Кърмене и псориазис: безопасност, съвети и още

Кърмене и псориазис

Кърменето е време на свързване между майката и нейното бебе. Но ако имате работа с псориазис, кърменето може да е трудно. Това е така, защото псориазисът може да направи кърменето неудобно или дори болезнено.

Псориазисът е кожно заболяване, което засяга 2 до 3 процента от населението. Това причинява появата на червени, възпалени петна по кожата. Тези възпалени петна могат да бъдат покрити с дебели, подобни на люспи петна, наречени плаки. Други често срещани симптоми на псориазис включват:

  • напукване, кървене и изтичане от плаките
  • удебелени, ръбести нокти
  • сърбеж на кожата
  • изгаряне
  • болезненост

Псориазисът може да покрие малки участъци от кожата ви. Най-често срещаните сайтове включват:

  • лакти
  • колене
  • обятия
  • врата

Може да покрие и по-големи площи, включително гърдите ви. Не е необичайно псориазисът да засегне гърдите и зърната на жената. Ако това се случи по време на кърмене, вземете няколко мерки, за да направите преживяването възможно най-удобно за вас и вашето бебе.

Препоръки за кърмене

Много жени с псориазис може да са в състояние да продължат да кърмят, дори ако изпитат рецидив на заболяването по време на кърмене. Всъщност Американската академия по педиатрия препоръчва на всички майки да кърмят изключително през първите 6 месеца от живота на детето. Ако получите рецидив по време на бременност или по време на кърмене, можете да опитате да започнете или да продължите да кърмите бебето си.

Лекарства за псориазис по време на кърмене

Изследователите не са в състояние да проучат кои лечения на псориазис работят най-добре при бременни и кърмещи жени поради етични съображения. Вместо това лекарите трябва да разчитат на анекдотични доклади и стратегии за най-добри практики, за да помогнат на хората да намерят лечение, което работи за тях.

Повечето немедикаментозни локални лечения са подходящи за употреба по време на кърмене. Тези лечения включват овлажняващи лосиони, кремове и мехлеми. Някои лекарства за локално лечение с ниски дози също са безопасни, но се консултирайте с Вашия лекар, преди да ги използвате. Избягвайте да прилагате лекарства директно върху зърното и измийте гърдите си преди кърмене.

Лечението на умерен до тежък псориазис може да не е идеално за всички кърмещи майки. Светлинната терапия или фототерапията, която обикновено е запазена за жени с умерен псориазис, може да бъде безопасна за кърмещи майки. Теснолентова ултравиолетова В фототерапия или широколентова ултравиолетова В фототерапия са най-често предлаганите форми на светлинна терапия.

При умерен до тежък псориазис се предписват перорални лекарства, включително системни и биологични лекарства. Но тези лечения обикновено не се препоръчват на кърмещи майки. Това е така, защото тези лекарства могат да преминат към кърмачето чрез кърмата.

Изследователите не са изследвали ефектите на тези лекарства при кърмачета. Ако Вашият лекар смята, че имате нужда от тези лекарства за правилно лечение, двамата може да обсъдите алтернативни начини за хранене на Вашето бебе. Може също да успеете да оттеглите употребата на тези лекарства, докато не кърмите бебето си за определено време и можете да започнете хранене с адаптирано мляко.

Домашни средства за лечение на псориазис

Ако не можете да използвате никакви лекарства за псориазис или ако искате да опитате да облекчите симптомите с немедикаментозни лечения за начина на живот, може да имате някои опции. Тези домашни средства и стратегии могат да помогнат за облекчаване на симптомите на псориазис и да направят кърменето по-удобно.

Отпускам се

Избягвайте плътно прилепнали дрехи и сутиени. Дрехите, които са твърде прилепнали, могат да се трият в гърдите ви и да повишат чувствителността, в допълнение към потенциално влошаване на псориатичните лезии.

Подредете чашите си

Носете подвижни подложки за гърдите, които могат да абсорбират течности. Сменете ги, ако се намокрят, за да не дразнят чувствителната кожа.

Успокойте кожата

Използвайте топли мокри кърпи или нагрети гел подложки, за да успокоите възпалената кожа.

Нанесете мляко

Прясно изцедената кърма е естествен овлажнител. Може дори да насърчи изцелението. Опитайте да втриете малко в зърната си след хранене.

Превключете нещата

Ако кърменето е твърде болезнено, опитайте да изпомпвате, докато псориазисът се изчисти или лечението може да го управлява. Ако е засегната само една гърда, кърмете от незасегната страна, след това изпомпвайте по-болезнената страна, за да поддържате кърмата и да предотвратите болезнени странични ефекти.

Съображения, ако кърмите и имате псориазис

Много майки, които кърмят, изпитват безпокойство. Ако имате псориазис, тези притеснения може да се усложнят.

Важно е решението да кърмите или не в крайна сметка да зависи от вас. В повечето случаи е безопасно майките с псориазис да кърмят. Псориазисът не е заразен. Не можете да предадете състоянието на кожата на вашето бебе чрез кърмата.

Но не всяка майка ще се чувства комфортно или подготвена да суче, докато се опитва да лекува псориазис. В някои случаи псориазисът може да бъде толкова тежък, че само мощни лечения са полезни. Това може да означава, че не можете безопасно да кърмите. Работете с Вашия лекар и педиатъра на Вашето дете, за да намерите курс на лечение, който е едновременно ефективен и безопасен.

Говорете с вашия дерматолог

Продължете да работите с вашия дерматолог, за да реагирате на промените в кожата си и да коригирате лечението, когато е необходимо, независимо дали се опитвате да забременеете, очаквате или вече кърмите. И обсъдете възможностите си с Вашия лекар. Може да се наложи да направите план с Вашия лекар, след като бебето Ви се роди, тъй като псориазисът засяга жените по време на бременност по различен начин. Не се страхувайте да продължите да търсите нови опции, докато не намерите нещо, което работи.

Говорете с Вашия лекар за групи за подкрепа. Онлайн форумите за поддръжка могат да ви помогнат да се запознаете с други кърмачки, които също живеят с псориазис. Може дори да намерите местна организация чрез лекарския кабинет или местна болница, която може да ви свърже с майки, изправени пред подобни ситуации.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss