Лекарства, които могат да причинят обостряне на псориазис

Няколко често предписвани лекарства могат да влошат симптомите на псориазис. Ако мислите, че страдате от псориазис, предизвикан от лекарства, важно е да говорите с вашия здравен екип.

Псориазисът е често срещано кожно заболяване, което се случва, когато имунната ви система атакува собствените ви кожни клетки, карайки тялото да произвежда повече клетки и води до псориатични лезии.

Има много възможни причини за обостряне на псориазис, като стрес, нараняване на кожата и инфекции. Много хора също получават псориазис след прием на определени лекарства.

По-долу са лекарствата, за които е установено, че вероятно предизвикват обостряне на псориазис.

1. АСЕ инхибитори

При високо кръвно налягане се предписват инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE). Те се използват и при управлението на:

 • сърдечно заболяване
 • заболяване на бъбреците
 • диабет

А Мета-анализ за 2021 г проучвания показват, че има значителна връзка между употребата на АСЕ инхибитор и псориазис. Авторите предполагат, че АСЕ инхибиторите повишават нивата на протеина брадикинин в организма. Когато нивата на брадикинин се повишат, някои възпалителни агенти, които причиняват псориазис, също се увеличават.

2. Антималарийни средства

Антималарийните лекарства обикновено се използват за лечение на малария.

Проучване от 2022 г. установи, че антималарийното лекарство хидроксихлорохин е едно от четирите най-добри лекарства, докладвани на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за нежелани реакции при псориазис.

Проучването от 2022 г., посочено по-рано изследвания от 2010 г., които установяват, че антималарийните лекарства влошават псориазиса, като спират ензимите трансглутаминаза в кожата. Това води до производството на повече клетки върху кожата.

3. Бензодиазепини

Бензодиазепиновите рецепторни агонисти (BZRAs) се предписват за редица състояния, включително:

 • тревожни разстройства
 • безсъние
 • гърчове
 • спиране на алкохола

Резултатите от проучване от 2021 г. предполагат, че високите дози BZRA могат да влошат псориазиса при тези с леки форми на заболяването. Проучването отбелязва, че BZRAs могат да повишат някои биомаркери на възпаление, които се наблюдават при хора с псориазис.

4. Бета-блокери

Лекарите обикновено предписват бета-блокери за сърдечни заболявания, като например:

 • хипертония
 • аритмия (неправилен сърдечен ритъм)
 • заболяване на коронарната артерия

Те се използват също за:

 • мигрена
 • треперене
 • безпокойство

Според преглед на литературата от 2020 г. бета-блокерите могат да влошат псориазиса и да предизвикат развитие на псориазис при хора, които не са го имали преди. Тези лекарства влияят на пътищата, участващи в производството на кожни клетки. Бета-блокерите могат също да повлияят на маркерите на възпалението.

5. Биологични

Биологичните лекарства са насочени към част от вашата имунна система. Поради тази прецизност те обикновено причиняват по-малко странични ефекти от други лекарства. Биологичните лекарства се предписват за лечение на редица състояния, включително псориазис.

Има малко убедителни доказателства, че биологичните лекарства причиняват нов или влошаващ се псориазис. Има няколко доклада за случаи, предполагащи „анекдотични асоциации“ между псориазис и няколко специфични биологични лекарства, според преглед от 2017 г.

Друго проучване от 2017 г. на 10 случая на биологично индуциран псориазис предполага, че при някои хора лекарствата могат да предизвикат автоимунен отговор, който води до състоянието на кожата.

6. Имиквимод

Имиквимод е крем за локално приложение, който лекува:

 • брадавици
 • груби кожни петна
 • базалноклетъчни карциноми

Лекарството може да влоши псориазиса при възрастни. Преглед от 2017 г. цитира по-стари изследвания, които свързват имиквимод с влошаване на псориазиса при възрастни и с индуциран от лекарства псориазис при деца.

7. Интерферони

Интерфероните се използват за лечение на:

 • вирусни инфекции
 • някои видове рак
 • автоимунни състояния, като множествена склероза

Те са протеини, произведени от тялото ви и също така прилагани като лекарства.

Терапията с интерферон не се препоръчва при хора с псориазис.

Псориазисът може да бъде предизвикан от вирусни инфекции или кожни рани. Активността на интерферона по време на тези събития може да доведе до псориазис или да влоши съществуващия псориазис. Получаването на терапия с интерферон за различно състояние като множествена склероза също може да причини псориазис.

8. Литий

Литият е лекарство за стабилизиране на настроението, използвано при лечението на биполярно разстройство. Няколко по-стари доклада свързват лития с влошаване на псориазиса и новопоявил се псориазис.

Въпреки че не е напълно разбрано как литият причинява псориазис, по-стари изследвания предполага, че може да намали нивата на инозитол в тялото, жизненоважна захар, участваща в клетъчното сигнализиране.

Може да отнеме около 5 месеца, докато литият влоши псориазиса, и до една година, за да се развие нов псориазис.

9. НСПВС

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) се предлагат под формата на рецепта и без рецепта. Те са обичайни болкоуспокояващи и често се използват от хора с псориазис.

Някои изследвания показват, че дългосрочната употреба на НСПВС може да влоши псориазиса.

В ан по-старо проучване от 2015 г. изследователите съобщават, че хората, които са използвали НСПВС или ацетаминофен редовно в продължение на поне 10 години, са изложени на по-висок риск от развитие на псориазис или псориатичен артрит.

А 2010 хартия отбелязва, че НСПВС могат да причинят натрупване на левкотриени, молекули, които допринасят за възпаление и вероятно причиняват псориазис.

10. Тербинафин

Тербинафин е противогъбично лекарство, което обикновено се използва при гъбични инфекции на ноктите. Това лекарство може да предизвика нов псориазис или да влоши съществуващия псориазис.

Изследователи в проучване от 2017 г. анализираха данни от над 3800 души, които са развили псориазис за период от 6 години. Тези с псориазис са били значително по-склонни от съответните контроли да са използвали тербинафин или итраконазол, друго противогъбично лекарство.

11. TNF инхибитори

Инхибиторите на фактора на туморната некроза (TNF) са лекарства, насочени към TNF, протеин, който причинява възпаление. TNF инхибиторите лекуват възпалителни състояния като:

 • ревматоиден артрит
 • възпалително заболяване на червата
 • псориазис
 • псориатичен артрит

За някои тези лекарства всъщност причиняват или влошават псориазиса. Нов псориазис може да се развие в участъци от кожата, които никога преди не са били засегнати, или човек може да развие нов вид псориазис.

Не е известно как TNF инхибиторите причиняват псориазис. Изследователите обаче имат няколко теории.

 • Хората, приемащи TNF инхибитори, може вече да са изложени на риск от псориазис.
 • Тези лекарства могат да увеличат количеството на определен вид интерферон.
 • Те могат да повишат интерлевкин-23, протеин, който причинява възпаление.
 • Хората, приемащи TNF инхибитори, са изложени на повишен риск от инфекции, а инфекциите също са рисков фактор за псориазис.

Понякога лекарствата, използвани за лечение на определени симптоми или състояния, могат да доведат до нов или влошаващ се псориазис. Понякога леченията, предназначени да помогнат при псориазис, могат да го влошат.

Ако приемате някое от тези лекарства или започнете ново лечение, което изглежда причинява обостряне на симптомите на псориазис, говорете с вашия дерматолог или член на вашия здравен екип. Те могат да ви помогнат да коригирате плана си за лечение, ако е необходимо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss