Кръвни тестове за хемохроматоза

Хемохроматозата е заболяване, което кара тялото ви да абсорбира твърде много желязо. Кръвните тестове, които измерват нивата на желязо в кръвта и черния дроб, могат да помогнат при диагностицирането на състоянието.

Медицинското заболяване хемохроматоза причинява натрупване на излишно желязо в тялото ви. Излишното желязо обикновено се съхранява в черния дроб, сърцето, панкреаса и други органи.

Излишното желязо в тялото и органите ви може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително диабет, сърдечни заболявания и чернодробни заболявания.

Кръвните тестове, които измерват нивата на желязо, са основният начин, по който лекарите и здравните специалисти потвърждават диагнозата хемохроматоза.

Научете за кръвните тестове, използвани за диагностициране на хемохроматоза и как се лекува.

Прочетете повече за хемохроматозата.

Какви кръвни изследвания показват хемохроматоза?

Лекарите използват два основни кръвни теста за измерване на нивата на желязо в тялото ви и диагностициране на хемохроматоза: насищане на серумен трансферин и серумен феритин. Често резултатите от тези кръвни изследвания са първият знак, че някой има хемохроматоза.

Но е важно да се отбележи, че тези два теста не се използват самостоятелно при оценка или диагностика на нарушения на кръвната картина.

Серумното насищане на трансферин измерва колко желязо е свързано с протеин, наречен трансферин, който пренася желязото в кръвта ви. Всяка стойност над 45% се класифицира като твърде висока.

Серумният феритин измерва колко желязо се съхранява в черния дроб. Нормалните нива на желязо могат да варират според възрастта, пола и други индивидуални фактори.

Може да имате тези тестове повече от веднъж, така че лекарят да може да оцени нивата на желязо в различни часове на деня. Това може да подобри точността на теста.

Наличието на висок резултат при един или двата теста не винаги означава, че имате хемохроматоза. Други състояния могат да причинят подобни резултати, като чернодробно заболяване.

Нормална стойност на насищане на серумен трансферин Висока стойност на насищане на серумен трансферин
под 45% над 45%

Високият хемоглобин означава ли хемохроматоза?

Вашето тяло се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин, но високият брой на хемоглобина не означава, че имате хемохроматоза.

Има няколко състояния, които могат да повишат нивата на хемоглобина ви. Те включват заболявания, които засягат костния мозък и сърцето. То също така включва фактори, които затрудняват тялото ви да получи достатъчно кислород в кръвта, като тютюнопушене или живот на голяма надморска височина.

Беше ли Ви полезно?

Какви други тестове използват лекарите за диагностициране на хемохроматоза?

Кръвните тестове сами по себе си не са достатъчни за диагностициране на хемохроматоза. Ако серумното насищане на трансферин и серумните нива на феритин са високи, лекарят вероятно ще назначи набор от други тестове. Общите тестове включват:

 • Генно изследване: Това се прави, за да се тества за аномалии или мутации във вашия ген за хемохроматоза (HFE). (Хемохроматозата е генетична и е свързана с промени във вашия HFE ген.)
 • Чернодробни функционални тестове: Чернодробните функционални тестове са кръвни тестове, които показват колко добре работи вашият черен дроб.
 • ЯМР: ЯМР може да предостави подробни изображения на вашия черен дроб, които могат да помогнат на лекарите да оценят претоварването с желязо.
 • Чернодробна биопсия: Чернодробна биопсия проверява наличието на желязо в черния дроб.

Какви са симптомите на хемохроматозата?

Хемохроматозата не винаги причинява симптоми в началото. С нарастването на нивата на желязо могат да се развият симптоми. Често хората с хемохроматоза започват да изпитват симптоми, когато са на възраст между 30 и 40 години. Те могат да включват:

 • умора
 • слабост
 • болка в ставите
 • болки в ръцете
 • коремна болка над черния дроб
 • загуба на сексуално желание
 • еректилна дисфункция
 • промяна на цвета на кожата, причинявайки златен, бронзов, сив или метален вид
 • загуба на коса по тялото
 • ранна менопауза
 • неволна загуба на тегло

С течение на времето хемохроматозата може да доведе и до усложнения. Те могат да включват сърдечна недостатъчностдиабет и сериозно увреждане на черния дроб.

Как се лекува хемохроматозата?

Първичното лечение на хемохроматоза се нарича флеботомия. Това лечение е подобно на кръводаряването.

По време на лечението медицински техник ще отстрани малко количество кръв от вена на ръката ви, обикновено около 500 ml. Вашето тяло ще възстанови кръвта и желязото, което губите, така че ще имате нужда от многократни лечения, за да достигнете здравословни нива на желязо.

Броят на леченията, от които се нуждаете, ще зависи от фактори като:

 • нивото на желязо в кръвта Ви
 • твоето тегло
 • височината ти
 • цялостното ви здраве

Обикновено ще имате първоначален кръг от флеботомия, който ще се повтаря няколко пъти в годината, докато нивата на желязото Ви се нормализират.

Лекарствата за премахване на желязо също са опции за хора, които не могат безопасно да се подложат на флеботомия.

Заедно с лечението ви с флеботомия, лекарят може да ви препоръча да предприемете някои стъпки за домашен начин на живот. Обикновено това включва избягване на добавки, които могат да увеличат усвояването на желязо, като например:

 • витамин Ц
 • мултивитамини
 • добавки с желязо

Също така ще искате да избягвате вещества, свързани с увреждане на черния дроб, като алкохол. Лекарят може да ви даде съвет какво да избягвате, което е специфично за вашата хемохроматоза.

Хемохроматозата е заболяване, което кара тялото ви да съхранява твърде много желязо. С течение на времето това може да доведе до увреждане на органи и сериозни усложнения.

Кръвните изследвания са един от ключовите начини, по които лекарите могат да потвърдят диагнозата хемохроматоза. Допълнителното изследване може да включва MRI, генетично изследване и чернодробна биопсия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss