Миастения гравис

Миастения гравис

Миастения гравис (MG) е нервно -мускулно заболяване, което причинява слабост в скелетните мускули, които са мускулите, които тялото ви използва за движение. Това се случва, когато комуникацията между нервните клетки и мускулите се наруши. Това увреждане предотвратява появата на решаващи мускулни контракции, което води до мускулна слабост.

Според американската фондация Myasthenia Gravis, MG е ​​най -често срещаното първично разстройство на нервно -мускулното предаване. Това е сравнително рядко състояние, което засяга между 14 и 20 на всеки 100 000 души в Съединените щати.

Какви са симптомите на миастения гравис?

Основният симптом на MG е ​​слабост в доброволните скелетни мускули, които са мускули под ваш контрол. Неуспехът на мускулите да се свиват нормално възниква, защото те не могат да реагират на нервните импулси. Без правилно предаване на импулса, комуникацията между нерва и мускула се блокира и се получава слабост.

Слабостта, свързана с MG, обикновено се влошава с повече активност и се подобрява с почивка. Симптомите на MG могат да включват:

 • проблеми с говоренето
 • проблеми при качване по стълби или повдигане на предмети
 • парализа на лицето
 • затруднено дишане поради мускулна слабост

 • затруднено преглъщане или дъвчене
 • умора
 • дрезгав глас
 • увисване на клепачите
 • двойно виждане

Не всеки ще има всеки симптом и степента на мускулна слабост може да се променя от ден на ден. Тежестта на симптомите обикновено се увеличава с течение на времето, ако не се лекува.

Какво причинява миастения гравис?

MG е нервно -мускулно заболяване, което обикновено се причинява от автоимунен проблем. Автоимунни нарушения възникват, когато имунната ви система погрешно атакува здрава тъкан. При това състояние антителата, които са протеини, които обикновено атакуват чужди, вредни вещества в организма, атакуват нервно -мускулната връзка. Увреждането на нервно -мускулната мембрана намалява ефекта на невротрансмитерното вещество ацетилхолин, което е решаващо вещество за комуникация между нервните клетки и мускулите. Това води до мускулна слабост.

Точната причина за тази автоимунна реакция е неясна за учените. Според Асоциацията за мускулна дистрофия една теория е, че някои вирусни или бактериални протеини могат да подтикнат тялото да атакува ацетилхолин.

Според Националните здравни институти MG обикновено се среща при хора на възраст над 40 години. Жените са по -склонни да бъдат диагностицирани като по -млади възрастни, докато мъжете са по -склонни да бъдат диагностицирани на 60 или повече години.

Как се диагностицира миастения гравис?

Вашият лекар ще извърши пълен физически преглед, както и ще вземе подробна история на Вашите симптоми. Те също ще направят неврологичен преглед. Това може да се състои от:

 • проверка на вашите рефлекси
 • търси мускулна слабост
 • проверка за мускулен тонус
 • уверете се, че очите ви се движат правилно
 • тестване на усещания в различни области на тялото ви
 • тестване на двигателните функции, като докосване с пръст на носа

Други тестове, които могат да помогнат на Вашия лекар да диагностицира състоянието, включват:

 • повтарящ се тест за нервна стимулация
 • кръвен тест за антитела, свързани с MG
 • тест за едрофоний (Tensilon): лекарство, наречено Tensilon (или плацебо), се прилага интравенозно и се изисква да извършвате мускулни движения под наблюдението на лекар
 • изобразяване на гръдния кош с помощта на компютърна томография или ЯМР за изключване на тумор

Възможности за лечение на миастения гравис

Няма лек за MG. Целта на лечението е да управлява симптомите и да контролира дейността на имунната ви система.

Лекарства

Кортикостероидите и имуносупресорите могат да се използват за потискане на имунната система. Тези лекарства помагат за минимизиране на анормалния имунен отговор, който се проявява при MG.

Освен това, инхибиторите на холинестеразата, като пиридостигмин (Mestinon), могат да се използват за увеличаване на комуникацията между нервите и мускулите.

Отстраняване на тимусната жлеза

Отстраняването на тимусната жлеза, която е част от имунната система, може да бъде подходящо за много пациенти с MG. След като тимусът се отстрани, пациентите обикновено показват по -малка мускулна слабост.

Според американската фондация Myasthenia Gravis, между 10 и 15 процента от хората с MG ще имат тумор в тимуса си. Туморите, дори и тези, които са доброкачествени, винаги се отстраняват, защото могат да станат ракови.

Плазмен обмен

Плазмаферезата е известна още като плазмен обмен. Този процес премахва вредните антитела от кръвта, което може да доведе до подобряване на мускулната сила.

Плазмаферезата е краткосрочно лечение. Тялото продължава да произвежда вредните антитела и слабостта може да се повтори. Плазменият обмен е полезен преди операцията или по време на екстремна слабост на MG.

Интравенозен имунен глобулин

Интравенозният имунен глобулин (IVIG) е кръвен продукт, който идва от донори. Използва се за лечение на автоимунен MG. Въпреки че не е напълно известно как действа IVIG, той влияе върху създаването и функционирането на антитела.

Промени в начина на живот

Има някои неща, които можете да направите у дома, за да облекчите симптомите на MG:

 • Почивайте си много, за да намалите мускулната слабост.
 • Ако ви притеснява двойното виждане, говорете с Вашия лекар дали трябва да носите пластир за очи.
 • Избягвайте стреса и излагането на топлина, тъй като и двете могат да влошат симптомите.

Тези лечения не могат да излекуват MG. Обикновено обаче ще забележите подобрения в симптомите си. Някои хора могат да преминат в ремисия, по време на която лечението не е необходимо.

Уведомете Вашия лекар за всички лекарства или добавки, които приемате. Някои лекарства могат да влошат симптомите на MG. Преди да вземете ново лекарство, консултирайте се с Вашия лекар, за да се уверите, че е безопасно.

Усложнения на миастения гравис

Едно от най -опасните потенциални усложнения на MG е ​​миастеничната криза. Това се състои от животозастрашаваща мускулна слабост, която може да включва проблеми с дишането. Говорете с Вашия лекар за вашите рискове. Ако започнете да имате проблеми с дишането или преглъщането, обадете се на 911 или незабавно отидете в местното спешно отделение.

Хората с MG са изложени на по -висок риск от развитие на други автоимунни заболявания като лупус и ревматоиден артрит.

Дългосрочна перспектива

Дългосрочната перспектива за MG зависи от много фактори. Някои хора ще имат само леки симптоми. Други в крайна сметка може да се прикачат към инвалидна количка. Говорете с Вашия лекар какво можете да направите, за да сведете до минимум тежестта на Вашия MG. Ранното и правилно лечение може да ограничи прогресията на заболяването при много хора.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss