Менингит при бебета

Общ преглед

Менингитът е възпаление на трите мембрани (менинги), които покриват главния и гръбначния мозък.

Въпреки че менингитът може да засегне хора на всяка възраст, бебетата под 2 години са изложени на най-висок риск от менингит. Вашето бебе може да получи менингит, когато бактерии, вируси или гъбички, заразяващи друга част от тялото му, пътуват в кръвния поток към мозъка и гръбначния им мозък.

От 1000 живородени, около 0,1 до 0,4 новородени (бебе на по-малко от 28 дни) получават менингит, според преглед от 2017 г. Това е сериозно състояние, но 90 процента от тези бебета оцеляват. Същото проучване отбелязва, че от 20 до 50 процента от тях имат дългосрочни усложнения, като затруднения в ученето и проблеми със зрението.

Винаги е било необичайно, но използването на ваксинации срещу бактериален менингит драстично е намалило броя на бебетата, които го получават.

Преди да има пневмококова ваксина, 10 от 100 000 бебета под 1 година получи пневмококов менингит, съобщава Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). От 2002 до 2007 г., когато ваксината се използва рутинно, само около 8 от 100 000 бебета на възраст от 1 до 23 месеца са получили някакъв вид бактериален менингит, според статия от 2011 г.

Симптоми на менингит при бебета

Симптомите на менингит могат да се появят много бързо. Вашето бебе може да е трудно за утеха, особено когато е държано. Други симптоми при бебето могат да включват:

 • развиване на внезапна висока температура
 • не се храни добре
 • повръщане
 • да сте по-малко активни или енергични от обикновено
 • да сте много сънливи или трудно се събуждате
 • е по-раздразнителен от обикновено
 • изпъкналост на мекото място на главата им (фонтанела)

Други симптоми може да са трудни за забелязване при бебе, като:

 • силно главоболие
 • скованост на врата
 • чувствителност към ярка светлина

Понякога бебето може да получи гърч. Много пъти това се дължи на високата температура, а не на самия менингит.

Причини за менингит при бебета

Бактерии, вируси или гъбички могат да причинят менингит при бебе.

Вирусният менингит отдавна е най-честата причина за менингит. След разработването на ваксини за предотвратяване на бактериален менингит, този тип менингит става все по-рядко срещан. Гъбичният менингит е рядък.

Вирусен менингит

Вирусният менингит обикновено не е толкова сериозен, колкото бактериалния или гъбичния менингит, но някои вируси причиняват тежка инфекция. Честите вируси, които обикновено причиняват леко заболяване, включват:

 • Не-полиомиелитни ентеровируси. Тези вируси причиняват повечето случаи на вирусен менингит в Съединените щати. Те причиняват много видове инфекции, включително настинки. Много хора ги заразяват, но много малко получават менингит. Вирусите се разпространяват, когато бебето ви влезе в контакт със заразени изпражнения или устни секрети.
 • Грип. Този вирус причинява грип. Разпространява се чрез контакт със секрети от белия дроб или устата на човек, заразен с него.
 • Вируси на морбили и паротит. Менингитът е рядко усложнение на тези много заразни вируси. Те лесно се разпространяват чрез контакт със заразени секрети от белите дробове и устата.

Вирусите, които могат да причинят много тежък менингит, включват:

 • Варицела. Този вирус причинява варицела. Лесно се разпространява при контакт с човек, заразен с него.
 • Вирус на херпес симплекс. Бебето обикновено го получава от майка си в утробата или по време на раждане.
 • Вирус на Западен Нил. Това се предава чрез ухапване от комар.

Децата под 5 години, включително бебетата, имат по-висок риск от вирусен менингит. Бебетата между раждането и 1-месечната възраст са по-склонни да развият тежка вирусна инфекция.

Бактериален менингит

През първите 28 дни от живота бактериалният менингит най-често се причинява от бактерии, наречени:

 • Група Б стрептокок.Това обикновено се разпространява от майката към нейното бебе при раждането.
 • Грам-отрицателни бацили, като напр Ешерихия коли (E. coli) и Klebsiella pneumoniae.Е. coli може да се разпространи чрез замърсена храна, храна, приготвена от някой, който е използвал банята, без да си измие ръцете след това, или от майка на бебе по време на раждане.
 • Listeria monocytogenes.Новородените обикновено получават това от майка си в утробата. Понякога бебето може да го получи по време на раждането. Майката го получава, като яде заразена храна.

При деца под 5 години, включително бебета на възраст над 1 месец, най-честите бактерии, причиняващи менингит, са:

 • пневмокок. Тази бактерия се намира в синусите, носа и белите дробове. Разпространява се чрез вдишване на въздух, в който човек, заразен с него, киха или кашля. Това е най-честата причина за бактериален менингит при бебета под 2 години.
 • Neisseria meningitidis. Това е втората най-честа причина за бактериален менингит. Разпространява се чрез контакт със секрети от белите дробове или устата на човек, заразен с него. Бебетата на възраст под 1 година са изложени на най-висок риск от това.
 • Haemophilus influenzaeтип b (Hib). Това се разпространява чрез контакт със секрети от устата на човек, който е носител. Носителите на бактериите обикновено не са болни, но могат да ви разболеят. Бебето трябва да бъде в близък контакт с носител за няколко дни, за да го получи. Дори и тогава повечето бебета ще станат само носители и няма да получат менингит.

Гъбичен менингит

Гъбичният менингит е много рядък, защото обикновено засяга само хора със слаба имунна система.

Няколко вида гъбички могат да причинят менингит. Три вида гъби живеят в почвата, а един вид живее около изпражненията на прилепи и птици. Гъбата навлиза в тялото чрез вдишване.

Бебетата, родени преждевременно, които не тежат много, имат по-висок риск от заразяване на кръвта от гъбички, наречени Кандида. Бебето обикновено се заразява с тази гъбичка в болницата след раждането. След това може да пътува до мозъка, причинявайки менингит.

Диагностика на менингит при бебета

Тестовете могат да потвърдят диагнозата менингит и да определят кой организъм го причинява. Тестовете включват:

 • Кръвни култури. Кръвта, извадена от вената на вашето бебе, се разпространява върху специални плочи, върху които се развиват добре бактерии, вируси или гъбички. Ако нещо расте, това вероятно е причината за менингита.
 • Кръвни изследвания. Част от отстранената кръв ще бъде анализирана в лаборатория за признаци на инфекция.
 • Лумбална пункция. Този тест енаричан още гръбначен кран. Част от течността, която заобикаля мозъка и гръбначния мозък на вашето бебе, се отстранява и тества. Слага се и на специални чинии, за да се види дали нещо расте.
 • CT сканиране. Вашият лекар може да направи компютърна томография на главата на вашето бебе, за да види дали има джоб на инфекция, наречен абсцес.

Лечение на менингит при бебета

Лечението на менингит зависи от причината. Бебетата с някои видове вирусен менингит се подобряват без никакво лечение.

Въпреки това, винаги завеждайте бебето си на лекар възможно най-скоро всеки път, когато подозирате менингит. Не можете да сте сигурни какво го причинява, докато Вашият лекар не направи някои тестове, защото симптомите са подобни на други състояния.

Когато е необходимо, лечението трябва да започне възможно най-скоро за добър резултат.

Вирусен менингит

През повечето време менингитът, причинен от не-полиомиелитни ентеровируси, грип и вируси на паротит и морбили, е лек. Въпреки това, малките бебета са изложени на по-висок риск от тежко заболяване. Бебе, което го има, може да се подобри в рамките на 10 дни, без да се нуждае от никакво лечение.

Менингитът, причинен от други вируси, като варицела, херпес симплекс и вирус на Западен Нил, може да бъде сериозен. Това може да означава, че бебето ви трябва да бъде хоспитализирано и лекувано с интравенозни (IV) антивирусни лекарства.

Бактериален менингит

Антибиотиците се използват за лечение на бактериален менингит. Те често се дават чрез IV. Вашето бебе вероятно ще трябва да остане в болницата.

Гъбичен менингит

Гъбичните инфекции се лекуват с IV противогъбични лекарства. Вашето бебе най-вероятно ще трябва да се лекува в болница за месец или повече. Това е така, защото гъбичните инфекции трудно се отърват.

Предотвратяване на менингит при бебета

Ваксините могат да предотвратят много, но не всички видове менингит, ако се прилагат според препоръките на CDC. Никой не е 100 процента ефективен, така че дори бебета, които са ваксинирани, могат да получат менингит.

Имайте предвид, че въпреки че има „менингитна ваксина“, тя е за един специфичен тип бактериален менингит, наречен менингококов менингит. Обикновено се препоръчва за по-големи деца и тийнейджъри в Съединените щати. Не се използва при бебета.

В някои страни като Обединеното кралство бебетата често получават ваксина срещу менингит.

Вирусен менингит

Ваксините срещу вируси, които могат да доведат до менингит са:

 • Грип. Това предпазва от менингит, причинен от грипния вирус. Дава се всяка година, като се започне от 6-месечна възраст. Въпреки че по-малките бебета не получават тази ваксина, тя предлага защита, когато членовете на семейството и другите, които ще бъдат около вашето бебе, са ваксинирани.
 • Варицела. Тази ваксина предпазва от варицела. Първият се дава, когато бебето ви е на 12 месеца.
 • Морбили, паротит, рубеола (MMR). Ако бебето ви се разболее от морбили или паротит, това може да доведе до менингит. Тази ваксина предпазва от тези вируси. Първата доза се дава на 12-месечна възраст.

Бактериален менингит

Ваксините за предотвратяване на инфекции, които могат да доведат до бактериален менингит при бебета, са:

 • Haemophilus influenzae ваксина тип b (Hib). Това предпазва от H. грип бактерии. В развитите страни, като Съединените щати, тази ваксина почти елиминира този тип менингит. Ваксината предпазва бебето от менингит и от това да стане носител. Намаляването на броя на носителите води до имунитет на стадото. Това означава, че дори бебетата, които не са ваксинирани, имат известна защита, тъй като е по-малко вероятно да влязат в контакт с носител. Първата доза се дава на 2-месечна възраст.
 • Пневмококова (PCV13) ваксина. Това предпазва от менингит поради много щамове на пневмокок. Първата доза се дава на 2-месечна възраст.
 • Менингококова ваксина. Тази ваксина предпазва от Neisseria meningitidis. Не се дава рутинно до 11-годишна възраст, освен ако няма проблем с имунната система на бебето или те пътуват до страни, където бактерията е често срещана. Ако случаят е такъв, тогава се дава от 2-месечна възраст.

При стрептокок от група В могат да се дават антибиотици на майката по време на раждане, за да се предотврати получаването на бебето.

Бременните жени трябва да избягват сиренето, приготвено с непастьоризирано мляко, защото то е често срещан източник Листерия. Това помага да се предотврати заразяването на майката Листерия и след това го прехвърли на бебето си.

Следвайте общите предпазни мерки, за да избегнете инфекции и да помогнете за намаляване на риска от получаване на менингит от всякакви бактерии или вируси:

 • Мийте ръцете си често, особено преди боравене с храна и след:
  • използване на банята
  • смяна на памперса на вашето бебе
  • покриване на устата си, за да кихате или кашляте
  • издухване на носа
  • грижа за някой, който може да е заразен или има инфекция
 • Използвайте правилна техника за миене на ръцете. Това означава измиване със сапун и топла вода за поне 20 секунди. Не забравяйте да измиете китките си и под ноктите и пръстените си.
 • Покрийте устата си с вътрешната страна на лакътя или кърпичка всеки път, когато кихате или кашляте. Ако използвате ръката си за покриване, измийте я веднага.
 • Не споделяйте неща, които могат да носят слюнка, като сламки, чаши, чинии и прибори. Избягвайте да целувате човек, който е болен.
 • Не докосвайте устата или лицето си, ако ръцете ви не са измити.
 • Често почиствайте и дезинфекцирайте предмети, които често докосвате, като телефон, компютърна клавиатура, дистанционни управления, дръжки на вратите и играчки.

Гъбичен менингит

Няма ваксини срещу гъбичен менингит. Бебетата обикновено не са в среди, където живеят повечето гъби, така че е малко вероятно да получат гъбичен менингит.

Тъй като обикновено се взема в болницата, използването на рутинни предпазни мерки за инфекция може да помогне за предотвратяване на а Кандида инфекция, която може да доведе до менингит при недоносени бебета с ниско тегло.

Дългосрочни ефекти и перспективи

Менингитът е рядка, но сериозна, животозастрашаваща инфекция. Въпреки това, бебето почти винаги ще се възстанови напълно, когато бъде диагностицирано и лекувано рано.

Ако лечението се забави, бебето все още може да се възстанови, но може да остане с един или повече дългосрочни ефекти, включително:

 • слепота
 • глухота
 • припадъци
 • течност около мозъка (хидроцефалия)
 • мозъчно увреждане
 • трудности в обучението

В CDC изчислява, че 85 до 90 процента от хората (бебета и възрастни) с менингит, дължащ се на менингококови бактерии, оцеляват. Около 11 до 19 процента ще имат дългосрочни ефекти.

Това може да звучи страшно, но казано по друг начин, около 80 до 90 процента от хората, които се възстановяват, нямат дългосрочни ефекти. Изчисленията на CDC 92 процента от децата с менингит, дължащ се на пневмокока, оцеляват.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss