Можете ли да получите херпес зостер на гърба на врата си?

Докато херпес зостер е най-често срещан на торса ви, като гърдите и гърба, може да развиете обрив на херпес зостер навсякъде по тялото си, включително задната част на врата.

Херпес зостер, който е резултат от вируса на херпес зостер, е състояние, което причинява болезнени, парещи обриви.

Медицински специалист трябва да прегледа всеки необичаен обрив на гърба на врата ви. Ако подозирате, че имате херпес зостер, навременното лечение е особено важно, за да съкратите времето, през което имате заболяването, и да предотвратите усложнения.

Продължете да четете, за да научите повече за херпес зостер на гърба на врата си, включително основните симптоми и как медицинският специалист може да го лекува.

Какво може да причини появата на херпес зостер на тила?

Херпес зостер е известен с това, че причинява болезнен обрив, който има тенденция да се развива от едната страна на тялото ви. Причинява се от вируса на херпес зостер, който засяга нервните клетки. Увреждането на тези нерви може да доведе до кожни симптоми в засегнатата област.

Въпреки че торсът е най-често срещаното място за развитие на херпес зостер, понякога обривът може да се простира от гърдите и гърба до раменете и врата.

Херпес зостер е свързан с варицела зостер, вирусът, който причинява варицела. Варицелата има тенденция да причинява обриви по цялото тяло. Преболедуването от варицела по-рано в живота ви увеличава шансовете ви да развиете херпес зостер като възрастен.

Симптоми на херпес зостер на гърба на врата

Обривът от херпес зостер на гърба на врата може да бъде труден за идентифициране с поглед. Ако можете да видите врата си в огледалото, може да забележите ивица, която е розова или червена на по-светла кожа и лилава или кафява на по-тъмна кожа.

В допълнение към задната част на врата, може да развиете обрив в други области от същата страна на тялото, като рамото, бузата или гърдите.

Херпес зостер също е известен с това, че причинява пълни с течност мехури по дължината на обрива. Те в крайна сметка се образуват краста и могат временно да останат белези.

Една разлика между херпес зостер и други видове кожни обриви е, че може да причини значителна болка и дискомфорт. Херпес зостер също може да бъде сърбящ. Ако имате този тип обрив на гърба на врата си, може да изпитате:

 • болка в засегнатата област
 • усещания за парене
 • изтръпване, което може да се появи и изчезне

Тези симптоми могат да се появят 1 до 2 дни преди обривът да се появи на гърба на врата ви.

Независимо от това къде развивате обрив от херпес зостер, също е обичайно да изпитвате грипоподобни симптоми, когато имате този тип вирусна инфекция. Те могат да включват:

 • треска
 • главоболие
 • втрисане
 • умора
 • мускулни болки
 • разстроен стомах

Други състояния, които могат да наподобяват херпес зостер на тила

Болката и усещането за парене, които придружават обрива, отличават херпес зостер от другите видове кожни обриви. Херпес зостер също има тенденция да се появява само от едната страна на тялото ви.

Възпален, мехурен, червено до кафяв обрив като често срещания при херпес зостер също може да бъде симптом на:

 • целулит
 • варицела
 • лекарствени реакции
 • ектима, вид кожна инфекция, която е подобна на импетиго, но се появява дълбоко в кожата ви
 • еризипел
 • фоликулит
 • херпес симплекс
 • ухапвания от насекоми
 • иритативен контактен дерматит
 • lichen striatus, рядък кожен обрив, който се появява главно при деца, представящ се като розови, повдигнати петна, които се съединяват, за да образуват люспеста линейна лента

Кога да потърсите медицинска помощ

Ако имате тежък или болезнен обрив на гърба на врата си, незабавно се консултирайте с медицински специалист. Те могат да определят дали е свързано с херпес зостер или друго състояние.

Всъщност е важно да получите медицинска помощ в рамките на 3 дни след появата на обрив от херпес зостер, за да предотвратите усложнения като постхерпетична невралгия. Това усложнение води до хронична нервна болка в областта на обрива на херпес зостер.

Бързата диагностика на херпес зостер може да ви помогне да получите правилното лечение, за да изчистите обрива на гърба на врата си и да предотвратите усложнения.

Как лекувате херпес зостер на врата си?

Здравните специалисти лекуват херпес зостер с перорални антивирусни лекарства като:

 • Ацикловир: 800 милиграма пет пъти на ден в продължение на 5 дни
 • Фамцикловир: 500 милиграма три пъти на ден в продължение на 7 дни
 • Валацикловир: 1 грам три пъти на ден в продължение на 5 дни

Тези лечения помагат за изчистване на вашите обриви и намаляване на симптоми като болка и сърбеж. Те също могат да помогнат за намаляване на времето, през което имате обрив от херпес зостер и придружаващите го симптоми.

Тежко възпаление от херпес зостер може също да се лекува с кортикостероиди като преднизон.

Антивирусните средства не лекуват остра болка от херпес зостер. За да помогне с това, лекарят може да препоръча приемане на лекарства за болка без рецепта като ибупрофен (Aleve, Advil) или ацетаминофен (Tylenol).

Локалните лечения могат да помогнат за успокояване на обрив от херпес зостер на гърба на врата. Лекарят може да предпише локален крем за болка или да препоръча лидокаинов мехлем без рецепта.

Можете също да опитате да нанасяте колоидна овесена каша или каламинов лосион върху задната част на врата през целия ден, ако е необходимо. Прилагането на хладен, мокър компрес върху зоната също може да донесе временно облекчение.

За вкъщи

Херпес зостер обикновено се развива по протежение на торса, включително областите на гърдите и гърба. В някои случаи може да засегне и задната част на врата ви, причинявайки възпален обрив и силна болка, парене и изтръпване.

Ако мислите, че може да имате обрив от херпес зостер на гърба на врата си, незабавно потърсете медицинска помощ. Колкото по-рано започнете антивирусно лечение, толкова по-малко вероятно е да изпитате дългосрочни симптоми или усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss