорец, това не е много практично. Спрей тен е по-добър начин, ако наистина искате блясъка.


Адриен Сантос-Лонгхърст е базирана в Канада писателка и автор на свободна практика, която е писала подробно за всички неща, свързани със здравето и начина на живот в продължение на повече от десетилетие. Когато не се крие в бараката си за писане, проучвайки статия или интервюира здравни специалисти, може да бъде намерена да се разхожда из плажния си град със съпруг и кучета на теглене или да се плиска из езерото, опитвайки се да овладее дъската за гребло.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss