Левемир срещу Лантус: Прилики и разлики

Диабет и инсулин

Levemir и Lantus са дългодействащи инжекционни инсулини, които могат да се използват за дългосрочно лечение на диабет.

Инсулинът е хормон, който се произвежда естествено в тялото от панкреаса. Той помага за превръщането на глюкозата (захарта) в кръвта ви в енергия. След това тази енергия се разпределя в клетките в тялото ви.

При диабет панкреасът ви произвежда малко или никакъв инсулин или тялото ви не е в състояние да използва инсулина правилно. Без инсулин тялото ви не може да използва захарите в кръвта ви и може да изпита глад за енергия. Излишната захар в кръвта ви може също да увреди различни части на тялото ви, включително кръвоносните съдове и бъбреците. Всеки с диабет тип 1 и много хора с диабет тип 2 трябва да използват инсулин, за да поддържат здравословни нива на кръвната захар.

Левемир е разтвор на инсулин детемир, а Lantus е разтвор на инсулин гларжин. Инсулин гларжин се предлага и като марка Toujeo.

И инсулин детемир, и инсулин гларжин са базални инсулинови формули. Това означава, че те действат бавно, за да понижат нивата на кръвната Ви захар. И двете се абсорбират в тялото ви за 24-часов период. Те поддържат нивата на кръвната захар по-ниски за по-дълго от краткодействащите инсулини.

Въпреки че формулировките са малко по-различни, Levemir и Lantus са много сходни лекарства. Има само няколко разлики между тях.

Използвайте

Деца и възрастни могат да използват както Levemir, така и Lantus. По-конкретно, Levemir може да се използва от хора на 2 години или повече. Lantus може да се използва от хора на 6 или повече години.

Levemir или Lantus могат да помогнат при ежедневното управление на диабета. Въпреки това, може да се наложи да използвате краткодействащ инсулин за лечение на скокове в нивата на кръвната Ви захар и диабетна кетоацидоза (опасно натрупване на киселини в кръвта Ви).

Научете повече: Всичко за диабетната кетоацидоза »

Дозировка

администрация

Както Levemir, така и Lantus се прилагат чрез инжектиране по същия начин. Можете да си направите инжекциите или да накарате някой, когото познавате, да ви ги постави. Инжекцията трябва да влезе под кожата ви. Никога не инжектирайте тези лекарства във вена или мускул. Важно е да въртите местата на инжектиране около корема, горната част на краката и горната част на ръцете. Това ви помага да избегнете липодистрофия (натрупване на мастна тъкан) на местата на инжектиране.

Не трябва да използвате нито едно от двете лекарства с инсулинова помпа. Това може да доведе до тежка хипогликемия (ниска кръвна захар). Това може да бъде животозастрашаващо усложнение.

Свързано четене: Как да поставите подкожна инжекция »

Сила и форми

Вашата първоначална доза от всяко лекарство зависи от спецификата на вашия диабет. Инжекционният разтвор за Levemir и Lantus е 100 единици/mL. И двете се предлагат във флакони от 10 ml. Предлагат се и в инжекционни устройства от 3 ml. Разтворът е бистър и безцветен.

Инжекционните устройства са по-удобни, тъй като разтворът вече е в устройството, което го инжектира. Устройството също има ясни цифрови маркировки, които помагат да се намали вероятността от неправилно дозиране.

Честота

Левемир: Можете да приемате Levemir веднъж или два пъти дневно в зависимост от това колко бързо тялото ви изчиства лекарството. Трябва внимателно да следите нивата на кръвната си захар, когато започнете да го приемате за първи път. Докладвайте тези цифри на Вашия лекар, за да може той да коригира дозировката Ви, ако е необходимо. Ако приемате Levemir веднъж дневно, трябва да го приемате по време на вечеря или когато сте готови за лягане. Ако приемате Levemir два пъти дневно, разделете дозите на 12 часа.

Лантус: Обикновено приемате Lantus веднъж дневно. Вашият лекар ще определи дозата на Lantus и ще избере броя на единиците, които използвате според целта Ви за контрол на нивото на кръвната захар.

Абсорбция

Скоростта, с която Levemir се абсорбира в тялото Ви, зависи от Вашата доза. Зависи и от това дали приемате дневната си доза наведнъж или в две различни часове. Levemir обикновено достига пикова концентрация в кръвта Ви шест до осем часа след като го приемете. Концентрацията на Levemir в кръвта Ви може да остане близо до пиковите нива до 24 часа.

От друга страна, Lantus няма ясен връх. Той се абсорбира в тялото ви по-бавно и стабилно от Левемир. Поддържа сравнително постоянна концентрация за около 24 часа.

Въпреки това, усвояването на всеки продукт може да варира. Важно е редовно да проверявате нивото на кръвната си захар.

Ефикасност

Както Levemir, така и Lantus изглеждат еднакво ефективни при ежедневното управление на нивата на кръвната захар при хора с диабет. А 2011г преглед на проучването не откриха значителна разлика в безопасността или ефективността на Levemir спрямо Lantus за диабет тип 2.

Странични ефекти

Има някои разлики в страничните ефекти между двете лекарства. Един проучване установи, че Levemir води до по-малко наддаване на тегло. Lantus има тенденция да има по-малко кожни реакции на мястото на инжектиране и изисква по-ниска дневна доза.

Други странични ефекти на двете лекарства могат да включват:

 • ниско ниво на кръвната захар
 • ниско ниво на калий в кръвта
 • повишена сърдечна честота
 • умора
 • главоболие
 • объркване
 • глад
 • гадене
 • мускулна слабост
 • замъглено виждане

Всяко лекарство, включително Levemir и Lantus, също може да предизвика алергична реакция. В редки случаи може да се развие анафилаксия. Уведомете Вашия лекар, ако развиете подуване, копривна треска или кожен обрив.

Говорете с Вашия лекар

Има разлики между Levemir и Lantus, включително:

 • формулировките
 • времето след като го приемете до максимална концентрация в тялото ви
 • някои странични ефекти

Иначе и двете лекарства са много сходни. Ако обмисляте някое от тези лекарства, обсъдете плюсовете и минусите на всяко от тях с Вашия лекар. Без значение коя форма на инсулин приемате, прегледайте внимателно всички листовки в опаковката и не забравяйте да попитате Вашия лекар за всички въпроси, които имате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss