Масло от черен дроб на треска за деца: 5 здравословни ползи

Маслото от черен дроб на треска може да намали възпалението, да насърчи мозъчната функция, да подобри зрението и да засили имунната система.

Маслото от черен дроб на треска е богато на хранителни вещества масло, направено от черния дроб на няколко вида риба треска.

Съдържа големи количества витамини А, D и омега-3 мастни киселини и се използва от векове за укрепване на здравето на имунната система и предотвратяване на рахит. Рахитът е заболяване на костите при деца, причинено от липса на витамин D. Но ползите за здравето от маслото от черен дроб на треска може да не свършват дотук. Счита се също, че мощният състав на маслото от черен дроб на треска, богат на хранителни вещества, намалява възпалението, насърчава мозъчната функция, подобрява зрението и укрепва имунната система.

Въпреки че яденето на пресни дробове от риба треска вероятно няма да е апетитно за вашите деца, много родители все още смятат, че е важно да се възползвате от укрепващите здравето ефекти на маслото от черен дроб на треска. Прочетете, за да разберете най-обещаващите ползи от маслото от черен дроб на треска за вашите деца и по-важното как да ги накарате да го приемат.

Какво е масло от черен дроб на треска?

Треска е общоприетото наименование за риба от рода Гадус. Най-известните видове са атлантическата треска (Гадус морхуа) и тихоокеанската треска (Gadus macrocephalus). Вареното месо от риба е популярно ястие в целия свят, въпреки че рибата треска е по-известна със своя черен дроб.

Маслото от черен дроб на треска е точно това, което звучи: маслото, извлечено от черния дроб на рибата треска. Маслото е известно в традиционния фолклор като лек за широк спектър от различни здравословни проблеми. Изследванията показват, че е един от най-богатите източници на витамини А и D, както и на омега-3 мастни киселини, включително ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

Ползите за здравето

1. Предотвратяване на рахит

В един момент от време рахитът е често срещано заболяване на костите, причинено от тежък дефицит на витамин D. При рахит костите не успяват да се минерализират, което води до меки кости и деформации на скелета при деца, включително:

 • наведени крака
 • дебели китки и глезени
 • проектирана гръдна кост

Най-добрият източник на витамин D е слънчевата светлина, но хората, които живеят в северните ширини, често не получават много слънце през зимните месеци. Преди откриването на маслото от черен дроб на треска много деца страдаха от деформирани кости. След като майките започнаха да включват масло от черен дроб на треска в ежедневието на детето си, честотата на рахита намаля драстично.

През 30-те години на миналия век хората в Съединените щати започват да обогатяват млечното си мляко с витамин D. Капките с витамин D за деца също са широко достъпни. Заедно с използването на масло от черен дроб на треска, тези промени превърнаха рахита в рядко заболяване в Съединените щати, но днес се наблюдават няколко случая. Рахитът все още е основен проблем за общественото здраве в много развиващи се страни.

2. Намаляване на риска от диабет тип 1

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, което обикновено се среща при деца, но точната му причина не е известна. Изследване, проведено в Норвегия, показва, че приемането на масло от черен дроб на треска през първата година от живота може да бъде свързано с по-нисък риск от диабет тип 1. Ефектът може да се дължи на високото съдържание на витамин D в маслото от черен дроб на треска.

А мета-анализ от 11 различни проучвания установяват, че децата, които са приемали добавки с витамин D през първата си година от живота си, включително масло от черен дроб на треска или добавка с витамин D, имат значително по-нисък риск от диабет тип 1.

Други проучвания сочат дефицита на витамин D на майката като виновник за диабет тип 1. В една статия изследователите откриха, че шансовете за диабет тип 1 са повече от два пъти по-високи при деца, чиито майки имат най-ниски нива на витамин D, в сравнение с деца на майки с високи нива на витамин D.

Въпреки че са проведени ограничени изследвания, всички горепосочени проучвания показват възможни асоциации. Все още няма достатъчно доказателства, които да покажат, че дефицитът на витамин D определено е свързан с диабет тип 1 или че маслото от черен дроб на треска може да намали риска. Необходими са повече изследвания.

3. Предотвратяване на инфекции

Маслото от черен дроб на треска може да означава по-малко пристъпи на настинка и грип за вашето дете и по-малко пътувания до лекар. Теоретизира се, че засилването на имунната система идва от високото съдържание на витамин D в маслото, въпреки че изследванията все още не са показали това. В изследване, публикувано в Вестник на Американския колеж по хранене, добавките с масло от черен дроб на треска намаляват пътуванията до лекар за заболявания на горните дихателни пътища с 36 до 58 процента.

4. Защита на зрението

Маслото от черен дроб на треска е богато на витамини А и D. И двата витамина са от съществено значение за поддържане на здраво зрение в дългосрочен план. Витамин А е особено важен за запазване на нормалното зрение. Освен това е антиоксидант и може да предотврати увреждането, което води до глаукома. Глаукомата е очно заболяване, което може да увреди зрителния нерв. Това може да доведе до загуба на зрението или дори до слепота. учените изследват връзката между добавките с масло от черен дроб на треска и глаукомата.

Смята се, че високото съдържание на омега-3 мастни киселини в маслото от черен дроб на треска може да помогне за подобряване на притока на кръв към очите, поддържайки зрението на децата ви силно и здраво за дълго време.

5. Намаляване на депресията

Маслото от черен дроб на треска е богато на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват симптомите на депресия при хора, страдащи от тежка депресия. Голямо проучване сред над 20 000 души в Норвегия разкрива, че възрастните, които редовно приемат масло от черен дроб на треска, са с приблизително 30% по-малко вероятно да имат симптоми на депресия, отколкото тези, които не го правят. Изследванията също така показват, че омега-3 мастните киселини могат да подобрят общото настроение и мозъчната функция.

Накарайте децата си да го приемат

Сега, когато знаете възможните ползи, тук идва трудната част: да накарате децата си да го приемат. Рибата не е точно любима храна за повечето деца, но просто трябва да намерите това, което работи за вас и вашето семейство.

Опитайте тези съвети и трикове, за да накарате децата си да приемат масло от черен дроб на треска:

 • Опитайте таблетки с масло от черен дроб на треска за дъвчене.
 • Купете ароматизирана марка. Нотки на женско биле, джинджифил, канела или мента могат да помогнат за маскирането на рибения вкус.
 • Смесете го в смути или силен кисел сок.
 • Смесете го с мед или малко кленов сироп.
 • Добавете го към домашно приготвени салатни дресинги.
 • Вземете го с децата си! Превръщането му в семейна рутина може да помогне да убедите децата си да опитат.

Къде да го купя

Маслото от черен дроб на треска е бледожълта и полупрозрачна течност с миризма на риба. Производителите често добавят плодови аромати и мента, за да го направят по-привлекателен. Можете да закупите масло от черен дроб на треска в повечето аптеки и дрогерии, както и онлайн. Произвежда се в течни форми, капсули и подходящи за деца таблетки за дъвчене. Вижте следните продукти на Amazon за вашите деца:

 • Carlson for Kids Масло от черен дроб на треска с вкус на лимон
 • Carlson for Kids Масло от черен дроб на треска с вкус на дъвка
 • Mason Vitamins Healthy Kids Масло от черен дроб на треска и витамин D с вкус на портокал за дъвчене

Рискове

Маслото от черен дроб на треска може да разреди кръвта, така че хората, приемащи антикоагуланти или други лекарства, които разреждат кръвта, не трябва да го приемат поради риск от кървене. Не приемайте масло от черен дроб на треска, ако сте бременна.

Маслото от черен дроб на треска обикновено се счита за безопасно, стига детето ви да го приема в препоръчителните количества, както е посочено на етикета на продукта. Винаги говорете с Вашия лекар и четете внимателно етикетите на продуктите, преди да вземете нова добавка. Страничните ефекти на маслото от черен дроб на треска включват лош дъх, киселини, кървене от носа и оригване с рибен вкус („рибно оригване“). Никога не се опитвайте да принуждавате бебето или малко дете да приемат добавка на маслена основа, тъй като те могат да се задавят и да я вдишат в белите си дробове.

Вземането за вкъщи

Маслото от черен дроб на треска е уникален пакет от жизненоважни хранителни вещества. От укрепване на костите, до предотвратяване на автоимунни заболявания и инфекции, до подобряване на зрението на вашето дете, някои смятат, че ползите от маслото от черен дроб на треска са твърде важни, за да го пренебрегнат.

Тъй като типичната детска диета често не успява да получи адекватни нива на витамини A и D и омега-3 мастни киселини, маслото от черен дроб на треска може да бъде липсващият фактор в здравето на вашето дете. Както при всяка добавка, обаче, говорете с педиатъра на детето си, преди да дадете масло от черен дроб на треска на детето си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss