Можете ли да говорите с трахеостома?

Въпреки че говоренето може да е трудно след трахеостомия, като цяло е възможно. Речта и езиковата терапия, заедно с помощни средства като приставка за говорна клапа, могат да помогнат.

Всяка година повече от 100 000 трахеостомията се извършва в Съединените щати. Това е процедура, която включва създаване на дупка във врата, за да позволи поставянето на тръба през трахеята или трахеята. Това поставяне на тръба може да бъде временно или постоянно.

Ако вие или ваш познат се нуждаете от трахеостомия, нормално е да имате много въпроси и притеснения за това как ще изглежда животът след това. Може да намерите утеха, като знаете, че с практиката повечето хора могат да преглъщат и да говорят след това.

В допълнение към информацията по-долу, можете да прочетете повече за поставянето на трахеостомия тук.

Можете ли да говорите или да ядете след трахеостомия?

Може да е трудно да се яде и говори след трахеостомия.

Въпреки че повечето хора могат да се хранят нормално с трахеостомия, преглъщането може да бъде първоначално предизвикателство. Може да се наложи първо да започнете с пиене на вода, да преминете към меки храни и накрая да ядете по-типична диета.

За да говорим, въздухът обикновено се нагнетява през гласните струни в задната част на гърлото. При трахеостомия обаче по-голямата част от въздуха преминава през трахеостомната тръба, а не през гласните струни.

Не всеки може да говори след трахеостомия и може да забележите разлика в яснотата, силата и яснотата на речта си, когато говорите.

През първите няколко дни след като имате трахеостомия, може да е трудно дори да разберете как да дишате по нов начин. След като свикнете повече с това, логопедите може да започнат с упражнения за преглъщане, за да изградят мускулната ви сила, преди да преминат към упражнения, по-фокусирани върху речта.

Губите ли гласа си след трахеостомия?

След трахеостомия ларинкса може да бъде повредени или увредени. Това може да доведе до загуба на гласа на индивида.

Често е трудно да се разбере кога това се е случило, тъй като може да отнеме известно време, докато човек се научи да говори отново след трахеостомия.

Защо бихте преминали от вентилатор към трахеостомия?

Вашият лекар може да пожелае да извърши трахеостомия, вместо да ви остави на вентилатор, ако грижите ви ще изискват поддържане на дишането за продължително време или ако сте отбити от поддръжка.

Какво не можете да направите с трахеостомия?

Важно е да се избягват тежки физически дейности поне 6 седмици след трахеостомия. Не трябва да се връщате на работа, докато не сте обсъдили изискванията на вашата работа с вашия лекар и те не са я сметнали за безопасна.

Ще трябва да избягвате дим, спрейове и прахове, които могат да раздразнят траха ви. Особено когато излизате навън или се къпете с трахеостома, важно е да я държите покрита, така че водата и мръсотията да не навлизат в тръбата. Не трябва да се опитвате да плувате.

Продължителност на живота и качество на живот

Според едно скорошно проучване, 22,1% от пациентите са починали в рамките на 30 дни след трахеостомия, а 46,5% не са живи една година след процедурата.

Очакваната продължителност на живота и качеството на живот след трахеостомия зависи до голяма степен от здравословната причина за извършване на процедурата. Ако се интересувате от допълнителна информация за това как трахеостомията може да повлияе на продължителността на живота ви, можете да прочетете повече тук.

Какво може да ви помогне да говорите или да общувате след трахеостомия?

След трахеостомия може да се възползвате от приставка за говореща клапа в горната част на вашата трахеостомична тръба, която се затваря всеки път, когато издишате. Приставката за говорещ клапан позволява на въздуха да влиза през тръбата, но да излиза през устата и носа. Това предотвратява изтичането на въздух и улеснява говоренето.

Дори с помощта на приставка за говорна клапа може да е необходима речева и езикова терапия, за да ви помогне да научите как да преглъщате и говорите по нови начини. За малките деца приложения като Talking Tom Cat, които имитират звуците, които издават, могат да предложат допълнително вдъхновение да продължат да практикуват.

Ако говоренето е трудно, можете да се възползвате от алтернативни форми на комуникация, включително:

  • мобилни приложения, които превръщат писмен текст в реч
  • жестомимичен език
  • комуникационни табла с букви, цифри, предмети и символи

Трахеостомията влияе върху начина, по който въздухът влиза в тялото. Това може да затрудни преглъщането и говоренето първоначално. Логопедичната и езикова терапия, заедно с помощните устройства, могат да ви помогнат да си възвърнете тези умения.

Важно е да говорите с Вашия лекар за всякакви здравословни проблеми, които имате, свързани с Вашата трахеостомия. Има вероятност вашият ларинкс да бъде повреден по време на процедурата. Цялостното ви качество на живот след процедурата ще зависи до голяма степен от всички основни здравословни състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss