Лимфом на дебелото черво: диагноза, симптоми, лечение

Колоректалният лимфом е форма на рак на дебелото черво, който започва в лимфните възли. Хората с лимфом на дебелото черво обикновено се нуждаят от комбинация от химиотерапия, операция и радиация.

Според Американско общество за борба с рака106 970 нови случая на рак на дебелото черво се очакват през 2023 г. Един вид рак, който може да засегне дебелото черво, е лимфомът.

Колоректалният лимфом или лимфомът на дебелото черво е потенциално фатално състояние, което често се открива едва след като вече е достигнало по-напреднал стадий.

Независимо дали сте били диагностицирани с колоректален лимфом или се притеснявате, че може да го получите, важно е да обсъдите препоръки за следващите стъпки с вашия здравен екип. Събрахме информация, за да ви помогнем да се почувствате подготвени за тези дискусии.

Колко сериозен е лимфомът на дебелото черво?

Лимфомът на дебелото черво е изключително сериозен и потенциално животозастрашаващ. Дифузен едроклетъчен В лимфом (DLBCL) е подгрупата лимфоми, които най-често се наблюдават в дебелото черво. Състои се от клетки, които се размножават бързо и са по-агресивни от други тип В-клетъчни лимфоми.

Освен това колоректалния рак е трета водеща причина смъртни случаи от рак при мъже и жени. Въпреки че процентът на хората, умиращи от рак на дебелото черво, е бил намаляващи благодарение на подобрените методи за откриване и възможности за лечение, това все още е много сериозно.

Лимфомът същото ли е като рак на дебелото черво?

Колоректалният лимфом е един вид рак на дебелото черво и започва в лимфните възли.

Лимфомът е общ термин за рак, който започва в лимфната система. Въпреки че много видове рак могат да се разпространят в лимфните възли, само тези, които започват в лимфоидната тъкан, се считат за лимфоми.

Лимфоидната тъкан може да бъде открита в цялото тяло, което позволява на лимфома да се образува на много места. Приблизително 40% екстранодален лимфом се откриват в стомашно-чревния тракт. Въпреки това, лимфомът с произход от дебелото черво все още е много рядък, представляващ само 1% или по-малко на рак на дебелото черво.

Какви са симптомите?

Симптомите на колоректален лимфом обикновено се развиват след образуването на тумор.

След като се развие тумор, може да изпитате:

  • болка в корема
  • необяснима загуба на тегло
  • стомашно-чревно кървене или кървави изпражнения

Ако има запушване, може също да изпитате гадене и повръщане. Въпреки това, един от начините, по които колоректалният лимфом се различава от другите видове рак на дебелото черво, е че чревната обструкция и перфорациите са редки, тъй като туморите са гъвкави и меки.

Как се диагностицира лимфомът на дебелото черво?

Диагнозата на колоректален лимфом е трудна, тъй като този вид рак на дебелото черво може да се появи без симптоми.

Ето защо е важно да обмислите скрининг за рак дори преди да имате симптоми. Това е особено вярно между на възраст 50 и 70 годиникогато може да сте най-често засегнати от колоректален лимфом.

Ако изпитвате симптоми като коремна болка и кървави черва, Вашият лекар може да извърши физически преглед, за да търси коремни маси и уголемени органи. Вашият лекар може също така да извърши дигитален ректален преглед, за да усети за необичайни области в ректума.

В допълнение към физическия преглед, Вашият лекар вероятно ще поиска допълнителни тестове като колоноскопия или ултразвук. Компютърна томография (КТ) или двойна контрастна бариева клизма с рентгенови лъчи често се използват за идентифициране на колоректални лимфоми.

Ако се открие маса, Вашият лекар обикновено ще вземе биопсия и ще проведе генни и протеинови тестове върху тъканната проба. Ако ракът бъде потвърден от биопсия, може да се поискат MRI сканиране, рентгенови лъчи и кръвни изследвания, за да се види каква част от тялото е засегната.

Лечение

Няма едно стандартно лечение за първичен лимфом на дебелото черво, тъй като трябва да се вземат предвид много различни фактори като вашите симптоми и доколко се е разпространил ракът.

Лечението на лимфома на дебелото черво може да включва:

  • химиотерапия
  • радиация
  • операция

Хирургията е основен метод на лечение в случаите, когато има обструкция, перфорация или кървене. В някои случаи лекарите са в състояние да диагностицират преди операцията и лекувайте лимфома с химиотерапия в комбинация с имунотерапия.

Ако има тумор, който трябва да бъде отстранен, лекарите често премахват частта от дебелото черво с тумора и след това свързват отново краищата на дебелото черво.

В повечето случаи хората се подлагат на операция за отстраняване на тумора, последвана от химиотерапия. В някои случаи може да се препоръча радиация, за да се предотврати образуването на нови тумори.

Какви са перспективите за колоректален лимфом?

Тъй като симптомите често се появяват толкова късно, половината на колоректалните лимфоми не се идентифицират, докато вече не са в стадий 4. До този момент е вероятно ракът вече да е метастазирал или да се е разпространил в други органи. Това го прави по-трудно за успешно лечение.

А преглед на проучванията показва, че когато се използват заедно, хирургията и химиотерапията увеличават средното време на преживяемост от 36 на 53 месеца. Без химиотерапия честотата на рецидивите след операция също е по-висока.

Едно проучване в прегледа установи това 83% от пациентите с колоректален лимфом са живели 10 или повече години, ако лимфомът не се е разпространил или метастазирал и операцията е била последвана от химиотерапия.

Ранното откриване на лимфом в дебелото черво може да подобри шансовете ви за оцеляване. Въпреки че симптомите често не се появяват, докато не се е образувал тумор, инструментите за скрининг като колоноскопия могат да помогнат за по-ранното идентифициране на рак на дебелото черво.

Ако имате фамилна анамнеза за рак на дебелото черво, важно е да говорите с Вашия лекар дали ще имате полза от скрининга и как можете да намалите шансовете си да получите рак.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss