Медиастиноскопия с биопсия

Какво е медиастиноскопия с биопсия?

Медиастиноскопия с биопсия е малка хирургична процедура, която събира проби от лимфни възли. Лимфните възли са групи от клетки, които играят ключова роля в борбата с вирусите и бактериите в тялото ви. Хирург взема тъканната проба от гърдите ви.

Хирургът вкарва малък инструмент със светлина – наречена медиастиноскоп – през разрез в гърлото ви. Те го прокарват под гръдната ви кост (нагръдник) и го преместват в зоната между белите дробове. По време на биопсията ще бъдете под обща анестезия.

Тестът търси всякакви аномалии и взема една или повече малки тъканни проби, наречени биопсии. Лабораторните техници изследват и оценяват биопсиите в лаборатория. Този тест обикновено проверява за рак.

Защо се нуждая от медиастиноскопия с биопсия?

Вашият лекар може да нареди медиастиноскопия с биопсия по няколко причини. Те може да искат да:

  • вижте дали рак на белия дроб се е разпространил в лимфните възли
  • проверете за други лимфни ракови заболявания, включително болест на Ходжкин или лимфом
  • идентифициране на инфекции, като туберкулоза

Лекарите често използват медиастиноскопия, за да разберат докъде са напреднали белодробните или други видове рак. Това е известно също като поставяне на рака или определяне на какъв етап е достигнал вашият рак. Тази информация може да помогне на Вас и Вашия лекар да изберете най -подходящия курс на лечение.

Лекарите основават стадия на всеки вид рак на няколко фактора. Те включват:

  • размера на първичния тумор
  • дали ракът е налице в отдалечени части на тялото
  • дали са засегнати лимфните възли

Как се извършва медиастиноскопия с биопсия?

Хирургически екип ще извърши вашата медиастиноскопия в болница или амбулаторен хирургичен център.

Не бива да ядете или пиете нищо след полунощ в деня преди теста, ако Ви посъветват да не го правите. Не забравяйте да пристигнете на мястото на операцията в определеното време.

След като се регистрирате, ще бъдете отведени в частна стая или кабинет, където ще бъдете помолени да свалите дрехите и бижутата си и да облечете болнична рокля (може да е добра идея да оставите бижутата у дома, за да предотвратите загуба). След това медицинската сестра ще започне IV в ръката, китката или ръката ви. Може да почувствате кратка, остра болка, когато медицинската сестра вкара иглата, но дискомфортът бързо ще отшуми. Медицинската сестра ще залепи интравенозното лекарство на място, за да не го извадите случайно.

Когато дойде време за вашата процедура, медицинска сестра или техник ще ви отведе в операционната на детско креватче с колела, наречено кабинка.

След като сте в операционната, ще лежите по гръб на операционната маса. След това анестезиолог ще инжектира лекарство във вашата интравенозна интравенозна терапия, което ще ви постави в дълбок сън. Няма да почувствате болка по време на процедурата. След като изпаднете в безсъзнание, лекарят ще постави гъвкава тръба в устата ви и ще я маневрира в белите дробове, за да ви помогне да дишате.

След това хирургът ще направи разрез в основата на гърлото ви и ще вкара медиастиноскопа в пространството между белите дробове.

Те ще изследват района визуално. Хирургът също ще отстрани малко парче тъкан от лимфните възли и от всяка друга област, която изглежда възпалена, заразена или по друг начин анормална.

Когато този процес приключи, хирургът ще изтегли медиастиноскопа, ще извади дихателната тръба от белите дробове и ще зашие разреза. Тъканните проби ще отидат в лабораторията за анализ.

Ще се събудите в стаята за възстановяване. Персоналът там ще ви предложи обезболяващи и ще следи жизнените ви показатели, за да се увери, че те остават стабилни. Ако нямате никакви усложнения, можете да се приберете вкъщи в рамките на няколко часа.

Гърлото ви вероятно ще се почувства подуто и нежно за няколко дни и може да ви боли да говорите или да преглъщате. Говорете с Вашия лекар за най -добрите лекарства за справяне с всяка болка.

Какви са усложненията, свързани с медиастиноскопията с биопсия?

Всеки път, когато получите обща анестезия, рискувате да получите алергична реакция към лекарството. Това може да доведе до затруднено дишане.

Най -сериозният риск по време на тази операция е случайното пробиване на кръвоносните съдове, което може да доведе до кръвоизлив, който може да бъде фатален. Това усложнение обаче е изключително рядко.

Какво означават резултатите?

Когато лекарите разглеждат биопсиите, те ще изследват размера и формата на клетките във вашата тъкан. Това ще определи дали те са нормални (доброкачествени) или злокачествени (ракови). Този тип изследване на молекулярни клетки се нарича цитология.

Ако проблемът е инфекция, те ще култивират тъканта, за да идентифицират наличните микроорганизми и да изберат най -добрите лекарства за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss