Могат ли въшките или леченията срещу въшки да причинят косопад?

Откриването на въшки може да бъде шок. Но докато тези малки паразити могат да предизвикат сърбеж по скалпа ви, те не причиняват пряка загуба на коса. Причините за загуба на коса може да включват стрес, силно чесане или алергия към въшки.

Главовите въшки са малки паразити, които живеят предимно върху скалпа. Те обичат топлите места, като зад ушите и на тила, а понякога може да ги откриете и във веждите и миглите.

Въшките се нуждаят от косата ви, за да оцелеят. В крайна сметка косата ви е мястото, където те снасят яйца, за да завършат жизнения си цикъл. Ако една въшка падне от своя гостоприемник — това сте вие ​​— тя може да оцелее само за 1 до 2 дни.

За да обобщим, главовите въшки не карат косата ви да пада само като живеят на главата ви. Това каза, то е Възможно е да забележите временна загуба на коса по време на заразяване с въшки или непосредствено след като третирате скалпа си от въшки.

Прочетете, за да научите защо може да имате косопад от въшки и как да се справите с него.

каква е връзката

Загубата на коса, която настъпва заедно с заразяване с въшки, се нарича вторична загуба на коса.

Според д-р Лия Ансел, сертифициран дерматолог от Рай, Ню Йорк, този тип косопад често е резултат от реакцията ви на заразяване с въшки.

„Самите въшки не допринасят за загубата на коса“, обяснява тя. „Това са вторичните ефекти като надраскване или щателният процес на избиране на гниди от ствола на косъма, които могат да доведат до накъсване на косата и загуба на коса.“

Въпреки това Ansell добавя, че в изключително редки случаи тежките зарази с въшки могат да допринесат за желязодефицитна анемия, която може да играе роля в загубата на коса.

Нещо повече, прекомерното чесане може да направи повече от това да счупи косата ви, отбелязва д-р Джоди Логерфо, сертифициран дерматолог от Ню Йорк. Чесането може да причини възпаление и белези, които могат да наранят косата ви във фоликулите.

Възпалението и сърбежът, които се случват при заразяване с въшки, ще започнат да спират веднага щом третирате въшките. Всяко накъсване или загуба на коса, които сте изпитали по време на заразяването, вероятно също ще спре.

LoGerfo казва, че алергичната реакция може също да причини косопад с въшки.

Алергия към изпражнения, слюнка или ухапвания от въшки може да предизвика обрив. Всеки път, когато скалпът ви е компрометиран по този начин, вие сте изложени на риск от вторична инфекция, възпаление и белези – всичко това може да допринесе за загуба на коса, според LoGerfo.

Може ли лечението с въшки да причини косопад?

Лечението с въшки не причинява загуба на коса, казват LoGerfo и Ansell.

„Има няколко възможности за лечение както без рецепта, така и с рецепта за лечение на въшки“, обяснява Логерфо. „Загубата на коса след лечение с тези лекарства е неоснователна. Въпреки това, поради естеството на тези лекарства, можете да имате дразнене или чувствителност на скалпа като резултат.

Лечението може също така да причини суха и чуплива коса, добавя тя, и може да изпитате известно накъсване на косата, когато комбинирате тези лечения с използването на гребен с фини зъби за отстраняване на мъртви въшки и яйца (гниди).

Ако нямате никаква чувствителност към въшки или към избрания от вас метод на лечение, вероятно няма да изпитате косопад – дори ако се сблъсквате със сериозно заразяване, което изисква многократно лечение.

Продължаващият стрес от повтарящи се инфекции обаче може да играе роля в загубата на коса.

Според Ansell заразяването с въшки може да представлява основен източник на стрес за някои хора. Ако вашият случай е такъв, може да изпитате телогенен ефлувиум – вторият най-често срещан тип косопад – няколко месеца след като се отървете от въшките, казва Ансел.

Други причини за косопад

Абсолютно възможно е да имате въшки и косопад едновременно, без да има връзка между двете.

Някои често срещани причини за загуба на коса включват:

 • стрес
 • естествения процес на стареене
 • лечения на рак
 • алопеция ареата
 • белези алопеция
 • бременност, раждане и други хормонални промени

 • салонни процедури за коса, като боядисване или къдрене
 • стегнати прически, включително плитки и конски опашки
 • инфекции на скалпа
 • псориазис
 • някои лекарства
 • трихотиломания
 • възстановяване след заболяване или операция
 • витаминен или минерален дефицит
 • излагане на токсични вещества, включително арсен, живак, литий и големи количества витамин А или селен

Какво да правя по-нататък

Естествено е да се почувствате съкрушени или ужасени, когато забележите, че косата ви пада. Но може да е полезно да имате предвид, че справянето с основната причина често помага за обръщане на загубата на коса.

Не забравяйте също, че косопадът не винаги представлява сериозна причина за безпокойство: средностатистическият човек пада между 50 до 100 косъма всеки ден. Може да отделите още повече при определени обстоятелства, включително периоди на голям стрес или през първите 6 седмици след раждането.

Като начало може да ви помогне да разберете дали имате косопад или косопад — или и двете едновременно.

Отделянето на косата е естествено и тялото ви в крайна сметка ще замени косата, която сте отделили, с нова коса. Косопадът се случва, когато нещо пречи на косата ви да расте, както обикновено.

Дерматолог може да предложи повече подкрепа при определяне дали падате или губите коса. Тези лекари имат специално обучение за диагностициране и лечение на заболявания на косата, кожата и ноктите. Те могат да препоръчат стратегии за справяне с вашия косопад, включително:

 • оформяне на разпусната коса
 • предприемане на стъпки за минимизиране на стреса
 • лечение на състояния на скалпа
 • опитвайки лекарства с рецепта

Ако се сблъсквате с главови въшки, имайте предвид, че третирането на въшките възможно най-скоро може да облекчи сърбежа и вторичните ефекти, които индиректно причиняват падането на косата ви.

За да предотвратите загуба на коса у дома, можете да опитате следните стъпки:

 • Избягвайте чесане или дразнене на скалпа.
 • Изсушете косата си с кърпа или въздух, вместо да използвате сешоар.
 • Ограничете времето, което прекарвате разресване на косата.
 • Оставете косата си да изсъхне частично, преди да я разресвате.
 • Използвайте инструменти за оформяне само на „ниска“ или „средна“ температура.
 • Използвайте нагреваеми инструменти за оформяне не повече от всеки друг ден.
 • Ограничете тесните стилове, които дърпат косата ви, включително плитки, конски опашки или коси.
 • Избягвайте да използвате стилизиращи продукти, които обещават „дълготрайна фиксация“.

Получете още съвети за справяне с косопада тук.

Долния ред

Главните въшки и леченията срещу въшки няма да доведат директно до падане на косата ви.

Все пак може да получите известно увреждане на косата и накъсване по време на или след заразяване с въшки. Тази загуба на коса обикновено е свързана с вторични ефекти, включително често надраскване, алергия към въшки или общо дразнене на скалпа.

Третирането на въшки веднага може да помогне за намаляване на шансовете ви за загуба на коса. Нежната грижа за косата ви чрез избягване на тесни стилове и инструменти за оформяне с нагряване също може да помогне за предотвратяване на загубата на коса с течение на времето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss