Лечение на преждевременно раждане: НСПВС (индометацин)

Индометацин за преждевременно раждане

Нормалната бременност продължава приблизително 40 седмици. Докато повечето бременни жени раждат на 40-седмичната граница, някои жени започват раждане малко по-рано. Преждевременното раждане се характеризира с контракции, които започват да отварят шийката на матката на бременната преди 37-седмичната точка.

Ако преждевременното раждане не бъде спряно, бебето ще се роди рано или преждевременно. Недоносените бебета често се нуждаят от допълнителни грижи след раждането и понякога имат дългосрочни здравословни проблеми, които могат да засегнат целия им живот. Колкото по-рано по време на бременността се роди бебето, толкова по-вероятно е бебето да има физически или умствени увреждания.

Лекарите често се опитват да предотвратят преждевременно раждане, като предписват лекарство против контракции, наречено токолитик. Токолитиците могат да забавят раждането с няколко дни. През този период лекарите могат да предписват други лекарства, за да гарантират, че бебето се роди възможно най-здраво.

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) са вид токолитик. НСПВС включват ибупрофен (Motrin) и индометацин (Indocin). Индометацинът е най-често използваното НСПВС при преждевременно раждане. Може да се приема през устата или да се прилага през вена (интравенозно). Може да се използва самостоятелно или в комбинация с други токолитици, като магнезиев сулфат.

Индометацин е особено ефективен през втория и началото на третия триместър. Може дори да бъде полезен при жени, които продължават да имат контракции, след като им е даден магнезиев сулфат. В повечето случаи обаче индометацин не трябва да се използва повече от два до три дни наведнъж.

Как действа индометацин?

Ефектите от раждането върху тялото са подобни на тези от възпалението. Раждането има ефекти върху тялото, подобни на тези при възпаление. Когато бременните жени започват да изпитват контракции на матката, тялото започва да отделя повишени количества простагландини и цитокини. Простагландините са мазнини, произвеждани в местата на увреждане на тъканите, а цитокините са протеини, свързани с възпалението. НСПВС могат да попречат на тялото да освобождава простагландини и цитокини и в резултат на това да забавят преждевременното раждане, когато се прилагат в началото на преждевременното раждане.

Колко ефективен е Индометацин?

Индометацин може да намали броя и честотата на контракциите, но този ефект и продължителността му варират при различните жени. Както всички токолитични лекарства, индометацинът не предотвратява или забавя последователно преждевременното раждане за значителен период от време.

Въпреки това, проучвания са показали, че индометацин може да забави раждането с 48 часа до седем дни, в зависимост от това колко бързо се приема лекарството. Това може да не изглежда много време, но когато индометацин се прилага заедно със стероиди, това може значително да намали риска от здравословни проблеми при бебето. След 48 часа стероидите могат да подобрят белодробната функция на бебето и да увеличат шансовете му за живот с 40 процента.

Индометацин може също да се използва за забавяне на раждането при жени с къса шийка или с излишък от околоплодна течност. И в двата случая използването на индометацин като токолитично средство обикновено е успешно. Това обаче идва с някои рискове за майката и бебето.

Какви са възможните странични ефекти на индометацин?

За Майката

Индометацинът причинява лошо храносмилане при много жени. Този ефект може да бъде намален чрез прием на индометацин с храна или прием на антиацид.

Други потенциални странични ефекти включват:

 • световъртеж
 • киселини в стомаха
 • гадене
 • повръщане
 • вагинално кървене
 • излишък от околоплодна течност
 • възпалена стомашна лигавица

За Бебето

Индометацин има два потенциално сериозни странични ефекта за плода. Това може да причини намаляване на урината, която плодът произвежда, и може да промени начина, по който кръвта циркулира през тялото на плода.

Ако плодът произвежда намалено количество урина, количеството на околоплодната течност в утробата също може да бъде намалено. Амниотичната течност е течността, която заобикаля плода. Той е много важен за развитието на плода. Намаляването на амниотичната течност изглежда се случва най-често при майки, които използват индометацин повече от два дни. През това време нивата на околоплодната течност трябва да се проверяват редовно с ултразвук, който е машина, която използва звукови вълни за създаване на изображения на вътрешността на тялото. Количеството на околоплодната течност почти винаги се връща към нормалното си след спиране на индометацин.

Индометацинът може също да причини затваряне на дуктус артериозус, основен кръвоносен съд, преди бебето да се роди. Това може да причини сериозни здравословни проблеми на бебето след раждането. Въпреки това, дуктусът обикновено не се затваря преждевременно, когато индометацин се използва за по-малко от 48 часа. Също така е по-малко вероятно да бъде проблем преди 32 седмици от бременността. Ако майката приема индометацин повече от два дни, от решаващо значение е да се провери ултразвукът на сърцето на бебето, за да се уверите, че кръвоносният съд не е бил засегнат.

Други нежелани реакции, които могат да се появят при бебето, включват:

 • кървене в сърцето
 • високо кръвно налягане
 • проблеми с бъбреците
 • жълтеница или пожълтяване на кожата и бялото на очите

Употребата на индометацин може също да увеличи риска на бебето от развитие на сериозни заболявания, като:

 • некротизиращ ентероколит, което е сериозно чревно заболяване
 • интравентрикуларен кръвоизлив или кървене в мозъка
 • перивентрикуларна левкомалация, която е вид мозъчно увреждане

Има ли жени, които не трябва да приемат индометацин?

Жените, които са бременни повече от 32 седмици, трябва да избягват приема на индометацин, като се има предвид потенциалът от сърдечни проблеми при бебето. Жени с анамнеза за язви, нарушения на кървенето или бъбречни или чернодробни заболявания също трябва да избягват приема на индометацин.

Тъй като индометацинът е НСПВС, бременните жени трябва да говорят с лекарите си за други рискове, свързани с употребата му. Тези, които често приемат НСПВС, особено за продължителен период от време, са изложени на по-висок риск от инфаркт или инсулт. Не забравяйте да уведомите Вашия лекар, ако вие или някой от вашето семейство някога сте имали:

 • сърдечен удар
 • удар
 • сърдечно заболяване
 • висок холестерол
 • високо кръвно налягане
 • диабет

Също така е важно да кажете на Вашия лекар, ако пушите, защото тютюнопушенето може да увеличи рисковете от определени здравословни състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss