Лечение на нисък тестостерон: Axiron срещу AndroGel

Въведение

Axiron и AndroGel са търговски марки за синтетичен (изработен от човека) тестостерон, който може да се използва за лечение на ниски нива на тестостерон.

И двете лекарства са ясни, локални лекарства. Основната разлика между марките е местоположението на тялото ви, където прилагате всяко лекарство. Леките разлики между формите и силните страни може да направят една опция по-удобна за вас.

Относно тестостерона

Тестостеронът е мъжки хормон, който стимулира развитието на определени биологични черти. Те включват:

 • сексуално желание
 • растеж на косата
 • развитието на мускулна маса и сила

Ниските нива на тестостерон могат да повлияят на всички тези черти и също могат да доведат до депресия при някои мъже.

Намалените нива на тестостерон са естествена част от стареенето при мъжете. Ниските нива на тестостерон обаче могат да се появят и по различни други причини. В тези случаи Вашият лекар може да реши, че лечението е подходящо.

Axiron срещу AndroGel за нисък тестостерон

Axiron и AndroGel са лекарства, които могат да помогнат за повишаване на нивата на тестостерон. И двете лекарства съдържат една и съща активна съставка, но формите, силата и методите на приложение на тези две лекарства се различават леко. Вие също трябва да вземете предпазни мерки, за да избегнете прехвърляне на лекарството, когато използвате което и да е лекарство.

Приложение

И двата продукта са лекарства за локално приложение, което означава, че ги прилагате върху кожата си. Не прилагайте нито едно лекарство към гениталиите, гърдите или гърба. Ако приложите лекарството си на някое от тези места, правилното количество от лекарството може да не се абсорбира. Винаги измивайте добре ръцете си след прилагане на някое от лекарствата.

Избягвайте плуване, миене или силно изпотяване до шест часа след прилагане на AndroGel 1% сила. За AndroGel 1,62% сила и за Axiron избягвайте тези дейности до два часа след нанасяне.

Axiron

Axiron е бистър разтвор в бутилка с помпа, която дава 30 милиграма (mg) на помпа. Предлага се с капачка за приложение, която използвате, за да приложите разтвора. Можете да изпомпвате разтвора в капачката. Трябва да прилагате една доза Axiron всеки ден в областта на подмишниците. Кожата в областта на подмишниците е сравнително тънка. Лекарството може бързо да се абсорбира през кожата и след това в кръвта.

Когато сте приложили Axiron, втрийте го с капачката за приложение, а не с пръстите си. Докосването на разтвора директно, докато го прилагате, може да доведе до абсорбиране на твърде много от лекарството в кръвния ви поток. Освен това може да ви улесни да прехвърлите лекарството на някой друг. Трябва да изплакнете и подсушите капачката след всяко нанасяне, както и да измиете ръцете си със сапун и вода.

Ще получите най-добри резултати, ако прилагате Axiron по едно и също време всеки ден, веднага след душ. Ако използвате дезодорант, нанесете го преди да приложите Axiron.

AndroGel

AndroGel е прозрачен гел. Помпата отделя единична доза от 12,5 или 20,25 mg всеки път, когато я натиснете. Пакетите с гел се предлагат в една или две дози в следните концентрации:

 • 20,25 mg
 • 25 мг
 • 40,5 mg
 • 50 мг

Прилагате по една доза всеки ден върху раменете, горната част на ръцете или корема. Нанесете AndroGel с длан и го масажирайте.

Пренос на наркотици

Можете случайно да прехвърлите всяко лекарство на някой друг, ако го докоснете след прилагането му. Ако ще имате контакт кожа до кожа с някого, уверете се, че той не докосва мястото на приложение, докато не го измиете със сапун и вода. Особено важно е да избягвате прехвърлянето на тестостерон на жени или деца.

Тези лекарства са анаболни стероиди. Те могат да причинят вредни физически и психологически ефекти. Жените, които влизат в контакт с терапии с тестостерон, могат да развият акне и мъжки характеристики, като увеличаване на окосмяването по тялото и лицето. Децата, които са рутинно изложени на Axiron или AndroGel, могат да проявят агресивно поведение или да получат ранен пубертет или подуване на гениталиите.

Странични ефекти

AndroGel и Axiron могат да причинят едни и същи странични ефекти. Някои нежелани реакции са леки и ще изчезнат сами, след като тялото ви свикне с лекарството.

Дразненето на кожата на мястото на приложение е често срещан страничен ефект. Други могат да включват:

 • повишено акне
 • главоболие, особено в началото на лечението
 • диария, особено в началото на лечението
 • повишени липиди в кръвта, което изисква лабораторно изследване от лекар

Може да се появят и мускулни болки или болки в гърба. Въпреки това е рядкост.

По-сериозните нежелани реакции са редки, но могат да включват:

 • хипертония
 • промени в настроението
 • раздразнителност
 • проблеми с дишането или признаци на алергия към лекарството
 • кръвни съсиреци
 • подуване на глезените или краката, което може да показва кръвен съсирек или сърдечна недостатъчност
 • продължителни или чести ерекции
 • проблеми с уринирането

Проблемите с уринирането могат да бъдат признак на увеличена простата или рак на простатата. Терапията с тестостерон може да повиши нивата на вашия простатен-специфичен антиген (PSA) и да причини простатит, което е възпаление на простатата ви.

Важно е да уведомите Вашия лекар, ако се появи някоя от тези тежки нежелани реакции.

Ефективност на Axiron и AndroGel

Резултатите от проучването са докладвани в Клинична ендокринология предполагат, че локалните лекарства като Axiron и AndroGel са безопасни и ефективни за повишаване на нивата на тестостерон и подобряване на качеството на живот при мъже с ниски нива на тестостерон. както и да е Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреждава потребителите, че терапията с тестостерон може да увеличи рисковете от инфаркт и инсулт при някои хора. FDA насърчава мъжете да се подлагат на здравно наблюдение, докато използват тези продукти.

Говорете с Вашия лекар

Axiron и AndroGel работят по сходни начини за повишаване на нивата на тестостерон. Основната разлика е частта от тялото, където се прилагат, и времето, преди да можете да намокрите мястото на приложение. Ако имате чувствителна кожа, може да реагирате по-добре на AndroGel, защото можете да въртите между няколко места на приложение, за да предотвратите кожно дразнене.

Независимо кое лекарство използвате за нисък тестостерон, винаги използвайте лекарството според указанията. Проучете възможностите си, преди да започнете лечение, и обсъдете всички притеснения относно лекарството с Вашия лекар. Вашият лекар може да има други причини да избере едно лекарство пред другото.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss