Можете ли да убиете въшките чрез изсушаване на косата?

Въпреки че е вярно, че топлината убива въшките и техните яйца (гниди), изсушаването на вашата коса или косата на вашите деца за премахване на въшки може да бъде неефективно и дори опасно.

Главовите въшки са паразитни насекоми, които хората могат да намерят в косата, веждите или миглите. Въпреки че не разпространяват болести, те се хранят с вашата кръв и хората могат бързо да ги предадат един на друг.

Има многобройни ефективни начини да се отървете от въшки и много начини, които може да са неефективни и да причинят повече вреда, отколкото полза.

Нека да разгледаме дали изсушаването на косата със сешоар убива въшките, ефективните лечения за въшки и кога да се свържете с лекар.

Може ли топлината от сешоар да убие въшки?

В момента има малко изследвания за това дали топлината от сешоара може да убие въшките. Например, проучване от 2006 г. показа обещаващо. Установено е, че горещият въздух, тестван от различни източници, има различни нива на ефективност при убиване на въшки.

Учените са съгласни, че горещ въздух при температури по-високи от 130°F (54°C) убива въшките и техните яйца. Въздухът трябва да тече при тази температура за 5 минути или повече. Но това ниво на топлина близо до скалпа може да причини дискомфорт, болка и изгаряния, когато е близо до скалпа за повече от няколко секунди.

Освен това малатионовият лосион, лекарство, използвано за лечение на въшки, реагира опасно на топлина. Докато използвате лосиона, не смесвайте методите на лечение, не пушете и не позволявайте на някой в ​​стаята да пуши. Дръжте го далеч от източници на топлина като огън или печки и изключете уреди като преси, сешоари и нагреватели.

Сушенето на косата ви със сешоар убива ли яйцата на въшките?

Яйца, наречени гниди, умират при високи температури. Ето защо експертите съветват да перете и сушите дрехите, кърпите и спалното бельо, използвани от човека с въшки, в цикли на сушилня с гореща вода и горещ въздух.

Сушенето със сешоар може да убие гнидите. Но топлината, необходима за унищожаването им – над 130°F (54°C) за повече от 5 минути – може да изгори скалпа.

Може ли топлината да убие въшките?

Силна топлина може да убие въшки, когато се прилага върху засегнатата област за повече от 5 минути. Температурата, необходима за ефективно лечение, трябва да бъде по-висока от 130°F (54°C). Ето защо експертите препоръчват прането на дрехи и спално бельо, които може да имат въшки, при цикли на висока температура.

Ефективни лечения за убиване на въшки

Има ефективни лечения без рецепта (OTC), лекарства с рецепта и други методи за отстраняване на въшки.

ОТС лечения

Извънборсовите лечения за въшки, като пиретрин (Rid) и перметрин (Nix), са органични съединения. По същество това са невротоксини, които причиняват смърт и парализа на въшките.

Хората, алергични към амброзия, може да имат алергични реакции към тези лечения, но рискът е нисък. Въпреки това, тъй като те са невротоксини, използвайте тези лечения внимателно, за да избегнете нежелани ефекти.

Лекарства с рецепта

Лекарят може да предпише няколко лекарства, ако домашните грижи не ви помогнат да се отървете от въшките. Те включват:

 • Малатион 0,5% лосион (Ovide): В сравнение с лечения като Nix, той има по-висок процент на ефективност. Но е силно запалим.
 • Спиносад 0,9% суспензия (Natroba): Spinosad е доказано ефективен и одобрен от FDA за убиване на няколко вида насекоми, включително много видове въшки. Експертите не препоръчват това лечение за деца под 6 месеца.
 • Линдан лосион: Това е доказано ефективно и одобрено от FDA за употреба при възрастни, но Американската академия по педиатрия не препоръчва това лечение за деца.
 • Ивермектин 3 милиграма таблетка: Ивермектинът, антихелминтик, причинява парализа и смърт на въшките. Експертите го препоръчват само ако други налични лечения не изчистват ефективно въшките. Съществуват опасения, че оралният ивермектин може да премине кръвно-мозъчната бариера и че децата могат да имат нежелана реакция.

Мокро разресване

Разресването на мокра коса все още е един от най-ефективните начини за премахване на въшки и гниди. Следвайте стъпките по-долу, за да опитате мокро разресване:

 1. Напръскайте косата с вода или изплакнете лечебния шампоан.
 2. Отделете малки части от косата и ги срешете с гребен с фини зъби за въшки или гниди. Металните гребени може да работят най-добре. Пръскането на бял оцет върху косата, докато се разресвате, може да разхлаби гнидите от косъма.
 3. Издърпайте гнидите от косъма със или без ръкавици.
 4. Поставете гниди и въшки върху кърпичка и я изхвърлете в тоалетната.
 5. Измийте ръцете и изтъркайте под ноктите.

Задушаване на въшки

Задушаването на въшки може да бъде друг ефективен начин за отстраняването им. Можете да опитате стъпките по-долу, за да задушите въшките:

 1. Разделете косата и нанесете зехтин върху скалпа в корена на косата.
 2. Втрийте маслото в корените на косата, след което поставете шапка за душ или друго непропускливо покривало за глава. Зехтинът спира кислорода до въшките и може да почувствате, че започват да се движат. Отнема 6 до 8 часа, за да умрат.
 3. Оставете маслото върху косата, докато разресвате въшките и гнидите. Използвайте метален гребен за въшки или гниди с фини зъби и работете с малки участъци.
 4. Когато приключите с разресването, измийте маслото с избистрящ шампоан или течност за миене на съдове. Може да отнеме повече от едно измиване.
 5. Огледайте сухата коса под ярка светлина за пропуснати гниди.
 6. Поставете всички гниди върху кърпичка и я изхвърлете или я изплакнете.

Кога да се свържете с лекар

Свържете се с лекар, ако домашното лечение е неефективно или стане твърде съкрушително. Има медицинска помощ за лечение на въшки и лекар може да препоръча опции.

За вкъщи

Главовите въшки са паразитни насекоми, които се прикрепят към космените фоликули и се размножават, снасяйки яйца, наречени гниди. Те смучат кръвта ви и могат да причинят сърбеж и дискомфорт, но не пренасят болести.

Има много начини за премахване на въшките, един от които е топлината. Топлината трябва да е над 130°F (54°C) за повече от 5 минути, за да убие въшките. Но през този период от време топлината от сешоара може да изгори скалпа.

Лекарства и локални шампоани се предлагат без рецепта и с рецепта за премахване на въшки. Свържете се с лекар, ако домашното лечение не работи за вас или стане непосилно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss