Лекари и други здравни специалисти, които лекуват остеопороза

Различни здравни специалисти, от ревматолози до гинеколози, могат да лекуват остеопороза и да помогнат за предотвратяване на усложнения, включително фрактури на костите.

Ако не се контролира, остеопорозата може да доведе до загуба на костна маса и да увеличи риска от фрактури. Това важи за първичната остеопороза, която възниква сама по себе си, и вторичната остеопороза, която възниква поради друго състояние.

Няколко вида лекари и други здравни специалисти могат да ви помогнат да управлявате остеопорозата. Най-добрият вариант за вас ще зависи от много фактори, включително всички основни причини за вашата остеопороза и други здравословни нужди, които може да имате.

Ето по-отблизо някои от професионалистите, които могат да помогнат.

Доставчик на първична медицинска помощ

Вашият първичен лекар или семеен клиницист, когото посещавате за общи здравословни проблеми и годишни прегледи, може да бъде добра отправна точка.

В зависимост от техния опит и област на опит, те може да са в състояние да помогнат, като препоръчат съвети за физическа активност, хранене и начин на живот. Те също могат да предписват лекарства.

Дори и да нямат опит в тази област, те могат да предложат насочване към друг специалист, който има.

Ендокринолог

Ендокринологът е специалист по състояния, свързани с хормоните. Хормоналните промени, по-специално намаляването на тестостерона и намаляването на естрогена след менопаузата, играят голяма роля в първичната остеопороза.

Ендокринологът може да помогне за коригиране на хормоналния дисбаланс и да препоръча промени в начина на живот за лечение на остеопороза.

Гериатър

Гериатрите са специализирани в здравни грижи за възрастни хора. Рискът от остеопороза се увеличава с възрастта, така че гериатрите често имат много опит в управлението на остеопороза.

ревматолог

Ревматологът е специалист по мускулно-скелетни и автоимунни заболявания. Те диагностицират и лекуват състояния, засягащи костите и ставите, като използват нехирургични методи.

Те могат да координират лечението ви с физиотерапевт, ортопедичен хирург или друг лекар.

Гинеколог

Гинеколозите са специализирани в женското репродуктивно здраве. Началото на менопаузата води до спад на естрогена, хормон, който играе роля в защитата на вашите кости. Този спад в естрогена може да доведе до остеопороза.

Гинекологът може да предложи насоки за управление на менопаузата и някои от нейните потенциални ефекти, включително остеопороза.

Физиотерапевт

Физиотерапевтът е специалист по движение. Те могат да ви помогнат да подобрите баланса, силата и функцията чрез специфична програма за упражнения.

Те могат да ви помогнат да изберете и завършите подходящи упражнения и дейности, така че да подобрите силата си, докато живеете с остеопороза.

Научете повече за физическата терапия за остеопороза.

Хирург-ортопед

Остеопорозата увеличава риска от фрактури на костите. Ортопедичен хирург лекува костни фрактури, включително тези, които са резултат от остеопороза.

Въпреки че ортопедичен хирург вероятно няма да предложи препоръки за лечение и лечение на остеопороза, може да бъдете насочен към такъв, ако получите фрактура.

Често задавани въпроси

Кой е най-добрият лекар за остеопороза?

Вашият избор на медицински специалист зависи от причината за вашата остеопороза, но вашият първичен медицински специалист е добро място да започнете.

По-добре ли е да посетите ендокринолог или ревматолог за остеопороза?

И ендокринолозите, и ревматолозите могат да предложат изследване, диагностика и лечение на остеопороза. Ревматолозите се специализират в заболяванията на костите и ставите, докато ендокринолозите се специализират в хормоналните дисбаланси.

Къде мога да получа тест за остеопороза?

Специалист по първично здравеопазване или специалист може оценявам вашия баланс, походка и мускулна сила. Те могат също така да поръчат тест за костна минерална плътност, като например двуенергиен рентгенов абсорбциометричен тест (DXA).

Долния ред

Вашият избор на лекар за лечение на остеопороза зависи от личните предпочитания и основната причина за състоянието. Може да започнете с специалист по първична медицинска помощ, който може да ви насочи към специалист, ако е необходимо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss