Лезии на саркома на Капоши: причини и лечение

Саркомът на Капоши е вид рак, който обикновено се появява като обезцветени петна или лезии по кожата ви. Лечението зависи от вида и тежестта на вашето състояние.

Първо описано в 1870 г. от д-р Мориц КапошиСаркомът на Капоши (КС) се характеризира с тъмни петна, които обикновено се появяват по кожата ви.

Хората, които са носители на човешки херпесен вирус 8 (HHV-8) или вирус на човешка имунна недостатъчност (HIV), са най-склонни да развият KS лезии, както и хора от специфични географски области и произход.

Тази статия ще разгледа как изглеждат и се чувстват лезиите на СК, както и кой ги получава и как се лекуват.

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други данни в тази статия, е доста двоичен, вариращ между използването на „мъже“ и „жени“ или „мъже“ и „жени“. Въпреки че обикновено избягваме език като този, конкретността е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и констатациите.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не включват данни за или включват участници, които са били транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Беше ли Ви полезно?

Какви са различните видове сарком на Капоши?

Сега има четири признати форми на KS:

 • Класически KS: Типът, описан за първи път от д-р Капоши, сега е известен като класически или спорадичен КС. Тази форма на заболяването е най-често срещана при по-възрастни мъже, предимно от средиземноморски, източноевропейски (еврейски ашкенази) и южноамерикански произход. При тази разновидност на СК лезиите обикновено се появяват по краката ви. Те могат също да засегнат вашите лимфни възли, храносмилателния тракт или и двете.
 • Ендемичен СК: Този тип KS обикновено се ограничава до хора, живеещи в Африка на юг от Сахара. Засяга най-вече Чернокожи мъже на възраст от 25 до 40 години които не са се заразили с ХИВ. Има широк диапазон на тежест в тази форма, от едва забележима до силно смъртоносна. Може да засегне и двете области на лигавицата (влажната вътрешна обвивка) на кожата ви, като устата или вътрешните органи.
 • Ятрогенен КС: Тази разновидност на СК се появява при хора, които са претърпели трансплантация на твърди органи или лечение с лекарства, които могат да потиснат имунната ви система. Някои от най-често срещаните лекарства за потискане на имунната система, свързани с този тип сарком на сарком, включват циклоспорин, азатиоприн, кортикостероиди и ритуксимаб. Сами по себе си трансплантациите на солидни органи увеличават риска от развитие на този тип СК с 500 пъти. Лезиите, които се появяват с този тип KS, обикновено са ограничени до вашата кожа. Лезиите често избледняват, когато се спре имуносупресивното лечение.
 • Свързан със СПИН или епидемичен СК: Тази форма на KS привлече вниманието с възхода на епидемия от СПИН. ХИВ играе роля в развитието на този тип СК. Този тип може да засегне както кожата, така и вътрешните органи. Лезиите могат да засегнат кожата и вътрешните ви органи и този тип може да доведе до други симптоми като загуба на тегло, треска и диария.

Как изглеждат лезиите от сарком на Капоши?

Лезиите на СК обикновено се появяват на повърхността на кожата ви. Някои разновидности се фокусират върху много определени области на тялото ви. Например, класическите лезии на СК обикновено се появяват по кожата на краката – по-специално по пищялите.

Ендемичният СК може да се насочи към области от кожата ви, които също са лигавични мембрани, като устата ви. Повечето форми на СК могат също да засегнат вашите вътрешни органи, като лимфните възли или храносмилателния тракт.

Оцветяването на лезиите на СК може да варира от червено до кафяво или дори лилаво. Те също могат да се различават по своя профилкато някои лезии се развиват плоски като петна, други повдигнати в a плакаа някои образуват подутини или възли.

Тази фотогалерия предоставя изображения на лезии на Капоши върху различни цветове на кожата.

Какво причинява лезии от сарком на Капоши и кой обикновено ги получава?

Повечето форми на KS са свързани с HHV-8, понякога наричан KS-свързан херпесен вирус (KSHV). В световен мащаб между 1% и 5% от хората се заразяват или носят този вирус, но броят им нараства до между 10% и 20% в някои средиземноморски популации и до 80% в райони на Субсахарска Африка.

Всеки може да бъде засегнат от СК, особено хора, които се лекуват с лекарства за потискане на имунната система или които са имали трансплантации на твърди органи.

Хората, които се заразяват или са носители на HHV-8 или ХИВ, са най-склонни да развият KS лезии, както и хората от определени географски области и произход. Това включва хора, живеещи в Африка на юг от Сахара, Средиземноморието и мъже от Източна Европа от еврейски произход Ашкенази.

Как се лекуват лезиите от сарком на Капоши?

Лечението на СК зависи от конкретния тип и тежест на Вашето състояние.

Ако вашите лезии са резултат от лечение с имуносупресори, прекратяването на лечението може да помогне на лезиите ви да изчезнат. Но спирането или промяната на тези лечения не винаги е опция. Също така няма гаранция, че вашите лезии ще избледнеят.

Лечение на локализирани лезии

Лезиите, които имат ограничено присъствие само на повърхността на кожата ви, понякога могат да бъдат лекувани с локализирани терапии като:

 • хирургично отстраняване
 • замразяване (криохирургия)
 • радиация
 • химиотерапия
 • локално лекарство

Лечение на системни лезии

За хора със СК, който има повече системни ефекти или се е разпространил в множество области на тялото им, обикновено са необходими системни лечения. Тези лечения засягат цялото ви тяло, така че могат да бъдат по-ефективни, ако вашият СК е по-разпространен. Но те също носят риск от допълнителни и евентуално сериозни странични ефекти.

Някои системни лечения, използвани за СК включват:

 • цитотоксични химиотерапии с един агент като паклитаксел и доцетаксел
 • антиретровирусни терапии
 • транс ретиноева киселина
 • лечение с антитела като бевацизумаб (Avastin)
 • имунотерапия

Съществуват и специфични препоръки за лечение за всяка специфична форма на СК.

Лечение на класически KS

Няма добре дефиниран режим на лечение за класическия сарком на сарком. Мониторингът на тяхното състояние без агресивно лечение може да работи за някои хора с неинвазивен или бавно прогресиращ СК. Но химиотерапията с един агент обикновено се използва, когато е необходимо по-интензивно лечение.

Примери за лекарства, които попадат в тази категория, включват:

 • винбластин
 • блеомицин
 • липозомни антрациклини
 • таксани

Лечение на ендемичен СК

Лечението на ендемичния СК може да бъде подобно на класическия СК, когато разпространението и тежестта ви са ограничени. За хора с по-тежък СК обаче лечението може да включва:

 • химиотерапия
 • радиация
 • инхибитори на имунната контролна точка
 • ампутация или хирургично отстраняване

Лечения за ятрогенен СК

При този тип СК, намаляването на степента на потискане на имунната ви система обикновено е предпочитаната форма на лечение. Дори само смяната от едно лекарство на друго може да помогне на вашите лезии да избледнеят или дори да изчезнат напълно.

Лечение на СК, свързан със СПИН

За много хора със СК, свързан със СПИН, антиретровирусната терапия е ефективно лечение. Понякога може да е необходимо допълнително системно лечение в комбинация с антиретровирусна терапия.

Често задавани въпроси относно лезиите на саркома на Капоши

Болезнени ли са лезиите от сарком на Капоши?

КС лезиите обикновено не са болезнено или сърбящо. Но когато лезиите се появят в области на тялото ви, където ограничават функцията ви или блокират течности, могат да се развият проблеми като подуване или кървене.

Заразни ли са лезиите от саркома на Капоши?

Сами по себе си лезиите на СК не са заразни. Но херпесните вируси, които причиняват тези лезии, могат да се предават от един човек на друг чрез неща като слюнка или сексуален контакт.

Лезиите на саркома на Капоши губят ли цвета си при натиск?

Лезиите на СК могат да се развият в различни размери, форми и цветове. Въпреки че външният вид може да се промени с напредването или подобряването на състоянието ви, натискането на лезията не трябва да доведе до промяна на цвета й, както би могло да се случи при натъртване.

Изчезват ли лезиите от сарком на Капоши без лечение?

Някои форми на СК могат да се подобрят без лечение или по-скоро чрез спиране на лечението.

Медикаментите, които потискат имунната ви система, като тези, използвани след трансплантация на солидни органи, са свързани с висок риск от развитие на форма на СК. Ако тези лечения бъдат спрени или понякога дори сменени с друго лекарство, е възможно вашите лезии да се подобрят или дори да изчезнат напълно.

КС е форма на рак на кожата, която рядко се среща преди разпространението на епидемията от СПИН.

СПИН и някои херпесни вируси могат да причинят образуването на тези лезии, а в някои случаи саркомът се разпространява във вашите лимфни възли или вътрешни органи.

Лечението може да включва операция, но по-често се използват химиотерапевтични средства. Говорете с лекар или здравен специалист относно най-добрата стратегия за лечение на вашата конкретна форма на саркома.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss