Мога ли да получа целулит в областта на слабините?

Целулитът е бактериална инфекция, която се развива в кожата ви. Може да засегне всяка част от тялото ви, включително областта на слабините. Въпреки че може да зарази слабините ви, той не се разпространява директно чрез сексуална активност.

Докато целулитът е а често срещани инфекция, усложненията от нея не са чести. Но когато възникнат усложнения, те могат да бъдат сериозни. Ако не се лекува, може да се разпространи в други части на тялото ви и да причини сериозни здравословни усложнения.

Прочетете, за да научите повече за вероятността от развитие на целулит в слабините, неговите симптоми и как можете да го лекувате.

Какво причинява целулит в слабините?

The най-често Причината за целулит е група А Стрептокок бактерии. Докато всеки може да развие целулит, учените не разбират напълно защо някои хора го получават. Те смятат, че бактериите могат да проникнат в рани или други отвори в кожата.

Поради това може да сте изложени на по-висок риск от развитие на целулит, ако имате определени състояния или наранявания. Те включват:

 • порязвания, язви или пробиви по кожата
 • скорошна татуировка или пиърсинг
 • екзема или други хронични кожни заболявания

 • херпес зостер или варицела

 • проблеми с лимфната система, причиняващи подути лимфни възли
 • наднормено тегло или затлъстяване, което може да увеличи риска от инфекции
 • отслабена имунна система поради скорошно лечение на рак или автоимунни заболявания

един казус обяснява развитието на целулит при някой, който е получил лечение за рак на шийката на матката. По-късно лицето е имало вагинално кървене след сексуална активност. Те също имаха възпаление на корема и левия крак.

Изследователите обясняват, че целулитът в слабините след лечение на рак може да се дължи на намалена лимфна циркулация. Лимфата е течност, която се движи през тялото ви и ви помага да се борите с инфекциите.

Те също така пораждат опасения относно възможен повтарящ се целулит след секс.

Има и случаи на целулит, засягащ пениса, но това е много рядко. Проучване от 2022 г. съобщава за случай, при който целулитът се е развил след сексуална активност. А Казус от 2021 г също наблюдава целулит след сексуална активност, но вероятно е усложнение от скорошна процедура за увеличаване на пениса.

Целулит срещу абсцес

Целулитът и абсцесите са често срещани инфекции, които засягат кожата ви.

Целулитът причинява подуване, болка и промени в цвета на засегнатата област.

Кожният абсцес се появява като свързана с гной лезия под кожата ви. Може да се развие като симптом на целулит.

И двете се появяват, когато бактерията навлезе в отворено порязване или рана на кожата ви. Но докато целулитът винаги изисква лечение, кожният абсцес може не винаги да се нуждае от антибиотици.

Лекарят може да ви помогне да определите какъв тип кожна инфекция може да имате в областта на слабините и какво лечение може да е необходимо.

Какви са симптомите на целулит в слабините?

Целулитът може да се появи на всяка област от кожата ви, причинявайки:

 • червен, кафяв или лилав обрив, в зависимост от естествения ви тон на кожата
 • топлина
 • подуване
 • болка
 • нежност
 • костилка, подобна на тази на портокал
 • мехури

Може също така да развиете треска и втрисане в отговор на инфекцията. Подутите, болезнени лимфни възли също са често срещани при целулита.

Целулитът не е инфекция, предавана по полов път (ППИ). Но има съобщения за хора, развиващи целулит след сексуална активност. В такива случаи целулитът може да причини подути лимфни възли около гениталиите, болезнени гениталии и възпаление, което може да се разпространи от областта.

Въпреки че не е често срещан, целулитът може да доведе до сериозни усложнения, като например инфекции в:

 • кръвен поток
 • кости
 • сърце и сърдечни клапи
 • ставите

Кога да посетите лекар

Посетете лекар, ако се притеснявате за възможна кожна инфекция в областта на слабините или ако изпитвате възможни симптоми на целулит.

Ако в момента приемате антибиотици за целулит и симптомите не се подобрят за 2 до 3 дни, посетете лекар. Потърсете спешна медицинска помощ, ако зачервяването в областта на слабините ви се разпространи бързо или ако имате обрив и започнете да развивате температура или втрисане.

Какви други състояния могат да изглеждат като целулит?

Целулит Най-често се развива в краката и ходилата, въпреки че е възможно да изпитате тази инфекция във всяка област на тялото ви. Поради това е важно да знаете, че наличието на кожна инфекция не означава автоматично, че имате целулит.

Целулитът в областта на слабините също се различава от ППИ. Честите симптоми на ППИ включват:

 • парене или сърбеж около гениталиите
 • секретиране от пениса или вагината
 • болка в бедрата
 • рани или подутини
 • болезнено, парещо уриниране
 • трябва да уринирате по-често

Все пак единственият начин да разберете със сигурност дали имате целулит или друг вид инфекция е да посетите лекар за точна диагноза и лечение.

Как се лекува или управлява целулитът в областта на слабините?

The стандартно лечение за целулит навсякъде в тялото ви са перорални антибиотици. Те помагат да се убият бактериите, които причиняват инфекцията.

Можете също така да помогнете за справяне с целулита в областта на слабините си, като измиете всички леки наранявания, порязвания и мехури със сапун и вода. Покрийте тези области с бинтове, докато заздравеят напълно. Избягвайте да влизате в басейни, горещи вани или други естествени водни тела, ако имате отворена рана.

И накрая, въпреки че е малко вероятно целулитът да се разпространи директно чрез секс, можете да помислите за избягване на всякаква сексуална активност, ако вие или партньор имате рани в областта на слабините.

Често задавани въпроси

Колко време отнема възстановяването от целулит?

Може да започнете да се чувствате по-добре в рамките на 1 до 2 дни след началото на лечението на целулита. Пълното възстановяване обикновено настъпва след 7 до 10 дни.

Вземете целия си курс от антибиотици, както е предписано, дори ако се чувствате по-добре. Това ще помогне за предотвратяване на повторна инфекция и ще предотврати развитието на антибиотична резистентност.

Ще изчезне ли целулитът сам?

Не. Целулитът е бактериална инфекция, която изисква лечение, обикновено с перорални антибиотици. В случай на по-сериозна кожна инфекция може да се нуждаете от интравенозни (IV) антибиотици в болница. Колкото по-рано лекувате целулита, толкова по-добър е резултатът.

Важно е да потърсите лечение, тъй като инфекцията може да се разпространи и без него. Това може да причини сериозни усложнения, като сепсис и хоспитализация.

Знайте, че дори и преди да сте имали целулит, вие може да се развие пак го.

Заразен ли е целулитът?

За разлика от други видове бактериални инфекции, целулитът обикновено не е заразен. Това е така, защото засяга по-дълбоките слоеве на кожата ви. Това означава, че ти си малко вероятно да получите целулит от друг човек.

Но тъй като целулитът може да се развие при отворени рани и други видове наранявания, важно е да защитите тези области на кожата си. Това включва областта на слабините. Можете да помогнете за предотвратяване на целулита, като измиете всички отворени рани и ги защитите с превръзки, докато зарастват.

Можете ли да получите целулит от секс?

Целулит обикновено не разпространява от един човек на друг. Но докато експертите не научат повече, можете да помислите за избягване на секс, ако вие или вашият партньор се възстановявате от открити рани или кожни инфекции в областта на слабините.

Целулитът е често срещана бактериална кожна инфекция, която може да се развие навсякъде, където имате отворена рана. Въпреки че обикновено засяга долните крайници, все още е възможно да получите целулит около слабините.

Ако имате някакъв необичаен обрив, подуване или болка в слабините или друга област на тялото си, обмислете незабавен разговор с лекар. Ако идентифицират целулит, те могат да предпишат антибиотици, за да помогнат за изчистване на инфекцията и предотвратяване на свързани усложнения.

Целулитът обикновено не е заразен. И все пак, няколко казуси повдигнаха въпроси относно възможното заразяване след полов акт поради други фактори. За да предпазите себе си и партньорите си, избягвайте сексуална активност, ако имате рани или активни инфекции в областта на слабините.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss