Можете ли да ядете фъстъчено масло, ако имате киселинен рефлукс?

Фъстъчено масло и киселинен рефлукс

Киселинен рефлукс възниква, когато стомашната киселина се връща обратно в хранопровода. Честите симптоми включват усещане за парене в гърдите (киселини) и кисел вкус в задната част на устата.

Вашата диета може да окаже голямо влияние върху симптомите на киселинен рефлукс. Точно както хората изпитват киселинен рефлукс на различни нива, хранителните тригери могат да варират между хората.

По принцип не се счита, че фъстъченото масло предизвиква киселинен рефлукс, но може да засегне някои хора по различен начин. Въпреки че фъстъченото масло има няколко ползи за здравето, то също е храна с високо съдържание на мазнини. Тези храни могат да увеличат симптомите на киселинен рефлукс.

Какви са ползите от фъстъченото масло?

Фъстъченото масло е с високо съдържание на ненаситени мазнини, но е важно да се разбере, че това са „здравословни“ мазнини. Ненаситените мазнини помагат за понижаване на нивата на холестерола. Това може да намали риска от сърдечни заболявания.

Фъстъченото масло също е добър източник на витамини и минерали. Например, той съдържа основния минерал манган. Този минерал помага за активиране на ензими, предназначени за премахване на токсините от тялото. Той също така разгражда хранителните вещества, които тялото ви да абсорбира и помага за растежа на тъканите.

Фъстъченото масло също е богато на фибри и протеини. Фибрите подпомагат храносмилателното здраве, докато протеинът помага за изграждането и възстановяването на мускулната тъкан.

Какво казва изследването

Въпреки че връзката между киселинния рефлукс и диетата е проучена задълбочено, няма много изследвания за конкретни храни. Това включва фъстъчено масло. Не е ясно дали яденето на фъстъчено масло ще има ефект върху симптомите ви.

Медицинският център на Университета в Питсбърг изброява фъстъченото масло като добър вариант за хора с киселинен рефлукс. Трябва да изберете неподсладено, натурално фъстъчено масло, когато е възможно.

Медицински център Cedars-Sinai уточнява, че гладкото фъстъчено масло е най-доброто. Трябва да избягвате едро фъстъчено масло, тъй като е по-вероятно да причини симптоми на киселинен рефлукс.

Гладкото фъстъчено масло често е част от меките диети за хранопровода. Вашият лекар може да препоръча тази диета, ако имате езофагит или възпаление на хранопровода. Киселинен рефлукс често е симптом на езофагит.

Рискове и предупреждения

Някои смятат, че фъстъченото масло може да влоши киселинния рефлукс. Трябва да говорите с Вашия лекар дали фъстъченото масло е най-добрият вариант за вашата диета. Обикновено е най-добре да започнете с малко количество фъстъчено масло и да стигнете до стандартен размер на порция. Типичната порция е около две супени лъжици фъстъчено масло.

Скорошни проучвания свързва дискомфорта в хранопровода с алергии. Изследването обсъжда потенциалната връзка между еозинофилния езофагит и хранителните алергени. Състоянието създава дисфункция на хранопровода.

Това може да бъде намалено чрез елиминираща диета от шест храни. Приблизително 70 процента от възрастните с това състояние са получили ремисия, като избягват няколко хранителни продукта, като фъстъци. Други елементи са включени:

  • мляко
  • пшеница
  • яйце
  • соя
  • ядки
  • риба, особено миди

Използването на основан на диета план за лечение на киселинен рефлукс може да намали или облекчи симптомите ви.

Лечение на киселинен рефлукс

Ако вашият киселинен рефлукс е рядък, може да успеете да го оставите да премине без намеса. Лекарствата без рецепта, като антиациди, също могат да лекуват лек дискомфорт. Не трябва да приемате антиациди повече от две седмици. Ако симптомите Ви продължават, уговорете час с Вашия лекар.

По-сериозните случаи на киселинен рефлукс могат да бъдат лекувани както с лекарства без рецепта, така и с лекарства, отпускани по лекарско предписание. Това включва Н2 рецепторни антагонисти и инхибитори на протонната помпа. Те обикновено осигуряват по-дълготрайно облекчение от антиацидите.

В тежки случаи може да се наложи операция за възстановяване на долния езофагеален сфинктер.

Можете също да направите промени в начина на живот, за да намалите или облекчите симптомите си. Отслабването, упражненията и яденето на по-малки хранения с по-малко тригерни храни могат да намалят честотата и тежестта на вашите симптоми.

Какво можете да направите сега

Мненията са смесени относно това дали фъстъченото масло може да има отрицателен ефект върху киселинния рефлукс. Ако искате да добавите фъстъчено масло към вашата диета, трябва:

  • Бавно го включете в плана си за хранене.
  • Първо се придържайте към малки количества фъстъчено масло.
  • Обърнете внимание на всички други храни във вашата диета, които предизвикват киселинен рефлукс.

Ако симптомите Ви продължават, насрочете среща с Вашия лекар. Заедно можете да определите най-добрата диета и план за лечение за вас.

Продължете да четете: Диета и ръководство за хранене с киселинен рефлукс »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss