Лечение на коронарна артериална болест: Пълно ръководство

Лечението на коронарна артериална болест обикновено включва комбинация от промени в начина на живот и лекарства като статини или бета-блокери за предотвратяване на усложнения. Тежките случаи може да изискват операция.

Коронарната артериална болест (CAD) се развива, когато се натрупа плака в артериите на сърцето ви. Наричана още коронарна болест на сърцето, експертите смятат CAD за най-често сърдечно заболяване в Съединените щати. Лечението е от съществено значение за предотвратяване на бъдещи инфаркти или сърдечна недостатъчност.

За лечение на CAD лекарят вероятно ще препоръча план, който включва комбинация от лекарства и промени в начина на живот. В тежки случаи може да се наложи операция.

Ето преглед на най-често срещаните възможности за лечение на CAD.

Промени в начина на живот за подпомагане на лечението на коронарната артериална болест

Когато се комбинират с лекарства, промените в начина на живот могат да помогнат за предотвратяване на усложнения от CAD. Лекар може да препоръча следното:

 • Спрете да пушите, ако пушите.
 • Яжте здравословна за сърцето диета.
 • Получавайте редовна физическа активност.
 • Постигнете или поддържайте умерено тегло.
 • Спете достатъчно всяка нощ.
 • Управлявайте стреса.

Лекарства за коронарна артериална болест

Лекарят може да предпише едно или повече от следните лекарства за подпомагане на лечението на CAD. Те третират специфични рискови фактори, които могат да влошат CAD, като висок холестерол, високо кръвно налягане (хипертония) или проблеми със сърдечната дейност. Те също могат да помогнат за намаляване на симптомите, свързани с CAD.

Разредители на кръвта

Разредителите на кръвта, като аспирин, могат да помогнат за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци, които могат да причинят инфаркт или инсулт в бъдеще. Въпреки че са ефективни, разредителите на кръвта също могат да носят шанс за прекомерно кървене.

статини

Лекарите предписват статини за понижаване на холестерола в кръвта. Статините също могат да намалят скоростта на натрупване на плаки в артериите и да помогнат за предотвратяване на бъдещ сърдечен удар.

Лекарят може също да предпише статини, ако сте прекарали възраст 40 и имат рискови фактори за CAD.

Известно е, че статините причиняват нежелани реакции, така че може да се наложи да опитате няколко различни типа, преди да намерите най-поносимия статин за вас. Някои от тези нежелани реакции включват:

 • болка или болезненост в мускулите
 • световъртеж
 • главоболие
 • слабост
 • храносмилателно разстройство
 • проблеми със съня

Бета-блокери

Бета-блокерите могат да помогнат за понижаване на кръвното Ви налягане, като натоварват по-малко сърцето Ви. Американската сърдечна асоциация смята, че идеалното кръвно налягане е 120/80 милиметра живачен стълб (mm Hg) или по-ниско.

Бета-блокерите също помагат, като намаляват сърдечната честота, кръвното налягане и търсенето на кислород от сърцето.

Възможните странични ефекти от тези лекарства включват замаяност, умора и стомашно-чревни проблеми.

Нитрати

Ако изпитвате болка в гърдите (стенокардия), свързана с CAD, лекарят може да предпише нитрати. Известни също като вазодилататори, тези лекарства помагат за облекчаване на симптомите на болка в гърдите чрез разширяване на артериите в сърцето ви.

Поради съдоразширяващите си ефекти, нитратите могат да причинят странични ефекти като зачервяване на кожата, главоболие и световъртеж.

Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE).

Подобно на бета-блокерите, АСЕ инхибиторите могат да помогнат при управлението на кръвното налягане. Те блокират хормоните ангиотензин-2, които могат да причинят стесняване на кръвоносните Ви съдове.

Възможните нежелани реакции включват замаяност, кашлица и проблеми с бъбреците.

Блокери на калциевите канали

Блокерите на калциевите канали (CCB) могат да бъдат друга възможност за хипертония. Тези лекарства действат като отпускат кръвоносните съдове, за да могат да се разширят. CCBs, които лекарите предписват за лечение на CAD и коронарен спазъм, включват:

 • нифедипин
 • верапамил
 • дилтиазем

Подобно на нитратите, CCB могат да причинят леко зачервяване на кожата и главоболие.

Медицински процедури за лечение на коронарна артериална болест

В случаи на CAD, при които натрупването на плака е блокирало артериите ви, може да се наложи операция. Лекарят може да обмисли следните процедури, за да гарантира, че кръвта може да тече към сърцето ви. Както при всяка операция, може да има вероятност от инфекции, кървене и други усложнения.

Перкутанна коронарна интервенция (PCI)

Наричана още сърдечна ангиопластика, лекарят може да препоръча PCI, за да помогне за премахване на плаката и отваряне на артериите ви, за да намали симптомите на ангина. Хирургът може също така да инсталира стент, за да предотврати бъдещо артериално стесняване.

Докато PCI може да помогне за облекчаване на някои симптоми на CAD, тя не предотвратява директно някои от неговите усложнения, включително сърдечна недостатъчност.

Коронарен артериален байпас (CABG)

Може да се нуждаете от CABG или сърдечен байпас, ако сте блокирали артериите в сърцето си. Лекарите обикновено запазват това за само тежка CAD.

По време на CABG хирургът създава байпас в сърцето със здрави артерии и вени. Това помага за подобряване на притока на кръв, като същевременно намалява вероятността от сърдечен удар.

Коронарна ендартеректомия

Лекарите специално препоръчват коронарна ендартеректомия за хора с CAD, които също имат тежка стенокардия, която не реагира на лекарства. По време на процедурата хирург изстъргва натрупаната плака от артериите. Това може да се направи заедно с CABG.

Трансплантация на сърце

Трансплантацията на сърце е най-модерната хирургична опция за CAD. Това включва пълна подмяна на вашето сърце с такова от здрав донор.

Лекарите запазват тази процедура за най-тежките случаи на CAD, когато сърцето е сериозно увредено. Те могат да го използват и в случаи на сърдечна недостатъчност.

Алтернативни лечения за коронарна артериална болест

Докато един Проучване от 2020 г установиха, че използването на алтернативни лечения е често срещано при хора с CAD, липсват клинични изследвания, подкрепящи конкретни лекарства. Важно е да говорите с лекар, преди да вземете витамини, минерали или билкови добавки, като например:

 • витамини от група В
 • добавки с рибено масло
 • фолат
 • магнезий
 • сминдух

Като се има предвид липсата на изследвания в подкрепа на алтернативни средства за защита, важно е да следвате план за лечение, базиран на установени медицински указания.

Предотвратяване на коронарна артериална болест

Здравословният начин на живот може да помогне за предотвратяване на CAD, особено ако имате фамилна анамнеза за заболяването. Помислете за приемане на здравословни за сърцето промени, като например:

 • след програма за упражнения
 • спазване на диета, която се фокусира върху цели храни
 • управление на стреса
 • поддържане на умерено тегло

Спирането на пушенето и ограничаването или избягването на консумацията на алкохол също може да помогне за предотвратяване на това сърдечно заболяване. Прекомерното пиене (консумиране на твърде много алкохол за кратко време) може да увеличи риска от инфаркт. Ако пиете, говорете с лекар колко е безопасно за вас.

Можете също така да помогнете за предотвратяване на CAD чрез лечение и управление на всички основни здравословни състояния, които могат да увеличат риска. Те включват висок холестерол, диабет и хипертония.

Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

Помислете за тези често срещани въпроси относно CAD, които можете да обсъдите допълнително с лекар:

Какво е най-често срещаното лечение на коронарна артериална болест?

Няма едно единствено лечение за CAD, но медицинската терапия е най-добрият вариант.

Много хора използват статини за намаляване на холестерола в кръвта, което допринася за натрупването на плака в техните артерии. Въпреки това може да се нуждаете от допълнителни лекарства в зависимост от това дали имате хипертония или други основни заболявания.

Ако лекарствата не намалят симптомите ви, PCI е следващата стъпка.

Мога ли да живея дълъг живот с коронарна артериална болест?

Нелекуваната или недостатъчно лекувана CAD може да доведе до сериозни и животозастрашаващи усложнения, като сърдечен арест, инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Но ранното откриване и напредъкът в лечението доведоха до подобрена перспектива. Както установи едно проучване от 2022 г., средната 7-годишна преживяемост след сърдечен удар беше 74%.

Какво трябва да избягвате, ако имате коронарна артериална болест?

Експертите препоръчват на хората с CAD да избягват пушенето и пасивното пушене. Те могат също така да препоръчат избягване на храни с високо съдържание на натрий и мазнини, твърде много седене и пиене на алкохол.

Лечението на CAD включва комбинация от лекарства и промени в начина на живот, за да се предотвратят бъдещи усложнения, като инфаркт или сърдечна недостатъчност. По-тежките случаи може да изискват операция за подобряване на функцията на сърцето.

CAD е сложно състояние и няма универсален план за лечение. Обмислете да говорите с лекар за вашите симптоми и рискови фактори, за да можете да измислите план заедно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss