Мога ли да използвам рициново масло за растеж на косата?

Общ преглед

Рициновото масло най-често се използва като слабително. Но естествените антивирусни и антимикробни свойства на рициновото масло го правят популярно средство за лечение на кожни проблеми, известни като дерматоза, както и гъбични инфекции. Използва се и за растеж на косата.

Рициново масло за по-дълги кичури

Някои хора използват рициново масло за растеж на по-дълга коса или за лечение на косопад, известен също като алопеция. Предлага се на пазара като лечение за сух скалп и други състояния на скалпа.

Докато средният човешки космен фоликул расте малко над сантиметър на месец, някои твърдят анекдотично, че използването на рициново масло веднъж месечно може да стимулира растежа от три до пет пъти по-висок от нормалния темп. Няма обаче клинични доказателства в подкрепа на това.

Ако все пак искате да опитате рициново масло върху косата си, ето един безопасен и лесен метод у дома. Ще ви трябват следните консумативи:

 • рициново масло
 • стара тениска
 • гумени ръкавици
 • апликаторна четка
 • Гребен
 • шапка за душ
 • голяма кърпа

Стъпка по стъпка

 1. Облечете старата тениска, за да не изцапате дрехите си.
 2. Разделете косата си.
 3. Сложете гумените ръкавици и започнете да нанасяте рициново масло върху скалпа си с помощта на четката за апликатор. Масажирайте маслото в скалпа си.
 4. Нанесете рициново масло върху останалата част от косата си, като използвате гребена, за да осигурите равномерно покритие. Не е необходимо да се накисва с масло, но цялата ви коса трябва да е влажна.
 5. След като нанесете, поставете шапката за душ, като се уверите, че цялата коса е прибрана вътре.
 6. Почистете всички капки масло с кърпата.
 7. Оставете шапката за душ поне два часа. Това дава на маслото достатъчно време да проникне в скалпа, космените фоликули и косъма.
 8. След два часа измийте косата си с шампоан и балсам.

Това наистина ли работи?

Доказателствата за ефективността на рициновото масло като повече от слабително са само анекдотични. Има много твърдения за рициново масло, включително тези, че локалното рициново масло може да помогне за предотвратяване или лечение на рак на кожата. Въпреки това, няма доказателства в подкрепа на използването му.

Бихте могли да използвате рициново масло за косопад, но е по-добре да говорите с вашия доставчик на здравни услуги за терапии, за които е доказано, че дават резултати. Те може да не препоръчат рициново масло за много повече от лечение на случайни запек.

Добре тествани: Моринга и рициново масло

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss