Лечение на деца с болест на Crohn

Според американската фондация Crohn’s и Colitis болестта на Crohn засяга повече от половин милион американци. Повечето са диагностицирани със състоянието през 20-30 -те си години, но някои започват да проявяват симптоми през детството и юношеството. Приблизително 20 % от всички случаи на болестта на Crohn се срещат при деца.

Какво представлява болестта на Crohn?

Болестта на Crohn е възпалително заболяване на червата, което причинява подуване на лигавицата на стомашно -чревния тракт, което влияе върху способността да се смила правилно храната. Възпалението може да доведе до симптоми, включително:

 • коремни спазми
 • прекомерна диария
 • ректално кървене
 • треска
 • умора
 • загуба на апетит

Много деца все още преминават през пубертета, когато са диагностицирани. Това заболяване може потенциално да забави растежа и да отслаби костите.

Опитът да жонглираме с училищните и ежедневните задачи с неочаквани пристъпи на Крон може да бъде предизвикателство за децата. Има лечения, които могат да помогнат на детето ви да се справи със симптомите си и да се справи с последиците от състоянието си.

Лечение на болестта на Crohn при деца

За младите хора, страдащи от болестта на Crohn, е от решаващо значение да се намери лечение, което намалява симптомите, без да причинява вредни странични ефекти. Някои лекарства могат да бъдат по -опасни конкретно за децата. Например, инфликсимаб (Remicade) често се използва за лечение на болестта на Crohn при възрастни.

Инфликсимаб може да бъде ефективен при лечение на възрастни, но е установено, че причинява хепатоспленичен Т-клетъчен лимфом при някои деца, особено при тези, които също приемат някои други лекарства на Crohn. Това е рядък вид рак, който може да бъде животозастрашаващ. Въпреки това, Remicade наскоро беше одобрен от FDA за лечение на деца с умерена до тежка болест на Crohn, които не реагираха добре на други лечения. Лекарят на вашето дете ще ви помогне да прецените рисковете и ползите от това или всяко друго лечение.

Говорете с лекаря на детето си кои лекарства биха били най -добри за облекчаване на симптомите на детето ви. Има различни лекарства, които могат да помогнат на детето ви, без да причиняват сериозни отрицателни ефекти. Понякога е необходима хирургия, когато медикаментозното лечение не успява да овладее симптомите на вашето дете.

Често срещани медицински лечения

Аминосалицилати

Някои от предпочитаните лекарства за лечение на болестта на Crohn при деца са аминосалицилати (5-ASA). Това са група лекарства, които могат да намалят възпалението в стомашно -чревния тракт. Тъй като възпалението често предизвиква появата на симптомите на болестта на Crohn, 5-ASA могат да помогнат за предотвратяване на обостряния.

Тези лекарства обаче имат потенциални странични ефекти, които включват главоболие, коремни спазми и газове. В редки случаи децата, приемащи 5-ASA, изпитват косопад и кожни обриви. Лекарствата също могат да увеличат риска от подуване около сърцето, белите дробове и панкреаса.

Антибиотици

Антибиотиците са друг вид лекарства, които могат да се използват за лечение на деца с болестта на Crohn. Честите антибиотици за Crohn’s включват метронидазол и ципрофлоксацин (Cipro), които се предписват в по -леки дози за деца. Тези лекарства действат, като потискат възпалението в стомашно -чревния тракт, като помагат за намаляване на повторението на симптомите.

Всеки антибиотик идва със собствен набор от възможни странични ефекти. Метронидазол може да причини гадене, повръщане и загуба на апетит. Когато се използва за продължителен период, лекарството може да предизвика и изтръпване в ръцете и краката. Ципрофлоксацин може да причини главоболие, обрив и диария, а в редки случаи може да причини тендинит и разкъсване на сухожилията.

Стероиди

Стероиди под формата на кортикостероиди също могат да бъдат предписани на някои деца с болест на Crohn.

Тези лекарства могат да причинят неприятни странични ефекти, така че рядко са предпочитаният вариант за продължително лечение. Кортикостероидите могат да причинят следните странични ефекти при деца:

 • акне
 • подуване на лицето
 • качване на тегло
 • нежелан растеж на косата
 • промени в настроението
 • промени в личността
 • високо кръвно налягане

Тези странични ефекти обикновено изчезват, когато лекарят намали дозата или премахне детето от кортикостероиди.

Имуносупресори

Имуносупресори или лекарства, които потискат имунната система, като азатиоприн или 6-меркаптопурин, могат да се използват за отбиване или намаляване на употребата на кортикостероиди.

Тези лекарства могат да причинят странични ефекти като:

 • гадене
 • треска
 • обрив
 • възпаление на черния дроб или панкреаса
 • намаляване на белите кръвни клетки и тромбоцитите в кръвта

Имуносупресорите могат да увеличат риска от развитие на лимфом.

Лечение на Крон при деца чрез хранене

Диета

Ако сте предпазливи от потенциалните странични ефекти на повечето лекарства, управлението на симптомите на вашето дете чрез диета и хранене може да бъде най -добрият вариант. За да предотвратите появата на пристъпи, трябва да избягвате да давате на детето си определени храни, които могат да изострят симптомите, включително пикантни храни, боб и евентуално млечни продукти.

Въпреки че много случаи на болестта на Crohn са твърде тежки, за да бъдат лекувани само чрез диета, гарантирането, че детето ви има добре балансирана диета, може да помогне за намаляване на симптомите. Уверете се, че ядат достатъчно постни протеини, плодове и зеленчуци. Също така е важно детето ви да яде храни, съдържащи разтворими фибри, като ябълково пюре, боровинки и овесени ядки. Може да се наложи детето ви също да приема калциеви добавки, ако има слаби кости в резултат на болестта на Crohn. Често се препоръчват и други витаминни и минерални добавки.

Изключително ентерално хранене

Някои семейства успешно са опитали изключително ентерално хранене (EEN), което включва изключителната употреба на специални течни формули, които помагат в борбата с възпалението. Много деца са намерили формулите за неприятни, така че те често трябва да се прилагат чрез епруветка за хранене, вкарана през носа, стомаха или рядко вена.

Въпреки че това е безопасен метод за борба с последиците от болестта на Crohn, може да отнеме значително време, което го прави неудобен за много семейства. Говорете с лекаря на детето си, за да видите дали EEN може да е добър избор за вашето семейство.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss