Лазерното лечение с въглероден диоксид помага ли при гнойния хидраденит?

CO2 лазерното лечение на хидраденит супуратива (HS) е обещаващо за намаляване на възпалението, дрениране на абсцеси и подобряване на белези.

ХС е хронично състояние на кожата, характеризиращо се с болезнени, повтарящи се възли и абсцеси, често в области с потни жлези, като подмишниците и слабините. Състоянието значително засяга качеството на живот и е трудно за лечение.

През последните години лазерното лечение става все по-популярно за управление на HS. Едно такова лечение е въглеродният диоксид (CO2) лазерно лечение, което е минимално инвазивна хирургична процедура, която изпарява засегнатата тъкан. Този подход може да бъде от полза за HS чрез намаляване на възпалението, дрениране на абсцеси и насърчаване на заздравяването.

Как CO2 лазерно лечение за HS работа?

CO2 лазерното лечение включва използването на високоенергиен лазерен лъч, който е точно насочен към засегнатите участъци от кожата ви. Лазерната енергия се абсорбира от водата в клетките на кожата ви, което кара клетките да се изпарят. Този процес премахва болната тъкан, включително космените фоликули и потните жлези, които често са засегнати при ХС.

Лазерът също така стимулира производството на колаген, който е ключов компонент на здравата кожа. Това насърчава лечебния процес и може да подобри цялостния вид и функцията на кожата в третираните зони.

Може ли CO2 да се използва лазер за лечение на ХС?

CO2 лазерите могат да се използват за лечение на ХС. Чрез отстраняване на засегнатата тъкан CO2 лазерът помага за намаляване на възпалението, болката и дренажа, свързани с HS.

Проучване от 2015 г. оценява ефективността на CO2 лазерно изпаряване за лечение на HS лезии при 58 участници за среден период на проследяване от 25,7 месеца.

Резултатите показват, че 95% от участниците съобщават за известно или значително подобрение, а 91% биха препоръчали операцията. Но 29% са имали рецидив в третираните зони след 12 месеца, като затлъстяването е идентифицирано като рисков фактор.

В проучване на осем души с умерена до тежка HS, изследователите установиха, че използването на CO със смесена технология2 и Ga-As (галиев арсенид) лазер доведе до положителни резултати, включително намаляване на активните лезии, възпаление, чувствителност и обостряния.

Някои участници претърпяха пълно изчезване на лекуваните лезии, въпреки че в някои случаи се появиха нови лезии, изискващи продължаващо лечение. Лазерното лечение се понася добре, като най-честите странични ефекти са временно зачервяване и леко парене. Не се наблюдава хиперпигментация или белези.

Какви са ползите от CO2 лазерно лечение на ХС?

CO2 лазерното лечение на HS предлага няколко предимства:

 • Насочено лечение: CO2 лазерното лечение е насочено специално към засегнатата тъкан, като минимизира увреждането на околната здрава тъкан.
 • Насърчава заздравяването: Енергията на лазера насърчава образуването на здрава тъкан и стимулира производството на колаген. Това подпомага лечебния процес и подобрява цялостния вид на кожата ви.
 • Подобрява белези: Изследванията показват, че CO2 лазерното лечение може да бъде обещаваща възможност за подобряване на външния вид на белези при индивиди с ХС.
 • Минимално инвазивни: CO2 лазерното лечение е по-малко инвазивно от традиционната хирургия, което води до по-бързо възстановяване.
 • Дълготрайни резултати: CO2 лазерното лечение може да осигури дълготрайни резултати за хора с ХС, намалявайки необходимостта от чести лечения.

Какви са рисковете от CO2 лазерно лечение на ХС?

CO2 лазерното лечение на HS, като всяка медицинска процедура, носи някои рискове. Те могат да включват:

 • болка: Някои хора може да изпитат болка или дискомфорт след процедурата, които обикновено могат да бъдат овладяни с лекарства за болка.
 • Подуване и зачервяване: Подуването и зачервяването на мястото на третиране са често срещани и обикновено преминават от само себе си в рамките на няколко дни.
 • Белези: Докато CO2 лазерното лечение може да подобри външния вид на белезите, съществува риск от развитие на нови белези или влошаване на съществуващите.
 • Инфекция: Има малък риск от инфекция след CO2 лазерно лечение, което обикновено може да се управлява с антибиотици.
 • Промени в пигментацията на кожата: CO2 лазерното лечение понякога може да причини промени в пигментацията на кожата, като изсветляване или потъмняване на кожата ви.
 • Изгаряния: В редки случаи лазерът може да причини изгаряния на кожата ви, което може да доведе до белези или други усложнения.

Кой не трябва да използва CO2 лазерно лечение?

Следните лица може да не отговарят на условията за CO2 лазерно лечение:

 • Бременни хора: Безопасност по време на бременност не е установено.
 • Лица с активна кожна инфекция: CO2 лазерът може потенциално да разпространи инфекцията в околните области.
 • Лица с анамнеза за келоидни белези: Келоидните белези имат тенденция да се повтарят и да се влошават при нараняване на кожата, включително лазерно лечение.
 • Лица с определени медицински състояния: CO2 лазерното лечение може да не е подходящо за хора с рак на кожата или автоимунни заболявания.
 • Лица, приемащи лекарства, които увеличават образуването на белези или пречат на заздравяването на рани: Тези лекарства могат да включват кортикостероиди или имуносупресивни или химиотерапевтични лекарства.

Каква е цената на CO2 лазерно лечение на ХС?

Цената на CO2 лазерното лечение на HS може да варира в широки граници в зависимост от няколко фактора, включително обхвата на зоната на лечение, тежестта на състоянието, броя на необходимите сесии и географското местоположение на лечебното заведение.

Като цяло CO2 сесията на лазерно лечение струва средно $3400, като общите разходи за лечение варират от няколко хиляди до десетки хиляди долара.

Ще застрахователно покритие CO2 лазерна епилация за ХС?

CO2 лазерното лечение за козметични цели често не се покрива от здравното осигуряване. Застрахователните компании са по-склонни да покриват CO2 лазерно лечение на HS, ако се счита за необходимо от медицинска гледна точка за лечение на състоянието.

Това може да включва случаи, при които други лечения са се провалили или когато състоянието причинява значителна болка, дискомфорт или функционално увреждане.

Но е важно да се консултирате с вашия доставчик на застраховка, за да определите дали лечението е покрито от вашия план.

Долен ред

CO2 лазерното лечение на HS включва използване на високоенергиен лазер за отстраняване на засегнатата тъкан и насърчаване на заздравяването. Може да подобри HS чрез намаляване на възпалението, болката и дренажа, свързани със състоянието. Лазерът също така стимулира производството на колаген, подпомагайки заздравяването на кожата и подобрявайки нейния външен вид.

Ако обмисляте CO2 лазерно лечение на HS, консултирайте се със здравен специалист, за да определите дали това е подходящ вариант за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss