Могат ли ултразвуците да открият рак на панкреаса?

Ракът на панкреаса може да бъде труден за откриване. Симптомите често не се проявяват до по-късните етапи и няма стандартни скринингови тестове за този вид рак.

Образните тестове – като ЯМР, компютърна томография и ултразвук – са важна част от диагностичния процес.

Абдоминалният и ендоскопският ултразвук често се използват за диагностициране на рак на панкреаса. Нито един от тези тестове не е достатъчен сам по себе си, за да потвърди диагнозата, но те могат да помогнат за откриване на тумори, възпаления и други признаци на рак.

В тази статия ще разгледаме по-отблизо ултразвуците и как се използват за откриване и диагностициране на рак на панкреаса.

Какво е ултразвук?

Ултразвукът е образен тест, който използва звукови вълни, за да създаде подробни снимки на вътрешността на тялото ви. Изображенията, създадени от ултразвук, позволяват на лекарите да видят мускули, органи, кръвоносни съдове, тъкани и кости. Те могат да помогнат при диагностицирането на различни състояния, включително рак.

Ултразвуците се правят с машина, която работи от външната страна на тялото ви. Или с помощта на устройство, наречено ендоскоп, което влиза в тялото ви. Лекарите често използват и двата вида ултразвук при диагностициране на рак на панкреаса.

Как се използват ултразвуци за диагностициране на рак на панкреаса?

Ултразвукът създава изображения на панкреаса, които могат да помогнат на лекарите да открият тумори. Има два типа, които обикновено се използват по време на диагностичния процес на рак на панкреаса. Ако вашият лекар подозира, че имате рак на панкреаса, може да имате един или и двата вида.

 • Коремна ехография. Абдоминалният ултразвук може да помогне на лекарите да получат пълна картина на коремната област. Това е добър начин да изключите други състояния, които биха могли да причинят вашите симптоми, и може да е един от първите тестове, които сте направили. Ако няма други състояния, забелязани при този ултразвук, може да имате компютърна томография или ендоскопски ултразвук.
 • Ендоскопски ултразвук. По време на ендоскопски ултразвук тънка тръба, наречена ендоскоп, се вкарва през устата ви, надолу по хранопровода и директно в стомаха и червата. Това позволява на лекарите да видят храносмилателния ви тракт отблизо и да вземат проби от туморни клетки за биопсия.

И двата теста използват ултразвукова звукова вълнова технология за създаване на изображения на вашия панкреас и храносмилателния тракт. Те позволяват на лекарите да търсят тумори, възпаления, разширения на жлъчните пътища и други признаци на рак на панкреаса.

Нито едно изследване не е достатъчно само по себе си за диагностициране на рак на панкреаса. Но данните, които те могат да предоставят, са важни и могат да помогнат на лекарите да планират следващите стъпки.

Как изглежда ракът на панкреаса на ултразвук?

По време на абдоминален ултразвук се виждат само някои части от панкреаса. Ако в тези участъци присъстват признаци на рак, като туморна маса или възпаление, те може да са видими в изображенията, създадени от абдоминален ултразвук.

Туморите в други части на панкреаса няма да бъдат видими с абдоминален ултразвук. Но ендоскопските ултразвуци могат по-добре да открият тези тумори. Туморите ще се появят като маси на ендоскопски изображения.

Ендоскопските ултразвуци също могат да открият разширени жлъчни пътища.

Каква е ултразвуковата процедура за рак на панкреаса?

Процедурата за ултразвук зависи от вида на ултразвука, който имате. И двата вида обикновено се извършват като амбулаторни процедури, но ендоскопският ултразвук е малко по-сложен. Това е основно защото ще получите седация по време на ендоскопски ултразвук, за да предотвратите дискомфорт.

Прочетете повече за всяка процедура по-долу.

Абдоминален ултразвук при рак на панкреаса

Абдоминалният ултразвук обикновено отнема по-малко от час и не е необходимо да предприемате никакви специални стъпки преди назначаването ви. Ще можете сами да шофирате до и от вашия ултразвук и можете да планирате връщане на работа или възобновяване на други стандартни ежедневни дейности.

При назначаването ви ще бъдете помолени да се преоблечете в пациентска рокля и да премахнете всички бижута. Ще лежите на масата за преглед по време на процедурата и върху корема ви ще бъде нанесен гел. Този гел е безопасен и не оставя петна.

Ултразвуковият техник ще използва устройство, наречено трансдюсер, срещу стомаха ви. Това изпраща звукови вълни през тялото ви и създава изображения. Ултразвукът обикновено е безболезнен.

Трябва да получите вашите резултати веднага щом лекар прочете и интерпретира изображенията. Точният срок за това може да варира, но не трябва да бъде повече от седмица. Можете да попитате ултразвуковия технолог дали може да прецени колко време може да отнеме, преди да получите резултатите си.

Ендоскопски ултразвук при рак на панкреаса

Преди ендоскопски ултразвук е важно да говорите с Вашия лекар за всички лекарства – включително витамини и добавки – които приемате. Те може да ви помолят да спрете приема на определени лекарства, като разредители на кръвта, няколко дни преди теста.

Други инструкции в деня на теста вероятно ще включват да не ядете няколко часа преди теста и да се уверите, че имате превоз до и от уговорената ви среща. Ако нямате превоз, кабинетът на вашия лекар може да ви помогне да го организирате.

По време на назначаването ви ще бъдете закачен за IV линия, за да получите успокоително лекарство. Ще получите също спрей за обезболяване на гърлото или гаргара. И двете от тези лекарства ще ви държат спокойни и без болка по време на процедурата.

Често в устата ви се поставя мундщук, за да ви помогне да държите устните и зъбите си разделени. След това ендоскопската тръба ще бъде внимателно прекарана в устата ви и надолу по гърлото ви. Може да се изпомпва въздух в гърлото ви, за да можете по-лесно да видите храносмилателния си тракт.

Ендоскопският ултразвук може да се направи много бързо, само за 15 минути. Или може да отнеме повече от час. Зависи от това колко изображения са направени, какво откриват лекарите и дали лекарите също вземат клетъчни проби за биопсия.

След като ендоскопът и мундщукът бъдат отстранени, ще бъдете наблюдавани няколко часа. Гърлото ви ще е изтръпнало и все още ще усещате ефекта на успокоителното. Няма да ви бъде позволено да ядете или пиете нищо, докато обезболяващото лекарство не премине.

Трябва да можете да се приберете вкъщи след няколко часа и трябва да имате резултати след по-малко от седмица.

Колко точни са ултразвуците за диагностициране на рак на панкреаса?

Абдоминалният ултразвук не е най-добрият начин за диагностициране на рак на панкреаса. Този тест е най-добрият за изключване на други причини за много подобни симптоми. Въпреки че абдоминалният ултразвук понякога може да забележи маси в панкреаса, основната му употреба е да се разгледат други структури в корема.

Ендоскопският ултразвук е много по-точен за диагностициране на рак на панкреаса. Едно от основните предимства на ендоскопския ултразвук – и причината за неговата точност – е, че по време на сканирането може да се използва аспирация с фина игла. Това позволява на лекарите да получат биопсични проби от всякакви аномалии, наблюдавани по време на образната диагностика.

Точните числа варират, но множество проучвания са установили, че те имат степен на точност на откриване на тумори от около 93%. Това означава, че макар те да не са достатъчни сами по себе си, за да изключат или потвърдят диагнозата рак на панкреаса, те са много добър диагностичен инструмент.

Ендоскопските ултразвуци имат граница на грешка. Те могат да пропуснат някои тумори поради неясни изображения, местоположение на тумора или други фактори. Но общата им висока степен на точност ги прави много полезни.

Какви други тестове се използват за диагностициране на рак на панкреаса?

Нито един вид ултразвук не може да потвърди диагнозата рак на панкреаса. Ако вашият лекар подозира, че имате рак на панкреаса, най-вероятно ще имате набор от други тестове. Те могат да включват:

 • компютърна томография. Лекарите ги използват, за да видят вътрешността на панкреаса и да получат представа за размера, местоположението и обхвата на туморите.
 • ПЕТ сканиране. По време на PET сканиране ще получите инжекция с радиоактивно маркирана захар. Раковите клетки консумират повече захар от здравите клетки. Радиоактивните маркери в захарното вещество правят раковите клетки да изглеждат по-ярки в изображенията, което позволява на лекарите лесно да идентифицират местоположението им.
 • MRI. ЯМР използва магнитно изображение за създаване на детайлни изображения на органи, мускули, кости и тъкани. По време на диагностичния процес на рак на панкреаса, лекарите използват специализиран тип ЯМР, наречен ЯМР холангиопанкреатография, който създава подробни изображения на панкреаса и жлъчните пътища.
 • Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP). По време на ERCP ще получите контрастно багрило, което ще направи вашите жлъчни пътища видими. ERCP използва ендоскоп за правене на изображения. Понякога се прави биопсия по време на ERCP.
 • Перкутанна трансхепатална холангиография (PTC). PTC тестът е инвазивна процедура, която не се извършва, освен ако ERCP не е възможен. Този тест се прави чрез поставяне на дълга игла в черния дроб и директно инжектиране на контрастно багрило. След това се правят изображения.

Често задавани въпроси за ултразвук за рак на панкреаса

Какъв е първият диагностичен тест, който обикновено се прави за рак на панкреаса?

The първи диагностичен тест за рак на панкреаса често е абдоминален ултразвук или компютърна томография. Тези образни тестове могат да изключат други причини с подобни симптоми. В някои случаи може да Ви бъде направен и чернодробен тест. Това е кръвен тест, който може също да изключи други състояния.

Какви са първите симптоми на рак на панкреаса и кога трябва да посетите лекар?

Важно е незабавно да посетите лекар, ако имате някакви симптоми на рак на панкреаса, особено ако сте ги имали повече от седмица или две.

Въпреки че е много вероятно вашите симптоми да са причинени от друго, по-малко сериозно състояние, винаги е най-добре да се прегледате. Ракът на панкреаса е най-лечим, когато се открие рано.

Освен това често няма симптоми в ранните стадии на рак на панкреаса. Това означава, че докато се появят симптомите, ракът може вече да се е разпространил.

Най-добре е да си уговорите лекарска среща, ако сте имали някакви симптоми на рак на панкреаса, включително:

 • жълтеница
 • неволна загуба на тегло
 • сърбяща кожа
 • болка в гърба
 • стомашни болки
 • кръвни съсиреци, особено в краката

 • загуба на апетит
 • гадене и повръщане
 • светло оцветени или мазни изпражнения
 • тъмен цвят на урината
 • депресия

Кой е най-застрашен от рак на панкреаса?

Има няколко известни рискови фактора за рак на панкреаса. Някои рискови фактори са неща, които не можете да промените, като вашата генетика или възраст. Но има и други рискови фактори, които можете да контролирате, като тютюнопушене и контрол на теглото.

Рисковите фактори за рак на панкреаса включват:

 • фамилна анамнеза за рак на панкреаса
 • наследствен фамилен раков синдром
 • над 65 години
 • присвоен мъж при раждането
 • затлъстяване
 • пушене
 • диабет
 • хроничен или наследствен панкреатит
 • излагане на работното място на пестициди или химикали, използвани в металообработката

В Съединените щати чернокожите американци са диагностицирани с рак на панкреаса с по-висок процент отколкото други расови групи. Това може да се дължи на комбинация от социално-икономически и други рискови фактори. Например чернокожите американци също имат по-високи нива на захарен диабет.

Има ли препоръчителни годишни скринингови тестове за рак на панкреаса?

Понастоящем няма препоръчителни годишни скринингови тестове за рак на панкреаса. Има няколко теста, достъпни за хора, които са изложени на висок риск от рак на панкреаса, но тези тестове не се покриват от застрахователните компании или са достъпни за хора, които не се считат за високорискови.

Изследователите работят за разработването на допълнителни тестове и стандартните прожекции може да са налични в бъдеще.

За вкъщи

Ултразвукът е диагностичен образен тест, който може да помогне за откриване на рак на панкреаса. Те използват звукови вълни, за да създадат детайлни изображения на вътрешността на тялото ви.

Има два вида ултразвук, използвани за откриване на рак на панкреаса: абдоминален ултразвук и ендоскопски ултразвук.

Абдоминалният ултразвук се използва предимно за изключване на други състояния, които причиняват подобни симптоми, докато ендоскопският ултразвук може да се използва за получаване на биопсична тъкан (чрез аспирация с фина игла) за точно диагностициране на рак на панкреаса.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss