Миастения гравис: Прогресия и перспективи

Миастения гравис обикновено не засяга продължителността на живота ви. Но някои тежки усложнения, като дихателна недостатъчност, могат да бъдат животозастрашаващи, особено в ранните години на заболяването.

Миастения гравис (MG) е рядко автоимунно и нервно-мускулно заболяване, което засяга връзките между вашите нерви и мускули. Може да причини значителна умора и слабост на определени доброволни мускулни движения в цялото ви тяло, което често нарушава ежедневните дейности.

Експертите оценяват това 150-200 на 1 милион хора по света имат MG. Може да има 30 000–60 000 души, живеещи с MG в Съединените щати. Въпреки това, тъй като заболяването е недостатъчно диагностицирано, действителният брой вероятно е по-висок.

MG е прогресивно заболяване, така че е важно да разберете как симптомите могат да се променят и прогресират през целия ви живот.

Каква е продължителността на живота на хората с миастения гравис?

MG може да повлияе на доброволните движения на мускулите, които са ви необходими за ежедневните дейности. Но болестта сама по себе си не е смъртоносна и повечето хората с MG имат типична продължителност на живота.

В редки случаи MG може да бъде животозастрашаващ. Това обикновено се дължи на тежък MG, който засяга дихателната система.

Как протича миастения гравис?

Началото на MG може да бъде внезапно. Поради тази причина лекарят може да не подозира MG, докато заболяването не прогресира.

Лекарите класифицират MG като очен или генерализиран. Очната MG включва симптоми, които започват в очите ви. Той причинява слабост на очните мускули и клепачите, което може да доведе до проблеми със зрението и увисване на клепачите.

Генерализираният MG включва симптоми, които засягат очите и другите мускули в тялото ви. Може да засегне краката и ръцете, главата и дихателната система.

Генерализираният MG може да причини затруднения с:

 • храня се
 • преглъщане
 • вдигна глава
 • говорене
 • ходене
 • седнал
 • изкачване на стълби
 • хващане и задържане на предмети
 • дишане

Ред на прогресия

MG често засяга някои части на тялото преди други. Тази прогресия може да отнеме няколко седмици до години и често се случва в следния ред:

 1. очи
 2. лице
 3. врата
 4. ръце и рамене
 5. ръце
 6. крака

Тежкият MG може също да засегне дихателната ви система.

Без значение кои области на тялото ви засяга MG, има вероятност симптомите ви да варират. Може да изпитате тежки симптоми един ден и много малко симптоми на следващия ден. Този тип флуктуация може да възникне дори в рамките на един ден.

Колко бързо прогресира миастения гравис?

Като цяло, MG може да стане най-тежкият в рамките на 1-3 години. Но може да изпитате и периоди на ремисия, които могат да продължат няколко години наведнъж.

Около 50% от хората с MG са склонни първо да развият очни симптоми. След това очната MG може да се развие в генерализирана MG.

МГ с юношеска поява (МГ, който лекарят диагностицира в детството) има тенденция да прогресира много по-бавно и да има по-голяма вероятност за ремисия.

Беше ли Ви полезно?

Какви са потенциалните усложнения на миастения гравис?

С лечението можете да живеете активен живот с MG. Все пак е важно да обсъдите възможните усложнения на заболяването с лекар.

Дихателна недостатъчност, свързана с MG — наричана още a миастенична криза – е едно потенциално усложнение. Това засяга способността ви да дишате и е спешен медицински случай. Незабавно потърсете спешна медицинска помощ, ако вие или ваш близък имате MG и имате проблеми с дишането.

До 1 на 5 хората с MG ще преживеят миастенична криза през живота си, въпреки че обикновено се случва през първите 2 години от заболяването.

Също така е важно да се вземат предвид потенциалните усложнения на лечението с MG. Имуносупресорите са особено известни с причиняването на странични ефекти, които могат да включват:

 • инфекции
 • рани
 • болка в корема
 • гадене
 • повръщане
 • умора
 • чернодробна токсичност
 • увреждане на бъбреците

Често задавани въпроси

Докато говорите с лекар за индивидуалния си опит с MG, помислете за обсъждане на следните често срещани въпроси.

Какво представлява крайната фаза на миастения гравис?

Терминът „краен стадий“ често се отнася до последния стадий на прогресивно състояние. MG няма последен хроничен (дългосрочен) стадий преди смъртта. Въпреки това, миастеничната криза може да бъде сериозно, животозастрашаващо усложнение.

Някои хора може да объркат термина „краен стадий на MG“ с „късно начало на MG“, което се отнася до MG, който започва след възрастта 50 години.

Можете ли да обърнете миастения гравис?

Понастоящем няма начин да се обърне MG и няма известно лечение. Въпреки това, около 20% от хората с MG могат да получат ремисия. Това включва временно обръщане на симптомите за няколко години, но не и обръщане на цялото състояние.

Толкова колкото 1 на 5 хората с MG също развиват вид тумор, наречен тимом. Ако лекарите открият и лекуват хирургично тимома, MG може да премине в ремисия.

Каква е смъртността при миастения гравис?

Изследванията показват, че 5–9% от хората с MG умират в резултат на заболяването. Двата основни рискови фактора за смърт от MG са напреднала възраст и дихателна недостатъчност.

При коригиране на възрастта, около 1,86 на 1 милион хора умират от MG, според китайско проучване от 2023 г. Смъртността при мъжете е почти двойно по-висока от тази при жените.

Наследствена ли е миастения гравис?

Самият MG не е наследствен. Въпреки това, както при други автоимунни заболявания, някои хора може да имат генетична предразположеност към развитие на MG.

MG е рядко, но сериозно автоимунно заболяване, което може да засегне ежедневните ви дейности и качеството на живот.

Леченията могат да помогнат за минимизиране на реактивността на имунната ви система, която допринася за MG. Обикновено хората с MG имат същата продължителност на живота като хората без него.

Поради колебанията на симптомите, MG вероятно е недостатъчно диагностициран. Ако подозирате, че вие ​​или ваш близък може да имате MG или ако в семейството ви има автоимунни заболявания, помислете за разговор с лекар. Колкото по-рано започнете да лекувате MG, толкова по-добра ще бъде общата перспектива.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss