Менопауза и уринарна инконтиненция

Общ преглед

Не е нужно да приемате случайно изтичане на пикочния мехур като друг страничен ефект от менопаузата или стареенето. В много случаи има неща, които можете да направите, за да спрете и дори да предотвратите уринарна инконтиненция.

Инконтиненцията на урина (UI) е известна още като „загуба на контрол на пикочния мехур“ или „неволно изтичане на урина“. Милиони жени го изпитват и честотата на потребителския интерфейс се увеличава с напредването на възрастта. Загубата на контрол може да бъде много малка. Например, може да изпуснете само няколко капки урина, когато се смеете, спортувате, кашляте или вдигате тежки предмети. Или може да изпитате внезапно желание да уринирате и да не можете да го задържите, преди да стигнете до тоалетната, което да доведе до злополука.

Можете да изпитате потребителски интерфейс през целия си живот, но повечето епизоди са резултат от натиск или стрес върху мускулите, които ви помагат да задържите или отделите урина. Промените в хормоните също могат да повлияят на мускулната ви сила в тазовата област. Следователно UI е по -често при жени, които са бременни, раждат или преминават през менопаузата.

Естрогенът е хормон, който помага за регулиране на менструацията. Може да предпази от сърдечни заболявания и бавна загуба на костна маса. Той също така помага да поддържате пикочния мехур и уретрата си здрави и да функционират правилно. С наближаването на менопаузата нивата на естроген започват да намаляват. Тази липса на естроген може да доведе до отслабване на тазовите мускули. Възможно е те вече да не могат да контролират пикочния мехур както преди. Тъй като нивата на естроген продължават да намаляват през и след менопаузата, симптомите на потребителския интерфейс могат да се влошат.

Причини за уринарна инконтиненция

Няколко различни вида уринарна инконтиненция са свързани с менопаузата. Те включват:

Стресова инконтиненция

Най -често срещаният проблем с контрола на пикочния мехур при по -възрастните жени е стресовата инконтиненция. Отслабените мускули не могат да задържат урината, когато кашляте, спортувате, кихате, смеете се или вдигате нещо тежко. Резултатът може да бъде малко изтичане на урина или пълна загуба на контрол. Този тип инконтиненция най -често се причинява от физически промени, които са резултат от бременност, раждане или менопауза.

Призовавайте за инконтиненция

Когато мускулите на пикочния мехур се свиват неправилно или губят способността си да се отпускат, може да почувствате постоянно желание за уриниране, дори когато пикочният ви мехур е празен. Може също да усетите изтичане на урина или загуба на контрол. Това понякога се нарича „свръхактивен пикочен мехур“.

Преливна инконтиненция

Когато пикочният ви мехур не се изпразни напълно, този тип потребителски интерфейс може да се покаже като непрекъснато капене на урина. Може да имате слаб поток на урина, да усещате уриниране през нощта (никтурия) и повишена несигурност при уриниране. Това може да бъде причинено от недостатъчна активност на мускула на пикочния мехур.

Разбиране на риска

Менопаузата не е единствената причина за проблеми с контрола на пикочния мехур. Ако имате менопауза заедно с едно от следните състояния, рискът от развитие на потребителски интерфейс се увеличава.

Пиене на алкохол или кофеин

Напитките с алкохол или кофеин бързо запълват пикочния мехур, което води до по -често уриниране.

Инфекции

Инфекциите на пикочните пътища или пикочния мехур могат да причинят временен потребителски интерфейс. Когато инфекцията бъде изчистена, потребителският ви интерфейс вероятно ще се разреши или подобри.

Нервни увреждания

Увреждането на нервите може да прекъсне сигналите от пикочния мехур към мозъка ви, така че да не изпитвате желание да уринирате. Това може да повлияе негативно на способността ви да контролирате уринирането.

Някои лекарства

UI може да бъде страничен ефект на някои лекарства, като диуретици или стероиди.

Запек

Хроничният или дългосрочен запек може да повлияе на контрола на пикочния мехур. Също така може да отслаби мускулите на тазовото ви дъно, което затруднява задържането на урина.

Да бъдеш с наднормено тегло

Носенето на наднормено тегло увеличава риска от потребителски интерфейс. Допълнителното тегло оказва натиск върху пикочния мехур. Това може да причини потребителски интерфейс или да го влоши.

Опции за лечение

Вашето лечение за UI зависи от няколко фактора, включително вида на инконтиненцията, която изпитвате, и това, което причинява потребителския ви интерфейс. Вашият лекар може да започне, като предложи промени в начина на живот. Например, те биха могли да ви насърчат да:

  • намалете консумацията на кофеин и алкохол
  • постепенно преквалифицирайте пикочния мехур, за да задържа повече урина, като уринирате само в определени предварително планирани часове на деня
  • отслабнете, за да намалите натиска върху пикочния мехур и мускулите
  • използвайте упражнения на Кегел или упражнения за тазово дъно, за да укрепите тазовите си мускули

Упражненията на Кегел включват притискане и отпускане на мускулите в областта на таза и гениталиите, за да ги укрепите. Това може да ви помогне да развиете по -добър контрол на пикочния мехур.

Вашият лекар може също да препоръча по -ангажирани възможности за лечение, особено ако не смятат, че промените в начина на живот помагат. Тези възможности за лечение са описани по -долу.

Лекарства

Някои лекарства могат да помогнат за намаляване на симптомите и лечение на някои видове потребителски интерфейс. Например, Вашият лекар може да Ви предпише антихолинергици за успокояване на пикочния мехур, ако той е свръхактивен. Те могат да предписват Mirabegron (Myrbetriq), специален вид лекарство, наречено бета-3 адренергичен рецепторен агонист, за да се увеличи количеството урина, което пикочния мехур може да задържи. Тематичните естрогенни продукти също могат да помогнат за тонизиране на уретрата и вагиналните зони.

Нервно стимулиране

Електрическата стимулация на тазовите мускули може да ви помогне да възстановите контрола върху пикочния мехур, ако потребителският ви интерфейс е свързан с увреждане на нервите.

Устройства

Налични са редица устройства за лечение на жени с потребителски интерфейс. Песарят е най -често използваното устройство за лечение на стрес инконтиненция. Това е твърд пръстен, който се вкарва във вагината ви, за да ви помогне да преместите уретрата си, за да намалите изтичането. Вашият лекар може също да Ви предпише уретрална вложка, малко устройство за еднократна употреба, което можете да поставите в уретрата си, за да запушите изтичането.

Биофидбек

Можете да работите с терапевт, за да разберете по -добре как работи тялото ви. В биологичната обратна връзка, проводник е свързан към електрически пластир над мускулите на пикочния мехур и уретрата. Той изпраща сигнали към монитор, който ви предупреждава, когато мускулите ви се свиват. Като научите, когато мускулите ви се свиват, може да успеете да придобиете по -добър контрол върху тях.

Хирургия

Хирургията за възстановяване и повдигане на пикочния мехур в по -добра позиция често е последната мярка за лечение на UI. Счита се за хора, които не могат да бъдат подпомогнати от други форми на лечение.

Дългосрочен Outlook

Много видове потребителски интерфейс са временни или се подобряват с лечението. В някои случаи обаче потребителският ви интерфейс може да бъде постоянен или труден за лечение.

Дори потребителският ви интерфейс да е постоянен, можете да предприемете стъпки, за да подобрите по -добре управлението на симптомите си. Например, можете да проверите в местната аптека за абсорбиращи подложки и защитно бельо за възрастни с потребителски интерфейс. Повечето от тези продукти са тънки и лесни за носене под дрехите си, без никой да забележи. Няма причина да не се наслаждавате на активен и уверен живот с потребителския интерфейс.

Говорете с Вашия лекар, за да научите повече за Вашето състояние, възможности за лечение и перспективи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss