Можете ли да излекувате рак на пикочния мехур?

Ранната диагностика и навременното лечение на рак на пикочния мехур могат драстично да подобрят преживяемостта ви. Освен това ракът на пикочния мехур, хванат в ранните етапи, често може да бъде излекуван.

Ракът на пикочния мехур започва в тъканите на пикочния мехур – орган, който задържа урината ви.

Това е потенциално сериозно състояние, което може да доведе до смърт, особено ако се диагностицира късно. Според Американско общество за борба с рака5-годишната преживяемост при рак на пикочния мехур в стадий 4 е само около 15%.

Как изглежда „излекуването“ на рак на пикочния мехур? Какви видове рак на пикочния мехур могат да бъдат излекувани? Можете ли да се възстановите напълно от това състояние? Прочетете, за да намерите отговори на тези и други важни въпроси.

Какво означава да се излекуваш от рак на пикочния мехур?

Според Национален институт по ракаизлекуването на рака означава премахване на всички следи от рак и гарантиране, че той никога няма да се появи отново.

Ракът на пикочния мехур може да бъде излекуван, ако бъде открит рано и лекуван по подходящ начин. Въпреки това, за да сте сигурни, че ще бъде уловено, ако се повтори, ще трябва да имате редовни прегледи при вашия онколог и уролог. Може да се наложи да имате тези срещи в дългосрочен план, но честотата обикновено намалява, ако след няколко години не бъде открит рак.

Фактори за пълно възстановяване от рак на пикочния мехур

Дали вашият рак може да бъде лекуван и дали няма да се появи отново зависи от много фактори. Нека ги обсъдим по-подробно.

Стадий на рак

Когато става въпрос за рак на пикочния мехур, неговият стадий е основният фактор, който определя вероятността за пълно възстановяване.

Повърхностните ракови заболявания на пикочния мехур, които засягат само лигавицата на пикочния мехур, често могат да бъдат излекувани. Пълното възстановяване зависи от:

 • броят на туморите
 • размер на тумора
 • дали туморът се е появил отново след лечението
 • вашата възраст и общо здравословно състояние

Ако вашият рак се е разпространил през лигавицата в мускулната стена на пикочния мехур (мускулно-инвазивен рак на пикочния мехур), шансовете за пълно излекуване са малко по-ниски, но все пак е възможно.

Ако вашият рак се е разпространил в други органи или тъкани (метастатичен рак на пикочния мехур), е малко вероятно да бъде излекуван.

Вид рак

Най-често срещаният тип се нарича уротелиален рак на пикочния мехур. Някои лекари го наричат ​​също преходноклетъчен рак на пикочния мехур. Уротелният рак на пикочния мехур е лечим, ако бъде открит рано.

Други видове рак на пикочния мехур включват:

 • Плоскоклетъчен рак на пикочния мехур: Този рак обикновено е инвазивен и не е лесно лечим.
 • Аденокарцином: Това е много рядък вид рак на пикочния мехур. Малко вероятно е да се излекува напълно.
 • Ракови заболявания, които не започват в лигавицата на пикочния мехур: Това са много редки. Успешното лечение зависи от вида на рака.

Лечим ли е ракът на пикочния мехур в стадий 0?

Етап 0 на рак на пикочния мехур е най-ранният стадий на рак на пикочния мехур. Засяга само повърхностния слой на пикочния мехур.

Има два вида рак на пикочния мехур стадий 0 — стадий 0а (неинвазивен папиларен) и стадий 0is (плосък неинвазивен). Етап 0а почти винаги е лечим с подходящи лечение. Но ракът в стадий 0is може по-късно да се появи отново, понякога като по-сериозни инвазивни тумори.

Лечим ли е ракът на пикочния мехур от първи стадий?

Етап 1 рак на пикочния мехур са тези, които са се разпространили в съединителната тъкан на стената на пикочния мехур, но все още не са достигнали мускулния слой.

Има бавнорастящ (нисък клас) и бързорастящ (висок клас) рак на пикочния мехур в стадий 1. Ракът в стадий 1 често може да бъде излекуван, но високостепенните тумори имат по-голям шанс да се появят отново.

Лечим ли е ракът на пикочния мехур в стадий 2?

Ракът на пикочния мехур в стадий 2 е нахлул в мускулния слой на стената на пикочния мехур.

Тези видове рак все още могат да бъдат лечими. Повечето хора с рак на пикочния мехур в стадий 2 могат да бъдат излекувани с радикална цистектомия, което означава пълно отстраняване на пикочния мехур и околната тъкан.

Лечим ли е ракът на пикочния мехур в стадий 3?

Ракът на пикочния мехур в стадий 3 е достигнал външната страна на пикочния мехур и може да е нараснал в близките тъкани или органи. Може да са достигнали и близките лимфни възли.

В зависимост от това докъде се е разпространил вашият рак, той все още може да бъде излекуван с помощта на радикална цистектомия.

Лечим ли е ракът на пикочния мехур в стадий 4?

Ракът на пикочния мехур в стадий 4 е достигнал тазовата или коремната стена и може да се е разпространил в близките лимфни възли. Те може да са се разпространили и в отдалечени тъкани и органи на тялото ви (метастази).

Тези ракови заболявания е много малко вероятно да бъдат излекувани напълно. Някои лечения обаче могат да помогнат за намаляване на туморите и забавяне на по-нататъшното им разпространение.

Лечим ли е повърхностният (неинвазивен) рак на пикочния мехур?

Повърхностният рак на пикочния мехур включва етапи 0 и 1. Тези ракови заболявания са най-вероятно да бъдат излекувани, но понякога могат да се появят отново. Редовните срещи с вашия онколог и уролог са важни за бързото улавяне на рака, ако се появи отново.

Лечим ли е мускулно-инвазивният рак на пикочния мехур?

Мускулно-инвазивният рак на пикочния мехур включва етапи 2 и 3. Тези видове рак все още могат да бъдат излекувани, но лечението може да е по-радикално. В някои случаи това включва пълно отстраняване на пикочния мехур (радикална цистектомия). Има нарастващо движение за лечение на мускулно-инвазивни ракови заболявания, които са ограничени в рамките на пикочния мехур, с химиотерапия и радиация с намерението да се запази пикочният мехур.

Лечим ли е метастатичният рак на пикочния мехур?

Метастатичният рак на пикочния мехур е в стадий 4. Тези ракови заболявания е много малко вероятно да бъдат излекувани, защото са се разпространили извън пикочния мехур.

Как се лекува рак на пикочния мехур?

Лечението на рак на пикочния мехур зависи от следното:

 • стадий и степен на рак
 • тип рак
 • вашата възраст и цялостно здравословно състояние
 • вашите предпочитания

Налични са следните възможности за лечение:

 • Химиотерапия: Химиотерапията е най-често срещаният вид лечение, което може да се извърши на всеки етап.
 • Имунотерапия: Различни видове имунотерапия могат да се използват за ранен или късен стадий на рак.
 • Хирургия: Хирургията може да предложи по-голям шанс за излекуване, но също така може да носи сериозни рискове и странични ефекти. Може да се направи на всеки етап.
 • Лъчетерапия: Лъчевата терапия обикновено е запазена за по-напреднали стадии на рак.
 • Целева терапия: Използва се при по-напреднали ракови заболявания на пикочния мехур или когато ракът се е върнал.

За вкъщи

Ракът на пикочния мехур е сериозно заболяване, което може да доведе до смърт, особено ако се открие късно. Но с навременна диагноза и лечение, това състояние може да бъде лечимо.

Ранният стадий на рак на пикочния мехур (етапи от 0 до 1) е почти винаги лечим. Ракът в по-късен стадий (етапи 2 до 3) все още може да бъде излекуван, но лечението обикновено е по-радикално. Метастатичният (етап 4) рак е малко вероятно лечим.

Ракът на пикочния мехур може да се появи отново. За да осигурите пълно излекуване, ще трябва да имате редовни, дългосрочни прегледи при вашия онколог и уролог. Често е необходима периодична цистоскопия (при която лекарите гледат вътре в пикочния ви мехур с тънка камера, наречена цистоскоп).

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss