Менопаузата може да засегне устата ви — 6 симптома, за които трябва да следите

Тим Макферсън/Гети изображения 482170705

Менопаузата често се свързва със симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване и раздразнителност. Но широкообхватните му ефекти върху тялото не спират дотук.

Има редица по-малко известни симптоми, които може да не отдадете лесно на менопаузата. Устно-зъбни усложнения, напр. са често срещани през този период на преход.

Намаляването на хормоналните нива може да има отрицателно въздействие върху цялостната костна плътност – включително костите, които обграждат и поддържат зъбите ви – и да повлияе на притока на кръв към венците ви.

Това може да доведе до кървене и отдръпване на венците, разклатени зъби и кариес, наред с други заболявания на устната кухина.

Синдром на парене в устата (BMS)

BMS се характеризира с усещане за парене на устната лигавица. Меките тъкани в устата също могат да изтръпват или да се чувстват горещи, нежни или изтръпнали.

Въпреки че усещането може да включва множество части на устата – включително устните, небцето и границата на езика – то засяга предимно върха на езика.

Симптомите могат да се развият постепенно или да се появят спонтанно. Може да започне като изтръпване или да се появи силно.

BMS може да бъде категоризирани по причина или симптоми:

 • Тип 1: Може да изпитате никаква или слаба болка при събуждане, но болката бързо се вдига след първото ви хранене и продължава през целия ден, достигайки максималния си праг до късната вечер.
 • Тип 2: Може да имате постоянна болка, която присъства ден и нощ. Може да се събудите през нощта от болката, свързана с BMS. Хората, които изпитват този тип BMS, могат да станат много тревожни.
 • Тип 3: Може да забележите периодични пристъпи на болка с някои интервали без болка. Ако имате хранителна чувствителност, алергии или непоносимост, внимавайте да ограничите или избягвате тези храни през това време. Вашата диета може да влоши чувството на болка и дискомфорт.

Състоянието може или не може да засегне вашите вкусови рецептори или слюнчените жлези.

Вашите възможности за лечение в крайна сметка зависят от това дали второ, основно заболяване може да стои зад вашите симптоми. Ако изпитвате хранителен дефицит, например, приемането на добавки или промяната на диетата ви може да помогне за облекчаване на симптомите ви.

В случай на BMS, свързана с менопаузата, някои клиницисти може да препоръчат хормонално заместително лечение (ХЗТ), въпреки че не е ясно колко ефективно е това.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере и окончателно да се лекува BMS, който възниква без известна причина. Може да се наложи да опитате множество възможности за лечение, за да разработите ефективен план за лечение на вашите симптоми.

Лекар или друг здравен специалист може да препоръча:

 • трициклични антидепресанти, като амитриптилин (Elavil) и нортриптилин (Pamelor)
 • седативни лекарства, като клоназепам (Klonopin) и хлордиазепоксид (Librium)
 • антиконвулсивни лекарства, като габапентин (Neurontin)

Домашните средства за BMS са ограничени.

Някои хора са постигнали успех чрез прилагане на капсаицин директно върху засегнатото място. Капсаицинът може да помогне за справяне с невропатичната болка чрез десенсибилизиране на зоната на стимулите.

Можете да намерите този пикантен агент в пипер сос, витаминни капсули и други локални разтвори.

Орална млечница

Оралната млечница е гъбична инфекция, причинена от свръхрастеж на Candida albicans. Тази естествено срещаща се гъбичка се намира в тялото и на повърхността на кожата.

Променливите нива на хормоните могат да повлияят на нивото на Candida albicans присъства, което потенциално води до свръхрастеж.

В устата ще се появят бели петна, предимно по езика и бузите.

Може също да изпитате:

 • надигнати рани с вид на извара
 • парене или възпалено гърло
 • затруднено преглъщане
 • зачервяване в и около устата
 • пукане в ъглите на устата ви
 • загуба на вкус

Млечницата обикновено отшумява сама за 1 до 2 седмици. За да управлявате симптомите си у дома:

 • Изплакнете с топла солена вода толкова често, колкото е необходимо.
 • Четкайте и почиствайте с конец поне веднъж на ден.
 • Сменяйте често четката си за зъби, докато симптомите ви изчезнат.

Ако не забележите подобрение или симптомите Ви се влошат, консултирайте се с лекар или друг медицински специалист.

Те могат да предпишат локални или перорални противогъбични лекарства, включително:

 • таблетки за смучене, които се разтварят бавно в устата, съдържащи клотримазол
 • течни разтвори, които завъртате около устата си и след това поглъщате, като нистатин, итраконазол (Sporanox) и позаконазол (Noxafil)
 • таблетки, които се поглъщат, като флуконазол (дифлукан)

При лечение млечницата в устната кухина трябва да изчезне в рамките на 2 седмици.

Суха уста

Сухота в устата се появява, когато тялото ви не произвежда достатъчно слюнка.

Сухата уста може да се почувства лепкава или изтръпваща, сякаш устата ви гори. Може също да изпитате халитоза (обикновено наричана „лош дъх“), напукани устни или рани в устата.

Сухотата в устата може да затрудни дъвченето, преглъщането и дори говоренето, ако не се лекува.

В допълнение към разграждането на храната, която ядете, слюнката помага да се поддържа нивото на здрави бактерии в устата ви.

Менопаузата може да промени състава на слюнката ви. Тази промяна в състава може да повлияе на микробиома на устата ви, повишаване на риска от кариес и орална инфекция.

Следното също може да допринесе за сухота в устата:

 • хъркане или дишане с отворена уста
 • пия алкохол
 • пушене на цигари, употребяване на никотин и употреба на други тютюневи изделия
 • определени странични ефекти от лекарства, включително антидепресанти, антихистамини и деконгестанти
 • лечение на рак, включително лекарства за химиотерапия и радиация
 • други здравословни състояния, като диабет, инсулт и болестта на Алцхаймер
 • увреждане на нервите в областта на главата или врата

Понякога можете да управлявате сухотата в устата с домашни средства, като:

 • увеличаване на приема на вода
 • временно ограничаване или избягване на пикантни и солени храни
 • замяна на напитки с кофеин, който действа като диуретик, с алтернативи без захар
 • дъвчете дъвка без захар или смучете твърди бонбони без захар
 • използване на овлажнител за добавяне на влага във въздуха във вашето жилищно или работно пространство

Ако сухотата в устата се появява често или подозирате, че може да е резултат от друго здравословно състояние или лечение, консултирайте се с лекар или друг медицински специалист. Те могат да коригират плана ви за грижи или да предпишат лекарства, които стимулират производството на слюнка.

Чувствителност на зъбите или болка

Намаляването на нивата на естроген може да доведе до изтъняване на лигавицата на устата, което я прави по-податлива на нараняване. Това също може да допринесе за повишаване на чувствителността към болка.

По същия начин костите в устата ви могат да станат по-крехки по време на този преход.

Според ендокринното общество естрогенът забавя естественото разграждане на костите в тялото. Когато нивата на естроген спаднат, общата костна загуба се увеличава.

Нарушената костна плътност в устата може да доведе до разклащане на зъбите, кариес и в крайна сметка загуба на зъби.

Защитният емайл на вашите зъби също може да загуби своята цялост. Ако не се лекуват, нервите във вашите зъби могат да се оголят с течение на времето.

Това може да причини болка и дискомфорт, особено при консумация на горещи, студени или кисели храни и напитки.

Случайната чувствителност може да не е причина за безпокойство. Ако болката продължава, важно е да посетите зъболекар. Те могат да прегледат зъбите ви и да определят дали има порязване, кариес, разхлабена пломба или друга основна причина.

Много зъболекари препоръчват използването на четка за зъби с мек косъм и паста за зъби с флуор, за да укрепите емайла на зъбите си. Това може да помогне за намаляване на болката с течение на времето.

Редуването между паста за зъби с флуорид и десенсибилизираща паста за зъби може да помогне за успокояване на болката междувременно. Ако предпочитате киселинни напитки, като газирана вода, използването на сламка може да сведе до минимум контакта със зъбите ви.

Промени във вкусовите рецептори

Вашите вкусови рецептори откриват и категоризират вкусовете, докато дъвчете храната си.

Въпреки че промените във вкуса могат естествено да се появят с възрастта, свързаните с менопаузата симптоми, като намалена слюнка и по-суха орална тъкан, също могат да променят или намалят усещането за вкус.

Някои хора забелязват, че имат метален, горчив или солен вкус в устата си, дори когато не ядат или пият нищо, което би могло да го причини.

Може да откриете, че използването на пластмасови или бамбукови прибори и стъклени или керамични съдове за готвене може да помогне за намаляване на металния вкус.

Добавянето на мед, захар или друг подсладител може да помогне за намаляване на горчивия или кисел вкус. За да сведете до минимум сладкия вкус, помислете за добавяне на лимон, лайм, оцет или други киселинни вкусове към храната си.

Можете също така да си поиграете с различни билки, подправки, маринати и подправки, за да подобрите вкуса.

Ако сте загрижени за скорошни или неочаквани промени във вкуса, консултирайте се с лекар или друг медицински специалист.

Те могат да оценят вашите симптоми и да определят дали тези промени са свързани с менопаузата, странични ефекти на лекарство, което може да приемате, или признак на друго основно състояние или заболяване.

Възпалени или кървящи венци

Менопаузният гингивостоматит е орално здравословно състояние, което причинява възпаление на венците.

Венците може да са наситено червени или забележимо бледи, да изглеждат сухи или лъскави и да кървят лесно по време на четкане или почистване с конец. Лезии, които приличат на афти, също могат да присъстват в устата.

Гингивитът е друг възможен виновник. Обикновено се развива от лоши навици около миенето на зъбите и почистването с конец.

Лека форма на заболяване на венците, гингивитът се характеризира с дразнене, зачервяване и подуване на тъканта около основата на вашите зъби. Венците може да започнат да се отдръпват, излагайки повече от вашия зъб.

Ако не се лекува, всяко състояние може да доведе до инфекция на венците, наречена пародонтит и загуба на зъби.

Миенето на зъбите поне два пъти на ден с четка за зъби с мек косъм, използването на конец за зъби поне веднъж на ден и използването на терапевтична вода за уста може да помогне за предотвратяване на бъдещи гингивостоматити и гингивити.

Посещението при зъболекар поне веднъж годишно, ако е възможно, за професионално почистване също може да помогне.

Как да насърчим доброто орално здраве по време на менопаузата

Грижата за вашите зъби и венци е най-добрият начин да предотвратите бъдещ дискомфорт.

Можете да направите това чрез:

 • четкане на зъбите поне два пъти на ден, особено след хранене, с четка за зъби с мек косъм
 • почистване с конец поне веднъж на ден
 • изплакнете устата си според указанията с медикаментозно измиване, насочено към вашите нужди
 • смяна на четката за зъби или главата на четката поне веднъж на всеки 3 до 4 месеца
 • рутинна дезинфекция на части, фиксатори, протези и други стоматологични инструменти

Ако имате чести рани в устата или чувствителност, може да намерите някои диетични промени за полезни.

Пикантни, солени и кисели храни, например, са често срещани причини за болка и дискомфорт в устата. Ограничаването или избягването им може да помогне за предотвратяване на болка и дискомфорт.

Регистрирането на вашите симптоми в дневник или приложение за бележки на телефона ви може да ви помогне да идентифицирате задействащите фактори за храна или напитки. Не забравяйте да посочите как се чувствате в устата си и какво сте яли или пили преди появата на симптомите.

Посещавайте лицензиран зъболекар за редовно почистване на зъбите и прегледи. Те могат да препоръчат почистване веднъж на всеки 4 месеца, 6 месеца или годишно.

Ако имате зъболекарска застраховка или Medicaid, вашият план може частично или изцяло да покрие разходите за едно до две почиствания на календарна година.

Програми за подпомагане на пациентите често се предлагат за хора, които не са осигурени или недостатъчно осигурени (имате известно, но не голямо, стоматологично покритие). Финансираните от държавата клиники могат също да предлагат безплатни или по-евтини стоматологични грижи.

Кога да посетите зъболекар

Ако болката в устата и дискомфортът пречат на качеството ви на живот, важно е да се консултирате със зъболекар или друг медицински специалист.

Те могат да прегледат вашите симптоми и, ако е необходимо, да поставят диагноза.

Ако имате затруднения с преглъщането, разклатен или пукнат зъб или силно кървене, не чакайте. Колкото по-рано получите грижи, толкова по-малка е вероятността да развиете допълнителни усложнения.


Каташа Гордън е сексуален преподавател от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss